Pesto to świetny dodatek do kanapek, makaronów, zup. Jego przygotowanie zajmuje dosłowne kilka chwil. Na blogu do tej pory prezentowałam Wam kilka rodzajów pesto. Tym razem przyszła kolej na pesto z rukoli. Zamiast orzeszków piniowych dodałam do niego blanszowane migdały.
Na blogu znajdziecie także przepis na:
PESTO Z RUKOLI
Składniki:
[przepis własny]
- 1 szklanka mocno upchanych liści rukoli
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- 2 łyżki startego pecorino lub grana padano
- 1/4 szklanki oliwy ev
- sól do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy rukolę, czosnek, migdały, starty ser i szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolewamy więcej oliwy. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Pesto przekładamy do słoiczka, na wierzchu kropimy oliwą, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Pesto można wykorzystywać jako dodatek do makaronów, dressingów, tart, zup.
Przepis na pesto z rukoli w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 10 minut.
16 komentarzy
Polecam spróbować też połączenia nerkowców z rukolą, świetnie się komponują. <3
Ooo, u mnie pesto z rukoli było w sobotę 🙂 Uwielbiam je 🙂
Też je uwielbiam. Zawsze robię z taką już lekko niewyjściową rukolą 🙂 Taki domowy recycling 🙂
Też uwielbiam. Zawsze robię z lekko już zwiędniętą rukolą. Taki domowy recycling 😀
świetne danie:)
Pesto to dla mnie taki kawałek wiosny w słoiku 🙂 Dobrze mieć je, szczególnie teraz. Uwielbiam też pietruszkowe 🙂
Zielono mi 🙂 Idealny dodatek do makaronu, ale nie tylko 🙂
Pesto mogłabym jeść na okrągło, a u Ciebie jest tyle pysznych propozycji, że nie wiadomo, na które się zdecydować: )
Alez piekny kolor!
Ależ zieleń! Mam całe mnóstwo rukoli, więc chyba poczynię 🙂
Uwielbiam pesto z rukoli. Do tarty z Wyspy Zdrowia Marwit zawsze dobierałam pesto z rukoli. Pyszota 🙂
Kolejne cudne to Twoje pesto 🙂 Zapisałam wszystkie w zeszycie, żeby wypróbować niedługo 🙂
A jakiś inny ser wchodzi w grę? Blog jest naprawdę fajny, piękne zdjęcia. Pozdrawiam Maria
Marto, postaw na twarde sery o bogatym smaku. Może to być np. włoski parmezan lub nasze polskie sery, np. Rubin, Bursztyn. Te ostatnie powinny być dostępne w Lidlu lub Biedronce.
A łodygi też można użyć do pesto? Dostaałam bukiet rukoli i zastanawiam sie czy tylko listki mozna użyc do tego pesto
Ja wrzucam też łodyżki do rozdrabniacza, o ile nie są jakieś super grube. Jak masz sporo rukoli, to polecam zrobić też zupę krem z jej dodatkiem.