Często przygotowuję na śniadania różnego rodzaju panini. Najczęściej w środku znajduje się kurczak i warzywne dodatki. Dziś postawiłam na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki i bazylii. Miłym akcentem jest grillowana papryka i kremowa mozzarella. Myślę, że każdy dzień rozpoczęty od takiego śniadania będzie udany.
PANINO Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, KURCZAKIEM I DWOMA RODZAJAMI PESTO
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 ciabatty
- 1 pierś z kurczaka (bez polędwiczki)
- sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku, suszona bazylia
- 1 czerwona papryka
- 100 g mozzarelli
- pesto z liści rzodkiewki i bazylii
- pesto z suszonych pomidorów
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z nasion. Układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, pieczemy w temp. 200 stopni przez około 25 minut lub dłużej, aż skórka zacznie się marszczyć i ciemnieć. Wkładamy ją do woreczka foliowego i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki.
Pierś myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i bazylii. Grillujemy z obu stron na patelni. Mozzarellę kroimy w grubsze plastry. Ciabatty kroimy na pół, jedną połówkę smarujemy pesto z liści rzodkiewki i bazylii, drugą pesto z suszonych pomidorów. Na pesto z liści rzodkiewki kładziemy pieczoną paprykę, kurczaka, plastry mozzarelli, przykrywamy połówką z pesto z suszonych pomidorów. Grillujemy z obu stron na patelni, aż ciabatta zrobi się lekko chrupiąca.
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI I BAZYLII
Składniki:
- 3/4 szklanki młodych liści rzodkiewki
- 1/4 szklanki listków bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/8 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1/8 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Liście rzodkiewki i bazylii myjemy, osuszamy. W kielichu blendera umieszczamy listki, obrany czosnek, pestki dyni, parmezan. Wlewamy połowę oliwy i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy dalej stopniowo dolewając oliwę, do uzyskania preferowanej konsystencji. Pesto przekładamy do słoiczka, na wierzchu skrapiamy oliwą. Przechowujemy w zakręconym słoiczku i lodówce do 3-5 dni.
39 komentarzy
Pesto z liści rzodkiewki? Rewelacja! Ja dodaje je do sałatek. Uwielbiam takie ciepłe kanapeczki.
Pozdrawiam ♥ Pati
Kurczak bez polędwiczki – często widzę taki opis u Ciebie czy też u innych osób – zastanawiam się o co chodzi? Ten dopisek – bez polędwiczki – dlaczego bez? Chodzi tylko o wygodę smażenia, o to że wykorzystałaś ją do innej potrawy, czy coś zupełnie innego? Strasznie mnie to intryguje.
Po pierwsze wygoda grillowania. Po drugie, polędwiczki często odkładam i potem wykorzystuję. Są delikatniejsze i świetnie pasują do niektórych dań;)Szczególnie tych z dodatkiem wina.
Dziękuję za odpowiedź bo nie dawało mi to spokoju 🙂 Myślałam, że jest w tym jakieś "ukryte dno" :))
Na takie panini już dawno mam ochotę, tylko jakoś nie mogę się zebrać i kupić ciabatty, a jeszcze lepiej jakbym ją upiekła 🙂
pesto i ciabatta duet idealny 😉
Pyszna propozycja Malwino!
Pozdrawiam:)
Ależ apetycznie wygląda! Już wiem, jak wykorzystam moje ciabatki 🙂
pysznie to wygląda 😀
ale chyba jestem za leniwa żeby robić coś takiego na śniadanie 😀
Piekne i pyszne panini! Nie jadlam jeszcze psto z lisci rzodkiewki… 🙂
Pozdrowienia.
Jak zwykle u Ciebie tak pięknie i kolorowo, pycha 🙂
kusisz, nabrałam ochoty na taką kanapkę!
Muszę znów upiec ciabatki i przygotować sobie taką kanapkę 🙂
Ależ ja uwielbiam tego typu kanapki! Bardzo ciekawy jest Twój przepis na pesto z liści rzodkiewki z bazylią.
Z pozdrowieniami,
Edith
Pychota Malwinko! Od razu mi się wakacje we Włoszech przypomniały:)
Ale to pysznie wygląda:)
Wygląda naprawdę apetycznie. I do tego bardzo fajny przepis na pesto.
ostatnio mam fazę na pesto, jak dla mnie przepis idealny:)
Od samego patrzenia robie sie glodna!
ale apetyczne 🙂
Oj na pewno dzień rozpoczęty od takiej kanapki będzie idealny:)wspaniałę smaki się w niej łączą:) pozdrawiam
bardzo energetyczne śniadanko!
wyglądają super smacznie:D
fajny przepis, takiego pesto jeszcze nie robilam…
wygląda cudnie, pewnie jest pyszne…aż ślinka leci…
I jak tu się nie zakochać ? 😉
Wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda wspaniale!
Super propozycja na doskonałą przekąskę 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Zapraszam do mnie!
Bardzo9 fajna kanapka 🙂
Bardzo fajny przepis. Polecamy!;-)
miło mi, że wypróbowaliście przepis;)
Witaj 🙂
W przepisie wkradł się mały błąd, piszesz: "Ciabatty kroimy na pół, jedną połówkę smarujemy pesto z botwinki, drugą pesto z suszonych pomidorów. Na pesto z botwinki kładziemy pieczoną paprykę…"
a przecież w tym przepisie proponujesz pesto z liści rzodkiewki i bazylii oraz pesto z suszonych pomidorów, nie ma nigdzie botwinki 🙂
Pozdrawiam, Aga
Aga, dziękuję Ci za wyłapanie błędu. Coś mi botwinka po głowie musiała wtedy chodzić 🙂
Bo botwinka jest przepyszna i na ciepło i jako chłodnik…. Szkoda, że już jej nie ma 🙁
Pozdrawiam, Aga
Aguś, u mnie jest w dalszym ciągu. Nawet w lodówce mam dwa pęczki (dziś będę piekła pierogi drożdżowe z jej dodatkiem).
Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna
Niestety u mnie w sklepie już od dawna jej nie ma 🙁 Zostały tylko buraczki, ale to już nie będzie zupa z botwinki tylko barszcz, a to już nie ten smak…. 😀
Pozdrawiam, Aga
A na czym lub w czym je grillujesz?
Karolino, używam żeliwnej patelni go grillowania.