Rosolli, fińska sałatka świąteczna

przez Malwina
Rosolli przepis
Rosolli, fińska sałatka świąteczna 

O rosolli, fińskiej sałatce bożonarodzeniowej, przeczytałam pierwszy raz u Ani z blogu Mops w kuchni. To sałatka na bazie warzyw korzeniowych (buraków, ziemniaków i marchewki).  Rosolli jest dość zbliżona pod względem składu do popularnej w Rosji sałatki winegret. Jej nazwa podobno wywodzi się właśnie od rosyjskiego słowa рассол, co znaczy „posolony”. Poza ww. warzywami w skład fińskiej sałatki świątecznej wchodzą najczęściej ogórki konserwowe oraz cebula. Czasem wzbogaca się ją także o dodatek marynowanych śledzi, kwaśnych jabłek lub jajka. 

Sos do rosolli przygotowuje się na bazie śmietany. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody z gotowania buraków lub też z zalewy z buraczków marynowanych, dzięki czemu ma on ładny różowy kolor. Warzyw przed podaniem nie miesza się z sosem. Łączy się je w salaterce lub układa osobno na półmisku, sam jednak sos podaje się osobno w naczyniu. 

Jeśli lubicie marynowane śledzie, to koniecznie zróbcie rosolii w wersji z ich dodatkiem. Słodkie buraki świetnie się z nimi komponują. Ja tym razem przygotowałam sałatkę pomijając rybny składnik, jednak przy kolejnej okazji z całą pewnością rosolli wzbogacę o marynowane śledzie. I już wiem, że to właśnie ta sałatka wyląduje na moim świątecznym stole w tym roku.

Przepis na rosolli przygotowałam w ramach akcji Kuchnia skandynawska 2014.

Sałatka z buraków świąteczna

ROSOLLI
(FINLANDIA)


Składniki:

  • 3 surowe buraki 
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół kwaskowatego jabłka (plus sok z cytryny do skropienia go)
  • 1 nieduża cebulka (u mnie czerwona)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 płaty marynowanych śledzi (opcjonalnie)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • sos: 1/3 szklanki gęstej słodkiej śmietanki, 1 łyżka octu winnego, większa szczypta cukru, odrobina soli do smaku
Przygotowanie:
Buraki w skórkach myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Nieobrane marchewki i ziemniaki także gotujemy do miękkości w osobnym garnku, Ugotowane warzywa obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Ogórki i obrane ze skorupek jajka także siekamy w kostkę podobnej wielkości. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Cebulkę drobno siekamy. Jeśli używamy śledzi, kroimy je także w mniejsze kawałki. Ja tym razem pominęłam rybny dodatek. 
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z octem (ewentualnie sokiem z cytryny), cukrem i odrobiną soli. Do sosu dodajemy malutki kawałek ugotowanego buraka, mieszamy aż zabarwi sos na jasnoróżowy kolor. Kawałek buraka wyjmujemy i wyrzucamy lub po prostu zjadamy (przy okazji sprawdzając smak sosu). Jeśli używacie buraków marynowanych ze słoika, dodajcie do sosu odrobinę zalewy z buraków. W przypadku użycia rzadkiej śmietanki 30%, należy ją delikatnie ubić, aż lekko zgęstnieje. 
Warzywa układamy warstwami na półmisku, oprószamy solą i białym pieprzem. Możecie je także wymieszać i podać w salaterce. Wierzch sałatki posypujemy wówczas posiekanym jajkiem. Sos do sałatki podajemy osobno. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce.

Uwagi:

– do sałatki zamiast gotowanych buraków możecie użyć buraków marynowanych. Smakowo świetnie sprawdzą się także pieczone buraki. 

Sałatka na święta

Rosolli sałatka na święta
Rosolli, fińska sałatka świąteczna 

Czas przygotowania: 1 godzina.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Neko 18/11/2014 - 5:44 pm

Piękne kolory i ogólnie całość (wraz ze zdjęciami!) Myślę, że też w domu na Święta ją przygotuję=))

Odpowiedz
Kamil 18/11/2014 - 6:12 pm

Fajne połączenie prostych składników, wygląda cudnie 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 18/11/2014 - 6:38 pm

Świetna sałatka! Jako iż lubię buraczki, to mam nadzieję, że uda mi się ją zrobić w najbliższym czasie – zawsze to jakaś odmienność od tradycyjnej, jarzynowej sałatki 🙂

Odpowiedz
Canette 19/11/2014 - 8:13 am

wszystkie te składniki uwielbiam, robiłam podobną tylko bez śledzi, z nimi na pewno pożywniej 😉

Odpowiedz
Anonimowy 19/11/2014 - 12:51 pm

Znam tę sałatkę w innym wydaniu – składniki są identyczne, lecz marchewki, buraczków i jajek nie kroi się w kostkę, a ściera na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki kroi się w niezbyt grubą kostkę, śledzie w trochę większą. Układamy warstwowo w naczyniu, w którym ładnie się prezentuje. Sos jest na bazie śmietany i majonezu, smarujemy nim niektóre warstwy. Sałatka podczas świąt zawsze bardzo szybko znika 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 19/11/2014 - 2:02 pm

Super pomysł z tym warstwowym ułożeniem. Z pewnością wykorzystam go w święta 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/11/2014 - 2:03 pm

Bardzo podoba mi sie ta sałatka ….. zapisuję przepis:)

Odpowiedz
Alex Mikolajska 26/11/2014 - 7:05 pm

taka fińska wersja śledzia pod pierzynką 🙂 dla mnie bomba … buraki kocham <3

Odpowiedz
mopswkuchni 15/01/2015 - 2:54 pm

Pięknie ją zaprezentowałaś. Dziękuję za Twój jak zwykle duży wkład w moją akcję. Dziś pojawi się podsumowanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2015 - 11:42 am

Ta słodka śmietanka to może być zwykła gęsta 36% czy potrzebne jest coś słodszego?

Odpowiedz
Malwina 21/12/2015 - 11:43 am

Używam gęstej śmietany 36 %.

Odpowiedz
annette 26/12/2019 - 7:53 pm

Rosolli nie trzeba podawać ze śmietaną, ale składników odseparowanych nigdzie nie widziałam – w każdym razie mąż Fin mówi, że to jakaś herezja 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies