Placki bananowo-twarogowe

przez Malwina
Placki bananowe z twarogiem
Placki bananowo-twarogowe
Weekend rozpoczynamy od placuszków, które dodadzą Wam energii na kilka godzin i jednocześnie dostarczą sporej ilości białka (kwestię przyswajalności białka z twarogu zostawmy na inną okazję). Przygotowanie tych placków zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w rozdrabniaczu i wymieszać z mąką owsianą. Tę ostatnią zakupicie w większych sklepach spożywczych (chyba najbardziej przystępna cenowo jest mąka z firmy Melvit, często widuję ją w Auchanie i Fresh Markecie). Możecie użyć też zwykłych płatków owsianych i zmielić je w młynku na mąkę (lub nawet w rozdrabniaczu, nie musi być aż tak drobna). Ja najczęściej mielę pół kg płatków na raz i przesypuję do pojemnika. Później wykorzystuję taką mączkę do przygotowania placuszków, naleśników i pieczywa.

Bazą do moich placuszków są banany i chudy twaróg. Wybierzcie bardziej dojrzałe owoce, które sprawią, że placuszki będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu, zamiast całych jajek, użyjcie 3-4 surowych białek. Do smażenia najlepiej użyć solidnej patelni z grubym, nieprzywieralnym dnem. Wystarczy na jej dnie rozprowadzić za pomocą silikonowego pędzelka niewielką ilość oleju. Dzięki użyciu odpowiedniej patelni smażenie placuszków nie przysporzy Wam żadnych problemów.
Placki z bananem i twarogiem
PLACKI BANANOWO-TWAROGOWE
Śniadanie Mistrzów #245


Składniki (na około 12 sztuk) – 2 porcje:

  • 250 g twarogu w kostce
  • 2 dojrzałe banany (200 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki owsianej (100 g)
  • 3 łyżki erytrolu (ewentualnie po prostu cukru); lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu umieszczamy twaróg, posiekane banany, jajka, erytrol (lub cukier). Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę owsianą, dokładnie mieszamy. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie, np. rodzynki. Fajnie sprawdzi się też dodatek masła orzechowego lub migdałowego (1-2 łyżki masła dodajemy na etapie miksowania twarogu z resztą składników). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Placuszki z bananami i białym serem
Proteinowe placki bananowe
Placuszki bananowo-twarogowe

Czas przygotowania: 15 minut.

36 komentarzy
4

Podobne posty:

36 komentarzy

Magdalena Kuchaja 29/11/2014 - 8:51 am

takie placki na śniadanie to ja rozumiem!

Odpowiedz
Ania_S 29/11/2014 - 9:46 am

Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
pinkyyy 29/11/2014 - 2:40 pm

Cudowne <3

Odpowiedz
2 x M :) 29/11/2014 - 3:27 pm

Oj widzę, że pomysł na przyszłe śniadanie mam już załatwiony 😀
Super przepis! Prosty, zdrowy i zapewne pyszny! 🙂 Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
Justyna Żak 29/11/2014 - 4:37 pm

pysznie:)

Odpowiedz
Aleksandra P 30/11/2014 - 2:45 am

o matko, aż mi ślinka pociekła! ja ostatnio mam fazę na racuchy, placki, naleśniki i omlety, dlatego z pewnością wypróbuję przepis 🙂

zapraszam do siebie!

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2014 - 7:36 am

twaróg – jest, banany i jaja -są, mąka owsiana – jest
oraz przepisy od Malwiny – jest;p
czyli mam śniadanko;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2014 - 7:00 pm

zrobione, zjedzone -dooobre;p moje z żurawiną;p
a na obiadek Twoje kiełbaski z fetą z piekarnika:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/12/2014 - 3:38 pm

Uwielbiam takie placuszki … niestety teraz mam zakaz jedzenia wszystkiego w czym jest mąka:(… ale zawsze można zrobić dla dzieciaków:)

Odpowiedz
magducha 02/12/2014 - 8:23 pm

Przetestowane 🙂
Godne uwagi i polecenia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/02/2015 - 12:31 am

czym można zastąpić mąkę owsianą?

Odpowiedz
Malwina 03/02/2015 - 6:44 am

Możesz użyć zwykłej mąki pszennej.

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2017 - 9:03 am

Niestety placki tylko wygladaja pysznie, smazy sie je ciezko i sa bardzo slodkie

Odpowiedz
Agnieszka 12/08/2020 - 5:05 pm

Mało tego. Dokladnie wg tego przepisu zagniatam ciasto jak na knedle, kroję właśnie takie bananowe knedelki i gotuję na wrzątku minutkę po wyplynięciu wyławiam.Gotowy obiadek.Podajemy z cynamonem,śmietaną itp.

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 10:19 am

Polecam zainwestować w dobrej jakości patelnię do naleśników z grubym dnem.

Odpowiedz
Teresa 20/06/2021 - 7:05 am

Naprawde? Mi ZAWSZE wychodza! Robie zwykle z podwojnej porcji 🙈🙉🙊

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2015 - 4:32 pm

właśnie zrobiłem wersję z masłem orzechowym , bardzo dobre . Mieliłem blenderem płatki owsiane na mąkę. Bardzo smaczne , polecam do kawy. Słodziłem ksylitolem , bo akurat zostało mi jak robiłem cydr. No to niezły ze mnie materiał na męża się robi 😀

Odpowiedz
Malwina 27/03/2015 - 4:34 pm

Hihi, no naprawdę materiał na męża doskonały 🙂 Ale Ty mi lepiej zdradź, jak ten cydr robisz. Chętnie i ja bym poczyniła, boję się tylko wybuchających później butelek.

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2015 - 2:03 pm

Przepis na cydr mam w głowie, chętnie się nim podzielę, ale nie w temacie placków 🙂 , dodam tylko, że w smaku wychodzi jak szampan o aromacie jabłkowym ( tak powiedziało kilka osób ). Nie czytam blogów, ale ten mi się podoba, trafiłem bo miałem zrobić coś na szybko i trafiły się niezłe placki :). Panno Malwinno ćwiczta low kicki, bo czasy ciężkie, a na poprawę humoru – zdecydowanie polecam http://www.filmweb.pl/film/Por%C4%85bani-2010-530650 – mistrzostwo 😀

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2015 - 6:42 am

Rewelacja, właśnie przygotowałam na śniadanie mniam.

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2015 - 1:17 pm

a jak nie mam rozdrabniacza kuchenneo ani blendera?

Odpowiedz
Malwina 23/10/2015 - 1:36 pm

Jajka rozkłóć dokładnie trzepaczką. Banany i twaróg rozgnieć widelcem. Do jajek dodaj mąkę, banany, twaróg, substancję słodzącą, wymieszaj. Postępuj dalej jak w przepisie. Będą lekkie grudki, ale będzie smacznie 🙂 Możesz ewentualnie przepuścić twaróg przez maszynkę do mielenia mięsa.

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2016 - 4:25 pm

ja się trochę boję, że one wyjdą suche…. czy tylko ja tak mam?

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2016 - 11:37 am

Ależ to pyszne! lekko wilgotne i pysznie serowe 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2016 - 6:45 am

Wypróbowałam , dałam serek homogenizowany zamiast twarogu ( z racji tego ze tu gdzie mieszkam twarogu nie ma) i smażyłam na masełku klarowanym….i szczerze przyznam ze bardzo dobre choć nie jestem typem placuszkowym i naleśnikowym 😉 a połowa porcji starczyła nam na dwie osoby….pozdrawiam;) super przepis….i mam zamiar skorzystać z innych rownież

Odpowiedz
Marlena D 05/07/2016 - 7:59 pm

Przepis super! uwielbiam placki i nalesniki zwlaszcza w zdrowej wersji 🙂 Tylko maly problem wynikl przy obracaniu plackow, czy tylko mi sie lamaly czy inni tez mieli z tym klopoty?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2016 - 8:18 pm

Jeśli się łamią, to prawdopodobnie są zbyt szybko odwracane na drugą stronę.

Odpowiedz
marlena h 26/10/2016 - 7:03 am

Jaka ma być konsystencja ciasta?

Odpowiedz
Malwina 26/10/2016 - 7:13 am

Zbliżona do kwaśnej śmietany.

Odpowiedz
Joanna Ch 16/01/2017 - 9:25 am

Kochana, dziękuję za przepis 🙂 Placuszki będą idealne na II śniadanie. Twój blog to skarbnica świetnych przepisów! 🙂

Odpowiedz
Unknown 26/02/2017 - 3:53 pm

Robię co tydzien sa rewelacyjne najlepsze jakie jadlam ja czasem dozucam żurawine pycha polecam każdemu

Odpowiedz
Sikorowy 21/04/2017 - 8:32 am

Wyszły smaczne i bardzo syte. Przy pierwszym miałam stracha, że nie będę mogła ich obrócić bo ser będzie się topił i rozpływał. Ale okazało się, że mimo że nie są zwięzłe przy podpieczeniu z jednej strony to spokojnie da się je przewrócić.

Odpowiedz
Veronica Horan 31/07/2017 - 6:05 am

Właśnie biorę się za przygotowanie na dzisiejsze śniadanie!

Mój blog

Odpowiedz
Marzena 08/08/2019 - 5:55 am

Czy placuszki będą smakować na zimno?

Odpowiedz
Malwina 08/08/2019 - 5:57 am

Kwestia gustu. Sama jem placki tylko na zimno, bo na ciepło po prostu nie lubię. Z kolei moja Mama zimnych nie tknie. Najlepiej lunchbox z placuszkami wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed planowanym jedzeniem, ale placuszki się ogrzały 🙂

Odpowiedz
Kasia 07/08/2020 - 9:28 am

Witam. A czy jest szansa na podanie skladu makro w 100 gramach tych placuszków? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies