Pesto z rukoli

przez Malwina
Pesto z rukoli przepis
Pesto to świetny dodatek do kanapek, makaronów, zup. Jego przygotowanie zajmuje dosłowne kilka chwil. Na blogu do tej pory prezentowałam Wam kilka rodzajów pesto. Tym razem przyszła kolej na pesto z rukoli. Zamiast orzeszków piniowych dodałam do niego blanszowane migdały. 

Na blogu znajdziecie także przepis na:
Pesto z rukoli
PESTO Z RUKOLI


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 szklanka mocno upchanych liści rukoli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki startego pecorino lub grana padano
  • 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól  do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy rukolę, czosnek, migdały, starty ser i szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolewamy więcej oliwy. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Pesto przekładamy do słoiczka, na wierzchu kropimy oliwą, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Pesto można wykorzystywać jako dodatek do makaronów, dressingów, tart, zup.
Pesto z rukolą

Przepis na pesto z rukoli w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 10 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Inspirowane Smakiem 04/11/2013 - 5:02 pm

Polecam spróbować też połączenia nerkowców z rukolą, świetnie się komponują. <3

Odpowiedz
shinju 04/11/2013 - 5:07 pm

Ooo, u mnie pesto z rukoli było w sobotę 🙂 Uwielbiam je 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 04/11/2013 - 8:11 pm

Też je uwielbiam. Zawsze robię z taką już lekko niewyjściową rukolą 🙂 Taki domowy recycling 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 04/11/2013 - 8:12 pm

Też uwielbiam. Zawsze robię z lekko już zwiędniętą rukolą. Taki domowy recycling 😀

Odpowiedz
Justyna Bąk 04/11/2013 - 9:19 pm

świetne danie:)

Odpowiedz
Komarka 04/11/2013 - 10:22 pm

Pesto to dla mnie taki kawałek wiosny w słoiku 🙂 Dobrze mieć je, szczególnie teraz. Uwielbiam też pietruszkowe 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/11/2013 - 10:20 am

Zielono mi 🙂 Idealny dodatek do makaronu, ale nie tylko 🙂

Odpowiedz
Angie 05/11/2013 - 10:29 am

Pesto mogłabym jeść na okrągło, a u Ciebie jest tyle pysznych propozycji, że nie wiadomo, na które się zdecydować: )

Odpowiedz
Maggie 05/11/2013 - 10:32 am

Alez piekny kolor!

Odpowiedz
JustInka 05/11/2013 - 1:37 pm

Ależ zieleń! Mam całe mnóstwo rukoli, więc chyba poczynię 🙂

Odpowiedz
magducha 05/11/2013 - 7:36 pm

Uwielbiam pesto z rukoli. Do tarty z Wyspy Zdrowia Marwit zawsze dobierałam pesto z rukoli. Pyszota 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/11/2013 - 7:24 am

Kolejne cudne to Twoje pesto 🙂 Zapisałam wszystkie w zeszycie, żeby wypróbować niedługo 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/12/2016 - 9:04 am

A jakiś inny ser wchodzi w grę? Blog jest naprawdę fajny, piękne zdjęcia. Pozdrawiam Maria

Odpowiedz
Malwina 09/12/2016 - 9:52 am

Marto, postaw na twarde sery o bogatym smaku. Może to być np. włoski parmezan lub nasze polskie sery, np. Rubin, Bursztyn. Te ostatnie powinny być dostępne w Lidlu lub Biedronce.

Odpowiedz
anna piasecka 02/07/2019 - 6:40 am

A łodygi też można użyć do pesto? Dostaałam bukiet rukoli i zastanawiam sie czy tylko listki mozna użyc do tego pesto

Odpowiedz
Malwina 02/07/2019 - 11:10 am

Ja wrzucam też łodyżki do rozdrabniacza, o ile nie są jakieś super grube. Jak masz sporo rukoli, to polecam zrobić też zupę krem z jej dodatkiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies