Zapiekanka alla bolognese

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie kuchnię włoską? Jeśli tak, to ta zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Sos do zapiekanki inspirowany jest popularnym bolognese – gęstym, pożywnym i niezwykle smacznym. W środku skrywa kawałki marchewki i selera naciowego (połączenie pomidorów i selera naciowego jest po prostu mistrzowskie!). Z racji pory roku ugotowałam go na pomidorach z kartonika, ale już lada chwila będzie można sięgnąć po świeże warzywo. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję, to pamiętajcie, że świeżych pomidorów należy dodać więcej, aniżeli tych z kartonika (około 600-800 g po obraniu). Danie podkręciłam smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia, której użyłam do smażenia i skropienia gotowej zapiekanki. Kupicie ją w większości marketów, ostatnio była dostępna, m.in. w Lidlu.

mini pizze

Jeśli lubicie kuchnię włoską, koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne mini pizze na 3 sposoby.

Zapiekanka alla bolognese – przepis

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie fusilli)
  • 1 łyżka oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia + oliwa do skropienia zapiekanki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 kartonik siekanych pomidorów (400 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • Listki świeżej bazylii do dekoracji
Jak zrobić zapiekankę alla bolognese?
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i seler, przesmażamy. Wrzucamy mięso, smażymy dalej przez kolejne 5 minut.
  3. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez około 15 minut bez przykrycia, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  4. Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy, przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą.
  5. Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kropimy zapiekankę oliwą i posypujemy listkami bazylii.

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Monini Polska.

3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

Zuza 18/05/2020 - 12:24 pm

wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Patrycja Reszko 31/05/2020 - 1:27 pm

Moja rodzina uwielbia takie dania!

Odpowiedz
frozenblackberry 03/07/2021 - 10:21 am

Mój obiadowy pewniak 🙂 jeszcze nie robiłam jej z mięsem, bo tak się utarło, że pierwszy raz ją robiłam, gdy czyściłam lodówkę i miałam tylko marchewkę, seler naciowy i mozarellę. Ale wyszło tak dobre, że często ją jemy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies