Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami

przez Malwina
Focaccia orkiszowa
Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami
Dziś chciałabym Was poczęstować przepisem na pyszną orkiszową focaccię. I to nie byle jaką, bo podaną w niezwykle smakowitym towarzystwie. Wierzch tego chlebka pokrywa szparagowe pesto, kolorowe pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Nie mogło też zabraknąć butelki z dobrą oliwą, w końcu włoskie pieczywo najlepiej smakuje właśnie skropione lub maczane w tym nektarze bogów.

Niestety przepisem na szparagowe pesto podzielę się z Wami dopiero jutro wieczorem (przez mój krótki wyjazd źle rozplanowałam publikacje na blogu). Oczywiście sprawdzi się tu każde inne ulubione pesto, np. bazyliowe, szpinakowe czy z suszonych pomidorów.
Dzisiejszy przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią, Mirabelką, Martynosią i Zuzią. Zajrzyjcie koniecznie do dziewczyn i zobaczcie jakie smaczne przepisy z użyciem pesto przygotowały .
Focaccia z mąki orkiszowej
ORKISZOWA FOCACCIA Z PESTO I POMIDORAMI
 

Składniki (na 1 duży lub dwa mniejsze chlebki):

 

  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy plus dodatkowo oliwa do skropienia wierzchu chlebków
  • ulubione pesto do posmarowania (użyłam pesto ze szparagów)
  • pomidorki koktajlowe, najlepiej w różnych kolorach
  • listki bazylii
  • sól morska w młynku
 
Orkiszowa focaccia – przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta chlebowego. W misce umieszczamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę oraz 1 łyżkę oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką pszenną. Ciasto będzie miało taką konsystencję, jak ciasto na pizzę. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Ciasto rozciągamy na blasze (możecie podzielić je na dwie części, jak zrobiłam to ja) na grubość około 1,5 cm. Blachę przykrywamy czystą ściereczką (wierzch chlebków warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie przykleiły się do materiału ściereczki). W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W cieście robimy dziurki przy pomocy palca. Wierzch kropimy oliwą. Blachę z chlebkiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Focaccie studzimy na metalowej kratce.Wierzch orkiszowej focacci smarujemy pesto, posypujemy pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki i porwanymi listkami bazylii. Pomidorki oprószamy świeżo zmieloną solą morską.

Na blogu znajdziesz jeszcze kilka innych przepisów na włoską focaccię
Focaccia z pomidorkami i solą
Focaccia z figami i gorgonzolą
Mąka orkiszowa przepisy

 

Domowa focaccia
Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami

 

Chlebek z mąki orkiszowej
Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kinga Łucja 18/05/2015 - 5:36 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Martynosia 18/05/2015 - 10:51 pm

Ciekawy przepis i jak zwykle piękne zdjęcia! 🙂

Odpowiedz
Martynosia 18/05/2015 - 10:58 pm

PS. Ciekawa jestem tego pesto ze szparagów – będzie przepis? 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/05/2015 - 6:19 am

Oczywiście, że będzie 🙂

Odpowiedz
Ania S 19/05/2015 - 5:01 am

Cudnie się prezentuje – wiosennie, zdrowo i pysznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 19/05/2015 - 11:00 am

Cudowna focaccia 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 19/05/2015 - 11:34 am

Ja też muszę wypróbować to szparagowe pesto w tym sezonie. Focaccia wygląda bosko. Jest na bogato na pewno 😉

Odpowiedz
Karola 19/05/2015 - 1:28 pm

w tym roku po raz pierwszy jadłam szparagi i się w nich zakochałam! 🙂 pewnie to pesto będzie równie pyszne 😀

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 19/05/2015 - 2:59 pm

Chlebek wygląda ślicznie 🙂 Szparagowe pesto robiłam, jest pyszne 🙂

Odpowiedz
gin 19/05/2015 - 8:34 pm

Podoba mi się ogromnie, mnie również zafascynowało to pesto 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/05/2015 - 7:02 am

Musze w końcu i ja zrobić focaccię, bo kusi od dawna:). Bardzo jej do twarzy z tymi pomidorkami i pesto:)

Odpowiedz
Anonimowy 06/11/2016 - 8:24 am

Robiłam wczoraj – nie urosły, są twarde jak kamień. Nie polecam

Odpowiedz
Malwina 07/11/2016 - 9:10 am

Nie urosły i były twarde, ponieważ najprawdopodobniej ciasto zostało źle wyrobione.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies