Paprykarz z tuńczykiem i kaszą jaglaną

przez Malwina
Paprykarz z tuńczykiem z puszki
Paprykarz z tuńczykiem i kaszą jaglaną
Paprykarz rybny to produkt doskonale znany zapewne większości z Was. Na blogu prezentowałam Wam już paprykarz z wędzoną makrelą i ryżem, tym razem pora na wersję o wiele zdrowszą i równie smaczną, mianowicie paprykarz z tuńczykiem i kaszą jaglaną.

Paprykarz z tuńczykiem ma o wiele mniej tłuszczu aniżeli ten z dodatkiem makreli (100 g wędzonej makreli ma około 16 g tłuszczu, zaś tuńczyka niespełna 1 g), zawiera też więcej białka. Z pewnością dobrze wpisze się w dietę osób trenujących, które przywiązują dużą wagę do odpowiednich proporcji makroskładników w swoich posiłkach. W klasycznym rybnym paprykarzu występuje ryż, ja postanowiłam go podmienić na kaszę jaglaną, która ma działanie zasadotwórcze. Przy okazji jest produktem bezglutenowym i może być spożywana przez osoby z celiakią.Taki paprykarz najlepiej serwować na ulubionym pieczywie. Ja postawiłam na domowe razowe chlebki z dodatkiem mąki owsianej.

Paprykarz z kaszą jaglaną

 

PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA
Śniadanie Mistrzów #259


Składniki:

  • 1 średniej wielkości por (tylko biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 większa łodyga selera naciowego
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2 x 120 g; waga po odsączeniu)
Przygotowanie:
Pora siekamy w nieduże kawałki (ja kroję go wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę na 4 podłużne części i drobno siekam). Selera obieramy z włókien, kroimy w kosteczkę. Obraną ze skórki marchewkę trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty. Dokładamy selera i marchewkę, smażymy kolejne 3 minuty. Całość lekko podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane (mnie zajmuje to zazwyczaj 10-15 minut).
Na patelnię wlewamy przecier, całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i czubricą. Dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowaną kaszę, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość passaty. Wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy odsączonego z zalewy i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka, dokładnie mieszamy. Paprykarz z tuńczyka przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Podajemy jako dodatek do pieczywa. 

Wypróbuj też przepis na
 Paprykarz wegański z kaszą jaglaną Paprykarz z tuńczykiem z puszki

 

Domowy paprykarz z tuńczykiem
Paprykarz z tuńczykiem i kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Karmel-itka. 08/02/2015 - 8:55 am

będę musiała o nim pomyśleć- mam tuńczyka na stanie i kasza się jakaś znajdzie 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 08/02/2015 - 10:22 am

Coś dla mnie-zapisuję przepis:)

Odpowiedz
Justyna Żak 08/02/2015 - 10:44 am

ciekawy pomysł na paprykarza:)

Odpowiedz
majka 08/02/2015 - 11:07 am

Mmmmm….rewelacja! Musze zrobic 😉

Odpowiedz
Pani M 08/02/2015 - 11:48 am

Bardzo fajny pomysł. Paprykarz kojarzy mi się z dawnymi czasami 🙂 Oczywiście w nieco innej wersji 🙂

Odpowiedz
Patysia 09/02/2015 - 10:57 am

Paprykarz, mniam:) Bardzo go lubie, ale jakoś odrzuca mnie wizja kupowania go w sklepie, w puszcze. Dużo w niej chemii 🙁 Natomiast z Twojego przepisu chętnie go spróbuję. Zachęca mnie też kasza jaglana, bo może być stosowana podczas diety odchudzającej, a to akurat mi pasuje 😉

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 09/02/2015 - 4:07 pm

Fajny pomysł na urozmaicenie kanapek, uwielbiam pasty i inne smarowidła 🙂 A klasyczny paprykarz kojarzy mi się z dzieciństwem 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/02/2015 - 11:31 am

Wygląda przepysznie … podobnie jak te chlebki:)

Odpowiedz
JustInka 13/02/2015 - 8:32 am

Wspaniały pomysł na tuńczyka. Ostatnio nieco mi sie znudził, bo jadłam go sporo w sałatkach, ale w formie paprykarza na pewno odmieni swe oblicze!

Odpowiedz
Kawiarenka 10/02/2016 - 6:32 pm

Przepyszny. I znów udało się przemycić dzieciom kaszę jaglaną:) Super przepis.

Odpowiedz
Kawiarenka 30/03/2016 - 10:19 pm

Czym można zastąpić passate pomidorowa bo okazało się ze nie mogę jeść pomidorów pod żadną postacia:(

Odpowiedz
Malwina 31/03/2016 - 4:21 am

A czy pozostałe warzywa psiankowate wchodzą w rachubę? Jeśli tak, to myślę, że fajnie sprawdziłaby się pieczona papryka. Kilka oczyszczonych (koniecznie czerwonych) papryk pieczemy skórą do góry w temp. 200-220 stopni, aż ich skóra się pomarszczy i ściemnieje. Obieramy i miksujemy na pastę. Ja latem taką paprykową pastę zamroziłam sobie w foremkach na muffiny (potem każdą porcję przerzuciłam do woreczka strunowego). Gdy potrzebuję, dodaję ją do gulaszy, hummusu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies