Kotlety mielone z kurczaka

przez Malwina
Dietetyczne kotlety mielone
Kotlety mielone z kurczaka
Kotlety mielone, które zazwyczaj przygotowuje się na bazie wieprzowiny lub mięsa mieszanego, są dość ciężką i wysokokaloryczną potrawą. Smaczną alternatywą dla tego polskiego dania są mielone z kurczaka. Mają one o wiele mniej tłuszczu, są lżejsze i z powodzeniem mogą jeść je osoby, które są na diecie.
Jako bazę do moich kotletów wykorzystałam mięso z piersi kurczaka, a nie z nóg. Ma ono mniej tłuszczu i jest delikatne w smaku. Zamiast dodawać do niego całe jajko, użyłam jedynie białka. Dodatkowo bułkę namoczoną w mleku zastąpiłam otrębami żytnimi (użyłam prażonych otrębów), dzięki czemu kotlety zawierają także zdrowy błonnik. Zrezygnowałam także z obtaczania kotletów w bułce tartej. Bez tego dodatku są równie smaczne.

Odchudzone kotlety mielone
KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA


Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 nieduża cebula, posiekana w kosteczkę
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 białko jajka
  • 2-3 łyżki otrębów żytnich
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: gotowane ziemniaki, tarte buraczki, lekka sałatka
Przygotowanie:
Filety z kurczaka mielimy. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i rumienimy. Możecie pominąć etap smażenia i do mięsa dodać surową cebulkę. Kotlety będą troszkę inne w smaku, ale równie smaczne. Do zmielonego mięsa dodajemy sól i pieprz do smaku, słodką paprykę, kolendrę, roztarty w palcach majeranek, czosnek i białko. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Następnie dodajemy otręby (robimy to stopniowo) i dokładnie wyrabiamy. Otrębów dodajemy tyle, aby związały masę. W trakcie wyrabiania mięsa, warto dodać do niego odrobinę zimnej wody.
Z mięsa formujemy 4 kotlety (dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Na patelni rozgrzewamy olej (ja smaruję dno patelni niewielką ilością oleju przy pomocy silikonowego pędzelka), układamy kotlety. Smażymy je po 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut, aż kotlety dojdą w środku (całkowity czas przygotowania kotletów będzie uzależniony od ich wielkości i płomienia pod patelnią).
Kotlety mielone z kurczaka najlepiej podawać z ziemniakami (gotowanymi na parze, tłuczonymi), tartymi buraczkami, ewentualnie młodą kapustą z koperkiem.
Uwagi:

– jeśli nie macie otrębów, możecie dodać do mięsa zarodki żytnie, w ostateczności bułkę tartą lub pół suchej bułki, uprzednio namoczonej, odciśniętej i posiekanej. Dobrze sprawdzą się także napęczniałe i posiekane płatki owsiane. Moim zdaniem otręby są fajnym rozwiązaniem, ponieważ przy okazji dostarczymy organizmowi troszkę więcej błonnika
– do mięsa możecie dodać drobno posiekane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek

Kotlety mielone z kurczaka
Lekkie kotlety mielone
Kotlety mielone z kurczaka
Dietetyczne kotlety mielone
Kotlety mielone z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

S. 23/02/2015 - 5:26 pm

przepiękne! Od tego widoku nawet najedzony człowiek głodnieje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2015 - 3:18 pm

Robie niemal identycznie, czasem jednak zamiast smazyc wrzucam uformowane kotleciki do przygotowanego sosu np.pomidorowego, grzybowego, albo koperkowego. Pycha! No i ta swiadomosc, ze mozna jesc bez wyrzutow…;-)

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 24/02/2015 - 7:48 pm

A ja zwykle używam mięsa indyczego, płatków owsianych i amarantusa. I jeszcze je piekę w piekarniku… Mało mają wspólnego z klasycznym mielonym, ale i tak nazywam je alternatywą mielonego 😉 Lubię takie przepisy, takie modyfikacje 😉

Odpowiedz
Magda C. 24/02/2015 - 7:51 pm

Ostatnio często takie robię 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/02/2015 - 8:00 am

Przyznam szczerze, że ja od dawna nie obtaczam kotletów w tartej bułce …. a ostatnio też nie dodaję do nich bułki tylko więcej jajek:) …. a mielone robimy często – bo je uwielbiamy:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:31 am

Pyszne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies