Sałatka z soczewicy i fety

przez Malwina
Sałatka z brązowej soczewicy
Sałatka z soczewicy i fety

Jak wspominałam Wam wczoraj, w tym tygodniu w lunchboxach i na moim stole będzie królować kuchnia grecka. Lato to idealna pora, by poznać ją troszkę bliżej. Startujemy z sałatką z soczewicą, serem feta i oliwkami. Soczewica jest bardzo lubiana w Grecji (jednym z popularniejszych dań w okresie zimowym jest zupa z soczewicy). Wiosną i latem na greckich stołach często pojawia się sałatka na bazie tego warzywa. Ta, którą dziś Wam prezentuję jest absolutnie przepyszna i do tego niezwykle pożywna. Skorzystałam z przepisu z bloga My Greek Dish.
Sałatka z soczewicą i pomidorami

SAŁATKA Z SOCZEWICY I FETY


Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g ugotowanej brązowej soczewicy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 1 duży pomidor
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mięty, posiekanej
  • 100 g sera feta
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), szczypta słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki układamy na blasze (skórką do góry). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Pieczemy przez około 30 minut lub dłużej (aż skórka pomarszczy się i pojawią się na niej ciemne plamy). Odstawiamy do ostygnięcia i obieramy papryki ze skórki. Obraną paprykę kroimy w podłużne paski

Cebulę siekamy w cienkie piórka, pomidora kroimy w grubszą kostkę. Do soczewicy dodajemy oliwki, paprykę, pomidora, cebulę, natkę, miętę, pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Składki dressingu łączymy w słoiczku. Polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*sałatkę możecie wzbogacić także o dodatek posiekanego koperku, zamiast octu możecie użyć sok z cytryny (jeśli nie przepadacie za kwaskowatymi dressingami, zmniejszcie ilość octu/soku z cytryny)

Grecka sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicy i fety

Czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Zuzanna Ploch 22/07/2014 - 7:33 am

Bardzo podoba mi się Twój pomysł, aby przygotowywać w tym tygodniu dania greckie. Będę zaglądać, bo jestem ciekawa, co jeszcze się pojawi:)

Odpowiedz
Krzepa 22/07/2014 - 8:02 am

pyszna:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/07/2014 - 8:03 am

Tydzień grecki! Już to lubię, bo to kraj bardzo mi bliski. A sałatka niezwykle apetyczna 🙂

Odpowiedz
lemesos11 22/07/2014 - 8:05 am

Mieszkam na Cyprze, ale jeszcze nie spotkalam sie z taka salatka:)
Natomiast bardzo lubie soczewice, a fety w lodowce mam spory zapas, wiec na pewno skorzystam z przepisu.

Odpowiedz
Ola 22/07/2014 - 12:14 pm

tą serię będę śledzić czujnie, jako że wybieram się we wrześniu po raz pierwszy do Grecji, a już się nie mogę doczekać, to będę odtwarzać Twoje greckie przepisy, żeby chociaż poczuć się bliżej urlopu 🙂 pozdrowienia!

Odpowiedz
Justyna Żak 22/07/2014 - 2:35 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Angie 22/07/2014 - 4:45 pm

Moje smaki; ) Wygląda pysznie, jak zwykle u Ciebie; )

Odpowiedz
Justyna Kwil 23/07/2014 - 7:07 pm

Moje smaki !
Przypinam do zrobienia, wygląda niesamowicie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/01/2015 - 6:14 pm

Czy mozna uzyc czarnej soczewicy (beluga) zamiast brazowej?

Odpowiedz
Malwina 12/01/2015 - 6:23 pm

Tak.

Odpowiedz
magducha err 16/05/2015 - 1:30 pm

Pyszna to mało powiedziane 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies