Placki bananowo-twarogowe |
Weekend rozpoczynamy od placuszków, które dodadzą Wam energii na kilka godzin i jednocześnie dostarczą sporej ilości białka (kwestię przyswajalności białka z twarogu zostawmy na inną okazję). Przygotowanie tych placków zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w rozdrabniaczu i wymieszać z mąką owsianą. Tę ostatnią zakupicie w większych sklepach spożywczych (chyba najbardziej przystępna cenowo jest mąka z firmy Melvit, często widuję ją w Auchanie i Fresh Markecie). Możecie użyć też zwykłych płatków owsianych i zmielić je w młynku na mąkę (lub nawet w rozdrabniaczu, nie musi być aż tak drobna). Ja najczęściej mielę pół kg płatków na raz i przesypuję do pojemnika. Później wykorzystuję taką mączkę do przygotowania placuszków, naleśników i pieczywa.
Bazą do moich placuszków są banany i chudy twaróg. Wybierzcie bardziej dojrzałe owoce, które sprawią, że placuszki będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu, zamiast całych jajek, użyjcie 3-4 surowych białek. Do smażenia najlepiej użyć solidnej patelni z grubym, nieprzywieralnym dnem. Wystarczy na jej dnie rozprowadzić za pomocą silikonowego pędzelka niewielką ilość oleju. Dzięki użyciu odpowiedniej patelni smażenie placuszków nie przysporzy Wam żadnych problemów.
Bazą do moich placuszków są banany i chudy twaróg. Wybierzcie bardziej dojrzałe owoce, które sprawią, że placuszki będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu, zamiast całych jajek, użyjcie 3-4 surowych białek. Do smażenia najlepiej użyć solidnej patelni z grubym, nieprzywieralnym dnem. Wystarczy na jej dnie rozprowadzić za pomocą silikonowego pędzelka niewielką ilość oleju. Dzięki użyciu odpowiedniej patelni smażenie placuszków nie przysporzy Wam żadnych problemów.
PLACKI BANANOWO-TWAROGOWE
Śniadanie Mistrzów #245
Śniadanie Mistrzów #245
Składniki (na około 12 sztuk) – 2 porcje:
- 250 g twarogu w kostce
- 2 dojrzałe banany (200 g po obraniu)
- 2 jajka
- 5-6 czubatych łyżek mąki owsianej (100 g)
- 3 łyżki erytrolu (ewentualnie po prostu cukru); lub więcej do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu umieszczamy twaróg, posiekane banany, jajka, erytrol (lub cukier). Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę owsianą, dokładnie mieszamy. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki. Fajnie sprawdzi się też dodatek masła orzechowego lub migdałowego (1-2 łyżki masła dodajemy na etapie miksowania twarogu z resztą składników). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Placuszki bananowo-twarogowe |
Czas przygotowania: 15 minut.
36 komentarzy
takie placki na śniadanie to ja rozumiem!
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Cudowne <3
Oj widzę, że pomysł na przyszłe śniadanie mam już załatwiony 😀
Super przepis! Prosty, zdrowy i zapewne pyszny! 🙂 Piękne zdjęcia!
pysznie:)
o matko, aż mi ślinka pociekła! ja ostatnio mam fazę na racuchy, placki, naleśniki i omlety, dlatego z pewnością wypróbuję przepis 🙂
zapraszam do siebie!
twaróg – jest, banany i jaja -są, mąka owsiana – jest
oraz przepisy od Malwiny – jest;p
czyli mam śniadanko;p
pozdrawiam
Marta
zrobione, zjedzone -dooobre;p moje z żurawiną;p
a na obiadek Twoje kiełbaski z fetą z piekarnika:)
pozdrawiam
Marta
Uwielbiam takie placuszki … niestety teraz mam zakaz jedzenia wszystkiego w czym jest mąka:(… ale zawsze można zrobić dla dzieciaków:)
Przetestowane 🙂
Godne uwagi i polecenia 🙂
czym można zastąpić mąkę owsianą?
Możesz użyć zwykłej mąki pszennej.
Niestety placki tylko wygladaja pysznie, smazy sie je ciezko i sa bardzo slodkie
Mało tego. Dokladnie wg tego przepisu zagniatam ciasto jak na knedle, kroję właśnie takie bananowe knedelki i gotuję na wrzątku minutkę po wyplynięciu wyławiam.Gotowy obiadek.Podajemy z cynamonem,śmietaną itp.
Polecam zainwestować w dobrej jakości patelnię do naleśników z grubym dnem.
Naprawde? Mi ZAWSZE wychodza! Robie zwykle z podwojnej porcji 🙈🙉🙊
właśnie zrobiłem wersję z masłem orzechowym , bardzo dobre . Mieliłem blenderem płatki owsiane na mąkę. Bardzo smaczne , polecam do kawy. Słodziłem ksylitolem , bo akurat zostało mi jak robiłem cydr. No to niezły ze mnie materiał na męża się robi 😀
Hihi, no naprawdę materiał na męża doskonały 🙂 Ale Ty mi lepiej zdradź, jak ten cydr robisz. Chętnie i ja bym poczyniła, boję się tylko wybuchających później butelek.
Przepis na cydr mam w głowie, chętnie się nim podzielę, ale nie w temacie placków 🙂 , dodam tylko, że w smaku wychodzi jak szampan o aromacie jabłkowym ( tak powiedziało kilka osób ). Nie czytam blogów, ale ten mi się podoba, trafiłem bo miałem zrobić coś na szybko i trafiły się niezłe placki :). Panno Malwinno ćwiczta low kicki, bo czasy ciężkie, a na poprawę humoru – zdecydowanie polecam http://www.filmweb.pl/film/Por%C4%85bani-2010-530650 – mistrzostwo 😀
Rewelacja, właśnie przygotowałam na śniadanie mniam.
a jak nie mam rozdrabniacza kuchenneo ani blendera?
Jajka rozkłóć dokładnie trzepaczką. Banany i twaróg rozgnieć widelcem. Do jajek dodaj mąkę, banany, twaróg, substancję słodzącą, wymieszaj. Postępuj dalej jak w przepisie. Będą lekkie grudki, ale będzie smacznie 🙂 Możesz ewentualnie przepuścić twaróg przez maszynkę do mielenia mięsa.
ja się trochę boję, że one wyjdą suche…. czy tylko ja tak mam?
Ależ to pyszne! lekko wilgotne i pysznie serowe 🙂
Wypróbowałam , dałam serek homogenizowany zamiast twarogu ( z racji tego ze tu gdzie mieszkam twarogu nie ma) i smażyłam na masełku klarowanym….i szczerze przyznam ze bardzo dobre choć nie jestem typem placuszkowym i naleśnikowym 😉 a połowa porcji starczyła nam na dwie osoby….pozdrawiam;) super przepis….i mam zamiar skorzystać z innych rownież
Przepis super! uwielbiam placki i nalesniki zwlaszcza w zdrowej wersji 🙂 Tylko maly problem wynikl przy obracaniu plackow, czy tylko mi sie lamaly czy inni tez mieli z tym klopoty?
Jeśli się łamią, to prawdopodobnie są zbyt szybko odwracane na drugą stronę.
Jaka ma być konsystencja ciasta?
Zbliżona do kwaśnej śmietany.
Kochana, dziękuję za przepis 🙂 Placuszki będą idealne na II śniadanie. Twój blog to skarbnica świetnych przepisów! 🙂
Robię co tydzien sa rewelacyjne najlepsze jakie jadlam ja czasem dozucam żurawine pycha polecam każdemu
Wyszły smaczne i bardzo syte. Przy pierwszym miałam stracha, że nie będę mogła ich obrócić bo ser będzie się topił i rozpływał. Ale okazało się, że mimo że nie są zwięzłe przy podpieczeniu z jednej strony to spokojnie da się je przewrócić.
Właśnie biorę się za przygotowanie na dzisiejsze śniadanie!
Mój blog
Czy placuszki będą smakować na zimno?
Kwestia gustu. Sama jem placki tylko na zimno, bo na ciepło po prostu nie lubię. Z kolei moja Mama zimnych nie tknie. Najlepiej lunchbox z placuszkami wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed planowanym jedzeniem, ale placuszki się ogrzały 🙂
Witam. A czy jest szansa na podanie skladu makro w 100 gramach tych placuszków? 🙂