Sos wiśniowy do deserów |
Sos wiśniowy to idealny dodatek do placuszków, tortów, kruchych babeczek, gofrów. Przygotowałam go w piątek z myślą o czekoladowym serniku na zimno. Jest tak smaczny, że wczoraj zrobiłam kolejną porcję. Świetnie komponuje się z naleśnikami czekoladowymi i w takim też zestawieniu wylądował w dzisiejszym lunchboxie Połówka. Do sosu dodałam domową wiśniówkę, jeśli jej nie posiadacie, możecie pominąć jej dodatek w przepisie.
Przepis na sos wiśniowy bierze udział w akcji Mirabelki- W wiśniowym sadzie.
SOS WIŚNIOWY DO DESERÓW
Składniki:
- 1/2 kg wiśni (waga przed wydrylowaniem)
- 3-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 5 łyżek wiśniówki
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wiśnie pozbawiamy pestek i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i odstawiamy na godzinę, by owoce puściły sok. Wlewamy wiśniówkę, garnek stawiamy na palniku, gotujemy przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do połączenia. Całość zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęśćcie go jeszcze odrobiną mąki. Jeśli zbyt gęsty, dodajcie do niego ciepłą wodę. Jeśli chcecie otrzymać gładki sos, zmiksujcie go blenderem. Sos wiśniowy wykorzystujemy jako dodatek do deserów, np. ciast, tortów, lodów, naleśników, gofrów. Przechowujemy go w zamkniętym słoiczku w lodówce.
*sos możecie wzbogacić o ulubione dodatki, np. ziarenka wanilii, kardamon.
Sos wiśniowy do deserów |
Sos wiśniowy do deserów |
Czas przygotowania: 20 minut.
14 komentarzy
wygląda pysznie a ta waga, cudowna! 🙂
świetny pomysł już wiem do czego bym go użyła:)
Pyszny sosik 🙂
Cudowny deserowy dodatek! Waga cudowna! Nie miała być czerwona? 😉
Czerwona jest jak najbardziej. Tę kupiłam kilka miesięcy temu.
Fantastyczny przepis 🙂
ile można przechowywać w lodówce?
Agnieszko, spokojnie tydzień czasu.
sos jest rewelacyjny 🙂 ciężko było się powstrzymać przed zjedzeniem prosto ze słoika 🙂
mam pytanie – czy wiśnie z kompotu będą się nadawały?
Wiśnie z kompotu swój sok oddały już do samego kompotu. Możesz za to wykorzystać wiśnie mrożone. Ewentualnie do wiśni z kompotu dolać samego kompotu, dodać alkohol (opcjonalnie) i zagęścić lekko mąką, jak w przepisie. Tylko wtedy już bez dodatkowego cukru, w końcu kompot jest słodki.
Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź 🙂
Czy można sos wlać do słoików i zachować na zaś? Pasteryzować?
Oczywiście. Dodałabym jednak troszkę więcej cukru, aby sos lepiej się przechowywał. Proszę gotowy gorący sos przełożyć do suchych, wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut (dla małych słoików) od zagotowania się wody. Następnie słoiki wyjmujemy z kąpieli wodnej, mocno dokręcamy, stawiamy do góry dnem na ręczniku kuchennym i przykrywamy drugim ręcznikiem. Po całkowitym ostygnięciu wynosimy je do spiżarni.