Sałatka z soczewicy i fety |
Jak wspominałam Wam wczoraj, w tym tygodniu w lunchboxach i na moim stole będzie królować kuchnia grecka. Lato to idealna pora, by poznać ją troszkę bliżej. Startujemy z sałatką z soczewicą, serem feta i oliwkami. Soczewica jest bardzo lubiana w Grecji (jednym z popularniejszych dań w okresie zimowym jest zupa z soczewicy). Wiosną i latem na greckich stołach często pojawia się sałatka na bazie tego warzywa. Ta, którą dziś Wam prezentuję jest absolutnie przepyszna i do tego niezwykle pożywna. Skorzystałam z przepisu z bloga My Greek Dish.
SAŁATKA Z SOCZEWICY I FETY
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g ugotowanej brązowej soczewicy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- 1 duży pomidor
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka mięty, posiekanej
- 100 g sera feta
- dressing: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), szczypta słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki układamy na blasze (skórką do góry). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Pieczemy przez około 30 minut lub dłużej (aż skórka pomarszczy się i pojawią się na niej ciemne plamy). Odstawiamy do ostygnięcia i obieramy papryki ze skórki. Obraną paprykę kroimy w podłużne paski
Cebulę siekamy w cienkie piórka, pomidora kroimy w grubszą kostkę. Do soczewicy dodajemy oliwki, paprykę, pomidora, cebulę, natkę, miętę, pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Składki dressingu łączymy w słoiczku. Polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
*sałatkę możecie wzbogacić także o dodatek posiekanego koperku, zamiast octu możecie użyć sok z cytryny (jeśli nie przepadacie za kwaskowatymi dressingami, zmniejszcie ilość octu/soku z cytryny)
Sałatka z soczewicy i fety |
Czas przygotowania: 40 minut.
12 komentarzy
Bardzo podoba mi się Twój pomysł, aby przygotowywać w tym tygodniu dania greckie. Będę zaglądać, bo jestem ciekawa, co jeszcze się pojawi:)
pyszna:)
Tydzień grecki! Już to lubię, bo to kraj bardzo mi bliski. A sałatka niezwykle apetyczna 🙂
Mieszkam na Cyprze, ale jeszcze nie spotkalam sie z taka salatka:)
Natomiast bardzo lubie soczewice, a fety w lodowce mam spory zapas, wiec na pewno skorzystam z przepisu.
tą serię będę śledzić czujnie, jako że wybieram się we wrześniu po raz pierwszy do Grecji, a już się nie mogę doczekać, to będę odtwarzać Twoje greckie przepisy, żeby chociaż poczuć się bliżej urlopu 🙂 pozdrowienia!
wygląda smacznie:)
Moje smaki; ) Wygląda pysznie, jak zwykle u Ciebie; )
Moje smaki !
Przypinam do zrobienia, wygląda niesamowicie 🙂
Czy mozna uzyc czarnej soczewicy (beluga) zamiast brazowej?
Tak.
Pyszna to mało powiedziane 😉
Z tym obieraniem papryki ja uskuteczniam inny sposób: schłodzoną, jędrną paprykę traktuję obieraczką a pozostałe, niedostępne części skórki usuwam po przekrojeniu jej we wgłębieniach. Polecam nawet przy pieczeniu papryki w całości. Czas potrzebny do upieczenia papryki jest o połowę krótszy niż do skutecznego ściągnięcia skórki wartości odżywcze, smakowe i wizualne nie są wtedy tak mocno zdegradowane.