Panini, idealne kanapki na rozpoczęcie dnia

przez Malwina
Przepisy na panini
Panini włoskie kanapki

 

Panini to jedne z ulubionych kanapek Połówka. Można przygotować je na wiele smacznych sposobów i podawać według uznania na zimno lub na ciepło. W wersji opieczonej są o wiele smaczniejsze, ale to oczywiście kwestia gustu.
Tym razem mam dla Was dwa przepisy na te pyszne kanapki. Pierwszy jest troszkę bardziej czasochłonny, ponieważ wymaga dodatkowo usmażenia mięsa. To panino jest jednak o wiele bardziej sycące od tego drugiego. Filety z kurczaka przed smażeniem zawinęłam w plastry szynki parmeńskiej, pod którą włożyłam po listku świeżej szałwii. Do tego pomidory, mozzarella i oczywiście pesto. Tym razem szpinakowe. Druga kanapka skrywa w środku plasterki salami, pomidorów oraz ciągnący się ser. Którą kanapkę wybieracie?

Przepisy na panini dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Włoskie panini

 

Panini z pomidorem

 

PANINI Z SALTIMBOCCA Z KURCZAKA I POMIDOREM
Śniadanie Mistrzów #207
Projekt Sandwich #33
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 większe listki szałwii
  • masło do smażenia
  • pesto ze szpinaku (lub inne ulubione)
  • 125 g mozzarelli
  • plastry pomidora (u mnie malinowy i żółty)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ciabatty
Przygotowanie:
Piersi kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy listek szałwii i zawijamy w plaster szynki. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej użyć masła klarowanego lub pół na pół oliwy i masła). Smażymy mięso z obu stron. Mozzarellę kroimy w plastry. Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy pesto, układamy dwa kawałki kurczaka, plastry pomidora i mozzarelli. Przykrywamy drugą częścią bułki. Grillujemy z obu stron, aż bułka będzie chrupiąca a ser się rozpuści (ja robię to na żeliwnej patelni do grillowania). Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Kanapka z salami i serem

 

PANINI Z SALAMI I SEREM
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 ciabatty
  • pesto ze szpinaku (lub inne ulubione)
  • kilka plasterków salami
  • ser ementaler lub gouda pokrojony w plastry
  • plasterki pomidora
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy pesto, układamy plasterki salami, pomidora i sera. Przykrywamy drugą częścią bułki. Grillujemy z obu stron, aż bułka będzie chrupiąca a ser się rozpuści.

Czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy
2

Podobne posty:

14 komentarzy

Patryk Beszterda 15/08/2014 - 8:43 am

bardzo lubię takie kanapeczki

Odpowiedz
Zuza 15/08/2014 - 9:50 am

o taaaak, idealne!

Odpowiedz
Kamciss 15/08/2014 - 1:02 pm

Dla takiej kanapki można poświęcić czas, więc wybieram kurczaka :>

Odpowiedz
Fav Cook 15/08/2014 - 1:59 pm

O, taką bym teraz zjadła 🙂

Odpowiedz
Ola 15/08/2014 - 7:01 pm

ja często panini jem na lunch, sycące i stosunkowo szybkie w przygotowaniu to jedne z moich ulubionych kanapek. te z kurczakiem zdecydowanie należą do moich ulubionych smaków 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 15/08/2014 - 10:08 pm

Obie, bo obie wyglądają przepysznie!:)

Odpowiedz
sandrowata 16/08/2014 - 8:22 pm

Proste, a jakie apetyczne!

Odpowiedz
Magda C. 17/08/2014 - 9:35 am

Pyszne kanapki 🙂

Odpowiedz
O kurrrka! 17/08/2014 - 9:07 pm

Włoska kuchnia, pycha!

Odpowiedz
kocie-smaki 18/08/2014 - 6:37 am

piękne i pyszne, takie małe burgery 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/08/2014 - 11:38 am

Kanapki w przekroju wyglądają przepysznie:) Włosi je kochają – w Toskanii co krok widziałam jakieś bary z panini. P.s. śliczna zielona deseczka!

Odpowiedz
Malwina 20/08/2014 - 4:14 pm

Jedne z ulubionych Połówka. Ciabatta na ciepło z różnymi dodatkami to prawdziwe mistrzostwo 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:26 am

Tak sfotografować kanapkę potrafisz tylko Ty!

Odpowiedz
mopswkuchni 22/08/2014 - 7:15 am

Świetna kanapka, mój Połówek byłby zachwycony 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies