Jedzenie do pracy |
Standardowo nowy tydzień rozpoczynamy od przeglądu zawartości lunchboxów. Tym razem w zestawach królują warzywa strączkowe. Zazwyczaj kupuję suche ziarno na wagę i gotuję w większej ilości, a później wykorzystuję jako bazę do sałatek, kotletów lub bezmącznych ciast. Jest to o wiele tańsze rozwiązanie, aniżeli kupowanie za każdym razem zapuszkowanych ugotowanych strączków. Oczywiście pomimo tego zawsze w szafie mam kilka puszek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy, które otwieram wtedy, gdy zapomnę o zamoczeniu suchych ziaren.
Zapraszam do lektury i życzę smacznego tygodnia 🙂
Make bento, not war!
A przy okazji przypominam o bento konkursie.
PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie piyaz, czyli turecka sałatka z fasoli. Smaczna i niezwykle pożywna.
Drugi posiłek to dość spora porcja sałatki z kaszy jaglanej, fety i warzyw oraz sznycle z indyka z zaartarem i sezamem.
CZWARTEK
Jako pierwszy posiłek pół ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli (z dodatkiem odżywki białkowej). Dodatkowo owoce – winogrona, borówki i kiwi.
W drugim pojemniku pasta jajeczna z salami (plus dodatkowo bułka razowa z ziarnami).
Ostatni posiłek to dietetyczne mielone z kurczaka oraz sałatka z soczewicy i szparagów.
PIĄTEK
Zestaw robiony w pośpiechu- 350 g filetów z indyka (w domowej przyprawie do drobiu) oraz sałatka z soczewicą i fetą (papryka w sałatce z braku czasu niestety surowa, a nie pieczona).
3 komentarze
Smacznie 😉
Strączkowe są najlepsze 🙂
Same pyszności 🙂