Dorsz po prowansalsku

przez Malwina
Bardzo spodobał mi się przepis na rybkę u  Ireny i Andrzeja. Była to rybka w kubańskim stylu. Brakowało mi jednak wina i ruszyłam w poszukiwaniu innego przepisu. I w jednej z książek Mamy znalazłam bardzo podobny przepis. Tyle że ta rybka była po prowansalsku.

DORSZ PO PROWANSALSKU

Składniki (na 2 porcje):

  • duży filet z dorsza lub dwa mniejsze
  • 2 małe pomidory obrane ze skórki i posiekane (około 250 g)
  • łyżeczka kaparów
  • kilka zielonych oliwek bez nadzienia
  • sól, pieprz, oregano
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
Rybkę porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano- smażymy na patelni z obu stron przez kilka minut.
Przygotowujemy sos- w rondelku smażymy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy  pomidory, kapary i oliwki pokrojone w plasterki. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem. Rybę podajemy polaną sosem.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

emma001 20/08/2010 - 2:38 pm

Lubie ryby a szzegolnie podane własnie w taki sposób inne niz zwykle smazone w panierce 😉

Odpowiedz
Paula 20/08/2010 - 2:52 pm

taka rybka to coś, co lubię niemożliwie, a teraz mimo że już jestem po obiedzie i tak bym ją zjadła 🙂

Odpowiedz
ana 20/08/2010 - 2:52 pm

Ja też lubię ryby (oprócz pangi i śledzia), szczególnie z sosami na bazie pomidorów.

Odpowiedz
kornik 20/08/2010 - 2:53 pm

Bardzo smakowicie się prezentuje, to miła odmiana od cotygodniowych filetów w patnierce z kapustą kwaszoną;)

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2010 - 3:27 pm

Smakowita propozycja! Do tego z malutkimi zmianami w sam raz na Dukana. ;))

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 20/08/2010 - 3:31 pm

ana- ja pangi nie kupuję nigdy, żyje w zbyt zanieczyszczonym środowisku. najczęściej sięgam po mirunę, czasem po dorsza. najważniejsze by rybę kupować w dobrym sklepie rybnym;)

Odpowiedz
wiosenka27 20/08/2010 - 3:49 pm

Pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 20/08/2010 - 4:45 pm

Cudo! Jak wiemy "ryba wpływa na wszystko". 🙂 Iście tradycyjne piątkowe danie.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Malwina 20/08/2010 - 4:52 pm

Aniu a rybka właśnie była robiona z racji piątku, bo Mama nie je oczywiście mięska w piątki;)

Odpowiedz
ilka_86 20/08/2010 - 6:11 pm

u mnie dziś też rybka była!:) ale w cieście;) muszę Twojej spróbować, bo pysznie wygląda

Odpowiedz
aga-aa 20/08/2010 - 7:25 pm

rybkę z chęcią bym wszamała 🙂

Odpowiedz
mania179 20/08/2010 - 7:45 pm

Rybę w każdej postaci biorę.

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/08/2010 - 8:05 pm

kapary, pomidory, oliwki… i taaka rybka to cieszy. rozpływa się w ustach. i pieści kubki smakowe.
rewelacyjna propozycja. ;]

Odpowiedz
Beata 20/08/2010 - 8:18 pm

mi też się przepis spodobał ale zapomniałam o nim, dziękuję za smaczne przypomnienie:)
pozdrawiam

Odpowiedz
olivia 20/08/2010 - 10:00 pm

ja również miałam dziś rybkę 🙂 w następny piątek spróbuję Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
grumko 21/08/2010 - 4:41 am

Brawo, brawo, brawo!;-))

Odpowiedz
myniolinka 21/08/2010 - 4:54 am

dorsz w każdym wydaniu jest rewelacyjny! taka prowansalska propozycja musi być niezwykle smaczna!

Odpowiedz
Kaś 21/08/2010 - 8:10 am

pycha, lubię rybkę przygotowaną w ten sposób!

Odpowiedz
nobleva 21/08/2010 - 9:23 am

Pyszniutko!

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2012 - 5:34 am

do tego sosiku polecam pół szklanki białego winka i wtedy dusimy aż sie odparuje… i już mamy poezję w ustach…. 😉 Arti70

Odpowiedz
Malwina 06/03/2012 - 7:24 am

Arti , masz świętą rację. Tak, jak pisałam w poście zabrakło mi w domu wina, dlatego wybrałam przepis bez niego

pozdrawiam

Odpowiedz
Puszek 10/10/2014 - 3:57 pm

Pierwszy raz w życiu smakował mi dorsz Ponieważ bałam się suchości po lekkim obsmazeniu trzymałam go na parze -wyszedł super

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies