Dzień dobry,
Lubicie kuchnię włoską? Jeśli tak, to ta zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Sos do zapiekanki inspirowany jest popularnym bolognese – gęstym, pożywnym i niezwykle smacznym. W środku skrywa kawałki marchewki i selera naciowego (połączenie pomidorów i selera naciowego jest po prostu mistrzowskie!). Z racji pory roku ugotowałam go na pomidorach z kartonika, ale już lada chwila będzie można sięgnąć po świeże warzywo. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję, to pamiętajcie, że świeżych pomidorów należy dodać więcej, aniżeli tych z kartonika (około 600-800 g po obraniu). Danie podkręciłam smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia, której użyłam do smażenia i skropienia gotowej zapiekanki. Kupicie ją w większości marketów, ostatnio była dostępna, m.in. w Lidlu.
Jeśli lubicie kuchnię włoską, koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne mini pizze na 3 sposoby.
Zapiekanka alla bolognese – przepis
Składniki (na 3 porcje):
- 200 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie fusilli)
- 1 łyżka oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia + oliwa do skropienia zapiekanki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 1 kartonik siekanych pomidorów (400 g)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
- Listki świeżej bazylii do dekoracji
Jak zrobić zapiekankę alla bolognese?
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i seler, przesmażamy. Wrzucamy mięso, smażymy dalej przez kolejne 5 minut.
- Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez około 15 minut bez przykrycia, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy, przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą.
- Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kropimy zapiekankę oliwą i posypujemy listkami bazylii.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Monini Polska.
3 komentarze
wygląda smakowicie 🙂
Moja rodzina uwielbia takie dania!
Mój obiadowy pewniak 🙂 jeszcze nie robiłam jej z mięsem, bo tak się utarło, że pierwszy raz ją robiłam, gdy czyściłam lodówkę i miałam tylko marchewkę, seler naciowy i mozarellę. Ale wyszło tak dobre, że często ją jemy 🙂