Kajzerki

przez Malwina
Domowe bułki kajzerki

Te bułeczki piekę niezwykle często. Mają chrupiącą skórkę i niezwykle miękki miąższ. Idealnie sprawdzą się jako baza do kanapek. Wystarczy tylko wyrobić składniki ciasta a następnie cierpliwie czekać, aż urośnie. Później już tylko formujemy bułeczki i za kilkanaście minut możemy się cieszyć pysznym domowym pieczywem. 

Kajzerki przepis
BUŁECZKI KAJZERKI

Składniki (na około 8 większych bułek):
[źródło]

  • 3 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1  łyżeczka soli
  • 1  łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki roztopionego masła (około 50-55 g)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • do posmarowania bułeczek: 1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka lub wody
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej drożdże, przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy ja na 10 minut i ponownie zagniatamy. Przekładamy do miski (ja lekko natłuszczam ją oliwą), przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszeni na 45 minut. Po tym czasie bułeczki dowolnie nacinamy, smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Pieczemy przez około 15 minut. Bułeczki studzimy na kratce.
*Czasem ciasto może wyjść zbyt zbite, dlatego dodaję do niego przed wyrobieniem dodatkową łyżkę wody lub z jednej szklanki mąki odejmuję 1 łyżkę. Wówczas lepiej i łatwiej się wyrabia. 
** W bułeczce możecie zamiast nacięć odciskać wzorki za pomocą foremek do ciasteczek.

Bułki z serduszkiem

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

24 komentarze
0

24 komentarze

Ewelosa 28/08/2010 - 1:05 pm

Malwinko zdolniacha ten Twój Wojtek 🙂

Bułeczki pierwsza klasa 🙂

Odpowiedz
grumko 28/08/2010 - 1:11 pm

No, no, no;-)
Zapachniało romantyzmem;-)
I fajnie;-)

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2010 - 1:31 pm

Ale urocze! 😉

Odpowiedz
kornik 28/08/2010 - 1:36 pm

urocze:)

Odpowiedz
asieja 28/08/2010 - 1:43 pm

urocze serducha!

Odpowiedz
Paula 28/08/2010 - 2:35 pm

świetne są i z pewnością nie tylko dla zakochanych 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 28/08/2010 - 2:37 pm

Jak miło:)

Odpowiedz
aga 28/08/2010 - 4:11 pm

urocze buleczki:)
az milo taka zjadac:)

Odpowiedz
magda k. 28/08/2010 - 6:30 pm

bułeczki cudowne, świetny pomysł z serduszkiem 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 28/08/2010 - 6:34 pm

Świetny pomysł. Spróbuję tak z foremką misiem dla moich dzieci 🙂

Odpowiedz
chanya13 28/08/2010 - 7:14 pm

Urocze te Twoje bułeczki.

Odpowiedz
Olciaky 28/08/2010 - 9:25 pm

Och jakie piękne!:)
Ile w nich miłości tkwi.

Odpowiedz
Przypraw mnie 28/08/2010 - 9:58 pm

Malwinno! W. to rzeczywiście zdolniacha jak się patrzy 😉 A bułeczki smakowite jeśli smakują tak samo jak wyglądają.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Karmel-itka. 28/08/2010 - 10:18 pm

rewelacyjny pomysł z tym serduchem pośrodku ;]
rozbrajające.

Odpowiedz
Amber 29/08/2010 - 5:46 am

Piękne te zakochane bułeczki! Chciałabym dostać taką w prezencie…

Odpowiedz
kabamaiga 29/08/2010 - 6:39 am

Zdolny i pewnie zakochany 🙂

Odpowiedz
ilka_86 29/08/2010 - 8:07 am

świetne są te bułeczki, urocze i śliczne:) kiedyś upiekę takie Mojemu K.:)))

Odpowiedz
mania179 29/08/2010 - 10:28 am

Urocze. 🙂

Odpowiedz
Ciastella 29/08/2010 - 10:33 am

urocze;D
widać, że włożyłaś serce w ich przygotowanie;)

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 29/08/2010 - 11:19 am

jak miło..:)

Odpowiedz
Ivon 29/08/2010 - 5:46 pm

Robiłam takie serduszka nie raz i wiem, że działa to bardzo romantycznie na atmosferę 😉

Pozdrawiam !

Odpowiedz
Kaś 30/08/2010 - 10:41 am

bułeczka przeurocza!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/09/2010 - 4:33 pm

Też piekła te bułeczki , są niebiańskie:) a Ty Malwinko widzę zaczynasz szaleć z pieczywkiem:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Justin&Dorothy 12/04/2013 - 1:02 pm

Najlepsze… bo domowe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies