Rosolli, fińska sałatka świąteczna |
Sos do rosolli przygotowuje się na bazie śmietany. Niekiedy dodaje się do niego odrobiny wody z gotowania buraków lub też z zalewy z buraczków marynowanych, dzięki czemu ma on ładny różowy kolor. Warzyw przed podaniem nie miesza się z sosem. Łączy się je w salaterce lub układa osobno na półmisku, sam jednak sos podaje się osobno w naczyniu.
Jeśli lubicie marynowane śledzie, to koniecznie zróbcie rosolii w wersji z ich dodatkiem. Słodkie buraki świetnie się z nimi komponują. Ja tym razem przygotowałam sałatkę pomijając rybny składnik, jednak przy kolejnej okazji z całą pewnością rosolli wzbogacę o marynowane śledzie. I już wiem, że to właśnie ta sałatka wyląduje na moim świątecznym stole w tym roku.
Składniki:
- 3 surowe buraki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 ogórki konserwowe
- pół kwaskowatego jabłka (plus sok z cytryny do skropienia go)
- 1 nieduża cebulka (u mnie czerwona)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 płaty marynowanych śledzi (opcjonalnie)
- sól i biały pieprz do smaku
- sos: 1/3 szklanki gęstej słodkiej śmietanki, 1 łyżka octu winnego, większa szczypta cukru, odrobina soli do smaku
Uwagi:
Rosolli, fińska sałatka świąteczna |
Czas przygotowania: 1 godzina.
12 komentarzy
Piękne kolory i ogólnie całość (wraz ze zdjęciami!) Myślę, że też w domu na Święta ją przygotuję=))
Fajne połączenie prostych składników, wygląda cudnie 🙂
Świetna sałatka! Jako iż lubię buraczki, to mam nadzieję, że uda mi się ją zrobić w najbliższym czasie – zawsze to jakaś odmienność od tradycyjnej, jarzynowej sałatki 🙂
wszystkie te składniki uwielbiam, robiłam podobną tylko bez śledzi, z nimi na pewno pożywniej 😉
Znam tę sałatkę w innym wydaniu – składniki są identyczne, lecz marchewki, buraczków i jajek nie kroi się w kostkę, a ściera na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki kroi się w niezbyt grubą kostkę, śledzie w trochę większą. Układamy warstwowo w naczyniu, w którym ładnie się prezentuje. Sos jest na bazie śmietany i majonezu, smarujemy nim niektóre warstwy. Sałatka podczas świąt zawsze bardzo szybko znika 🙂 Pozdrawiam
Super pomysł z tym warstwowym ułożeniem. Z pewnością wykorzystam go w święta 🙂
Bardzo podoba mi sie ta sałatka ….. zapisuję przepis:)
taka fińska wersja śledzia pod pierzynką 🙂 dla mnie bomba … buraki kocham <3
Pięknie ją zaprezentowałaś. Dziękuję za Twój jak zwykle duży wkład w moją akcję. Dziś pojawi się podsumowanie 🙂
Ta słodka śmietanka to może być zwykła gęsta 36% czy potrzebne jest coś słodszego?
Używam gęstej śmietany 36 %.
Rosolli nie trzeba podawać ze śmietaną, ale składników odseparowanych nigdzie nie widziałam – w każdym razie mąż Fin mówi, że to jakaś herezja 😉