Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami |
Dziś chciałabym Was poczęstować przepisem na pyszną orkiszową focaccię. I to nie byle jaką, bo podaną w niezwykle smakowitym towarzystwie. Wierzch tego chlebka pokrywa szparagowe pesto, kolorowe pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Nie mogło też zabraknąć butelki z dobrą oliwą, w końcu włoskie pieczywo najlepiej smakuje właśnie skropione lub maczane w tym nektarze bogów.
Niestety przepisem na szparagowe pesto podzielę się z Wami dopiero jutro wieczorem (przez mój krótki wyjazd źle rozplanowałam publikacje na blogu). Oczywiście sprawdzi się tu każde inne ulubione pesto, np. bazyliowe, szpinakowe czy z suszonych pomidorów.
Niestety przepisem na szparagowe pesto podzielę się z Wami dopiero jutro wieczorem (przez mój krótki wyjazd źle rozplanowałam publikacje na blogu). Oczywiście sprawdzi się tu każde inne ulubione pesto, np. bazyliowe, szpinakowe czy z suszonych pomidorów.
Dzisiejszy przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią, Mirabelką, Martynosią i Zuzią. Zajrzyjcie koniecznie do dziewczyn i zobaczcie jakie smaczne przepisy z użyciem pesto przygotowały .
ORKISZOWA FOCACCIA Z PESTO I POMIDORAMI
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy plus dodatkowo oliwa do skropienia wierzchu chlebków
- ulubione pesto do posmarowania (użyłam pesto ze szparagów)
- pomidorki koktajlowe, najlepiej w różnych kolorach
- listki bazylii
- sól morska w młynku
Orkiszowa focaccia – przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta chlebowego. W misce umieszczamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę oraz 1 łyżkę oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką pszenną. Ciasto będzie miało taką konsystencję, jak ciasto na pizzę. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Ciasto rozciągamy na blasze (możecie podzielić je na dwie części, jak zrobiłam to ja) na grubość około 1,5 cm. Blachę przykrywamy czystą ściereczką (wierzch chlebków warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie przykleiły się do materiału ściereczki). W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W cieście robimy dziurki przy pomocy palca. Wierzch kropimy oliwą. Blachę z chlebkiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Focaccie studzimy na metalowej kratce.Wierzch orkiszowej focacci smarujemy pesto, posypujemy pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki i porwanymi listkami bazylii. Pomidorki oprószamy świeżo zmieloną solą morską.
Na blogu znajdziesz jeszcze kilka innych przepisów na włoską focaccię
Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami |
Orkiszowa focaccia z pesto i pomidorami |
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
13 komentarzy
Smacznie 😉
Ciekawy przepis i jak zwykle piękne zdjęcia! 🙂
PS. Ciekawa jestem tego pesto ze szparagów – będzie przepis? 🙂
Oczywiście, że będzie 🙂
Cudnie się prezentuje – wiosennie, zdrowo i pysznie 😉
Cudowna focaccia 🙂
Ja też muszę wypróbować to szparagowe pesto w tym sezonie. Focaccia wygląda bosko. Jest na bogato na pewno 😉
w tym roku po raz pierwszy jadłam szparagi i się w nich zakochałam! 🙂 pewnie to pesto będzie równie pyszne 😀
Chlebek wygląda ślicznie 🙂 Szparagowe pesto robiłam, jest pyszne 🙂
Podoba mi się ogromnie, mnie również zafascynowało to pesto 🙂
Musze w końcu i ja zrobić focaccię, bo kusi od dawna:). Bardzo jej do twarzy z tymi pomidorkami i pesto:)
Robiłam wczoraj – nie urosły, są twarde jak kamień. Nie polecam
Nie urosły i były twarde, ponieważ najprawdopodobniej ciasto zostało źle wyrobione.