Sos wiśniowy do deserów

przez Malwina
Sos owocowy do deserów
Sos wiśniowy do deserów

Sos wiśniowy to idealny dodatek do placuszków, tortów, kruchych babeczek, gofrów. Przygotowałam go w piątek z myślą o czekoladowym serniku na zimno. Jest tak smaczny, że wczoraj zrobiłam kolejną porcję. Świetnie komponuje się z naleśnikami czekoladowymi i w takim też zestawieniu wylądował w dzisiejszym lunchboxie Połówka. Do sosu dodałam domową wiśniówkę, jeśli jej nie posiadacie, możecie pominąć jej dodatek w przepisie.

Przepis na sos wiśniowy bierze udział w akcji Mirabelki- W wiśniowym sadzie.

Sos wiśniowy przepis

SOS WIŚNIOWY DO DESERÓW


Składniki:

  • 1/2 kg wiśni (waga przed wydrylowaniem) 
  • 3-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 5 łyżek wiśniówki
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wiśnie pozbawiamy pestek i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i odstawiamy na godzinę, by owoce puściły sok. Wlewamy wiśniówkę, garnek stawiamy na palniku, gotujemy przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do połączenia. Całość zagotowujemy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęśćcie go jeszcze odrobiną mąki. Jeśli zbyt gęsty, dodajcie do niego ciepłą wodę. Jeśli chcecie otrzymać gładki sos, zmiksujcie go blenderem. Sos wiśniowy wykorzystujemy jako dodatek do deserów, np. ciast, tortów, lodów, naleśników, gofrów. Przechowujemy go w zamkniętym słoiczku w lodówce.

*sos możecie wzbogacić o ulubione dodatki, np. ziarenka wanilii, kardamon.

Sos do naleśników
Sos wiśniowy do deserów

Sos wiśniowy przepis
Sos wiśniowy do deserów

Czas przygotowania: 20 minut.
14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Fav Cook 14/07/2014 - 4:23 pm

wygląda pysznie a ta waga, cudowna! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 14/07/2014 - 5:05 pm

świetny pomysł już wiem do czego bym go użyła:)

Odpowiedz
Magda C. 15/07/2014 - 5:56 am

Pyszny sosik 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/07/2014 - 7:09 am

Cudowny deserowy dodatek! Waga cudowna! Nie miała być czerwona? 😉

Odpowiedz
Malwina 16/07/2014 - 7:16 am

Czerwona jest jak najbardziej. Tę kupiłam kilka miesięcy temu.

Odpowiedz
Sosna 18/07/2014 - 8:52 am

Fantastyczny przepis 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Z 28/07/2014 - 7:13 pm

ile można przechowywać w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 4:28 am

Agnieszko, spokojnie tydzień czasu.

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:31 pm

sos jest rewelacyjny 🙂 ciężko było się powstrzymać przed zjedzeniem prosto ze słoika 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2015 - 11:40 am

mam pytanie – czy wiśnie z kompotu będą się nadawały?

Odpowiedz
Malwina 29/01/2015 - 11:46 am

Wiśnie z kompotu swój sok oddały już do samego kompotu. Możesz za to wykorzystać wiśnie mrożone. Ewentualnie do wiśni z kompotu dolać samego kompotu, dodać alkohol (opcjonalnie) i zagęścić lekko mąką, jak w przepisie. Tylko wtedy już bez dodatkowego cukru, w końcu kompot jest słodki.

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2015 - 11:51 am

Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Dorota Wołoszyn 20/07/2016 - 7:16 pm

Czy można sos wlać do słoików i zachować na zaś? Pasteryzować?

Odpowiedz
Malwina 21/07/2016 - 4:59 am

Oczywiście. Dodałabym jednak troszkę więcej cukru, aby sos lepiej się przechowywał. Proszę gotowy gorący sos przełożyć do suchych, wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut (dla małych słoików) od zagotowania się wody. Następnie słoiki wyjmujemy z kąpieli wodnej, mocno dokręcamy, stawiamy do góry dnem na ręczniku kuchennym i przykrywamy drugim ręcznikiem. Po całkowitym ostygnięciu wynosimy je do spiżarni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies