Śniadaniowe muffinki owsiane (bez mąki)

przez Malwina
Muffinki owsiane bez mąki
Śniadaniowe muffinki owsiane
Co powiecie na muffinki bez dodatku tłuszczu i mąki? Takie zdrowe babeczki z pewnością nie pójdą Wam w biodra w przeciwieństwie do klasycznych muffin na oleju lub maśle (oczywiście, jeśli będziecie jeść je z umiarem). Gdy spojrzycie na składniki przepisu, to zapewne części z Was od razu skojarzy się on z innym daniem, a mianowicie pieczoną owsianką. Te muffiny to nic innego, jak właśnie pieczona owsianka w troszkę innej i bardziej kuszącej formie. No bo kto się oprze małej słodkiej babeczce?

Do przygotowania takich muffinek możecie użyć ulubionych owoców. Ja postawiłam na mrożone maliny, które miałam akurat w zamrażarce. Ciasto można wzbogacić o dodatek bakalii, np. posiekanych orzechów czy suszonej żurawiny. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni! Takie babeczki owsiane świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym.

 

Owsiane muffinki dietetyczne
MUFFINY OWSIANE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)
Śniadanie Mistrzów #255


Składniki (na około 5 sztuk):

  • 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • pół szklanki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub więcej do smaku (ewentualnie zwykłego lub brązowego cukru, miodu, słodziku)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść malin (świeżych lub mrożonych), ewentualnie innych owoców
  • wiórki do posypania
Przygotowanie:
W misce umieszczamy płatki owsiane, jogurt, ksylitol lub cukier (ewentualnie miód lub inną substancję słodzącą), jajko, wiórki i maliny (ewentualnie inne ulubione owoce). Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (odradzam pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać), wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Muffiny owsiane studzimy na metalowej kratce. Należy je zjeść w przeciągu dwóch dni.
Dietetyczne muffinki z płatkami owsianymi
Muffinki owsiane bez mąki i tłuszczu

 

Czas przygotowania: 30 minut.

71 komentarzy
5

Podobne posty:

71 komentarzy

Magda C. 23/01/2015 - 8:24 am

Fajne muffinki, super, że bez tłuszczu 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/01/2015 - 9:11 am

porywam je! nie mam nic dziś na przyjęcie gości, a uważam, że nie tylko będą świetne na śniadanie 😉

Odpowiedz
Agata 23/01/2015 - 11:51 am

Świetna opcja na drugie śniadanie!

Odpowiedz
Wege Ewka 23/01/2015 - 4:13 pm

oj niedobra ty niedobra, znowu kusisz! Koleny przepis który ci podkradne.

Odpowiedz
Kinga Łucja 23/01/2015 - 7:12 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 23/01/2015 - 7:54 pm

pyszne!

Odpowiedz
Majana 23/01/2015 - 8:36 pm

Bardzo fajne , smaczne muffinki 🙂 Idealne do szkoły i do pracy 🙂

Odpowiedz
Big fairy 24/01/2015 - 6:44 am

Super przepis, mam tylko pytanie czy maliny, tudzież inne owoce (borówki, truskawki itp.) trzeba przed pieczeniem rozmrozić? Albo jeśli się ma świeże owoce bardzo soczyste, to czy nie spowodują jakiegoś zakalca? Pytam, bo chcę upiec i podzielić się też z przyjaciółką , a głupio dać coś, co nie wyszło tak, jakbyśmy tego oczekiwali – czyt. tak pięknie, jak na zdjęciach 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/01/2015 - 6:52 am

Owoców wcześniej nie rozmrażamy. Przy większych świeżych owocach należy je pokroić w kostkę (np. truskawki). O zakalca raczej obaw nie ma 🙂

Odpowiedz
perz_a 24/01/2015 - 12:27 pm

Ale ekstra przepis! Na pewno wyprobuje na dniach, mam akurat mrozone truskawki 😀

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/01/2015 - 12:49 pm

Bardzo apetycznie wyglądająca mini wersja owsianki:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2015 - 8:01 am

Świetny, zdrowy pomysł, forma muffin też mi sie podoba
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 10:02 am

Zrobię takie zaraz po pracy! Wyglądają obłędnie!

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2015 - 7:52 pm

Mozna je mrozic?

Odpowiedz
Malwina 16/02/2015 - 3:29 pm

Nie próbowałam. Robi się je tak szybko i łatwo, że nie widzę sensu, aby je mrozić.

Odpowiedz
Ania Rzemieniuk 15/01/2016 - 9:18 am

ja je robię z jabłkami, cynamonem, suszoną żurawiną i dodaję rozgniecionego banana. Zamiast cukru leję syrop klonowy, polecam! 😉

Odpowiedz
ariczja 11/03/2015 - 10:35 am

Robiłam 2 dni temu z mrożonymi jeżynami i wyszły przepyszne 🙂 Dałam jeszcze mniej cukru, a i tak były słodkie. Dzisiaj kolejna partia – już ilość przemysłowa, gdyż ostatnio nie starczyło dla wszystkich 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2015 - 7:58 am

Robiłam dzisiaj z borówką amerykańska. PRZEEEEEEEEEEEEEPYYYYYSZNE 🙂
kasko

Odpowiedz
Slv 13/06/2015 - 5:39 am

moje niestety chyba nie wyszly… byly piekne i rumiane z gory a w srodku guma… 🙁
cos gdzies nie tak chyba zrobilam…

Odpowiedz
Anonimowy 22/06/2015 - 11:30 am

Dziękuje za ten przepis mam cukrzyce w ciąży i tak mi się chce słodkiego 🙂 a to mogę

Odpowiedz
kaska Z 13/08/2015 - 12:24 pm

Wlasnie je robie☺

Odpowiedz
Katarzyna Bednarska 14/08/2015 - 12:56 pm

Wlasnie zrobilismy z wisniami,czekamy na wyjecie z piekarnika.

Odpowiedz
Klaudia Nieckarz 27/08/2015 - 9:31 am

Wczoraj zrobiłam z borówkami, są pyszne ! 🙂

Odpowiedz
Joe Anne 14/10/2015 - 7:54 am

Serdecznie polecam:) U mnie wyszły przepyszne 🙂 Dodałam więcej wiórków, banany i maliny…. Mniam.
http://tastebased.blogspot.com/2015/10/zdrowe-sniadaniowe-muffiny-kokosowo.html

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2015 - 5:51 pm

Robię je już drugi raz. Rewelacja! ;))

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2015 - 8:37 pm

Czy formę na mufiny trzeba wysmarować jakimś tłuszczem?

Odpowiedz
Malwina 29/10/2015 - 8:48 pm

Muffiny należy piec w silikonowych foremkach (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu). W przypadku użycia metalowej formy, wgłębienia należy wysmarować olejem/masłem.

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2015 - 10:58 am

Ja użyłam papilotek, jak wystygły bez problemu dało się zdjąć, nic nie przywierało. Na ciepło owszem, ciężko się było pozbyć papilotek.

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2015 - 9:49 pm

Dodałam orzechów włoskich i rodzynek, muffinki znikają w błyskawicznym tempie, dobrze że od razu zrobiłam 20 sztuk. Pycha!!

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2016 - 7:13 pm

Czym moge zastapic wiorki?

Odpowiedz
Malwina 28/02/2016 - 7:22 pm

Można je pominąć lub dodać mielone orzechy.

Odpowiedz
Czarnowłosa 08/07/2016 - 8:44 am

Zaraz zabieram się za pieczenie.

Odpowiedz
Czarnowłosa 08/07/2016 - 9:57 am

Są przepyszne, zrobiłam je z odmrożonymi truskawkami.

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2016 - 4:25 pm

Ile kalorii może mieć jedna muffinka ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/07/2016 - 4:40 pm

Zachęcam do skorzystania z pierwszego lepszego kalkulatora kalorii.

Odpowiedz
Anonimowy 08/08/2016 - 8:58 am

ja policzyłam już – mniej więcej 130 kcal 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2016 - 8:36 pm

Czy płatki trzeba mielić?

Odpowiedz
Malwina 15/07/2016 - 6:21 am

Skoro nie ma o tym nic w przepisie, to nie ma takiej potrzeby.

Odpowiedz
Agnieszka Mazek 08/08/2016 - 1:50 pm

Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać własnoręcznie zrobionej śmietanki kokosowej? niestety mam małego alergika w domku a uwielbia te babeczki tyle ze potem brzuszek dokucza i buziak cały zsypany….

Odpowiedz
Malwina 08/08/2016 - 1:53 pm

Jasne, że tak (jeśli śmietanka jest rzadsza od jogurtu, to dodajemy jej mniej). A tak przy okazji, jeśli problemem jest nietolerancja laktozy a nie kazeiny, to polecam domową produkcję jogurtu naturalnego. Bakterie "przerabiają" laktozę i w efekcie w finalnym produkcie jej nie ma.

Odpowiedz
Agnieszka Mazek 08/08/2016 - 2:03 pm

mieliśmy nadzieję że to "tylko" nietoleranacja ale niestety pełna alergia na mleko krowie… ale już jemy masło śmietankowe 🙂 więc tragedii nie ma 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/08/2016 - 2:06 pm

Życie bez nabiału jest o wiele zdrowszą opcją. A i nie rzadko smaczniejszą (śmietanka kokosowa <3). Zdrówka dla małego alergika 🙂

Odpowiedz
Kubulinka 10/09/2016 - 2:16 pm

Pyszne:) Właśnie wyszły z pieca i znikają ekspresowo😊 Moja wersja – maliny, nektarynka i orzechy włoskie

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2016 - 9:05 am

Czym mogę zastąpić jogurt w diecie bezmlecznej?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 12/09/2016 - 9:08 am

Proszę użyć naturalnego lub owocowego jogurtu roślinnego (np. sojowego). Ewentualnie wykorzystać mus jabłkowy.

Odpowiedz
Unknown 14/09/2016 - 1:30 pm

Czy moge je upiec w formkach żaroodpornych?

Odpowiedz
Malwina 15/09/2016 - 9:11 am

Oczywiście. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej było je wyjąć.

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2016 - 9:17 pm

Przepis zapowiada się pysznie, jutro upieke z córką i ocenimy…:)

Odpowiedz
Basia 24/09/2016 - 8:15 am

Już są w piekarniku 🙂 zrobiłam z jabłkiem i rodzynkami…., czekam na efekt 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2016 - 2:42 pm

Pyszne???? robilam i z malinami i ze sliwkami. Dodatkowo daje jeszcze drobno posiekane orzechy i mnniej ksylitolu. Robią się błyskawicznie. Płatki owsiane troche blenduje zeby byly drobniejsze

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2016 - 2:42 pm

Pyszne!!!!! i expresowe!!

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2016 - 6:34 pm

Jak ustawić piekarnik?? Góra i dół? Termoobieg?

Odpowiedz
Malwina 19/10/2016 - 7:05 am

Granie góra dół, czyli standardowo.

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2016 - 1:04 pm

Skorzystałam z przepisu i trochę go zmieniłam dodałam więcej płatków owsianych, jogurtu i zrobiłam ciasteczka, które formowałam łyżką – pycha!

Odpowiedz
Unknown 28/10/2016 - 10:42 am

Myślicie,że mogę upiec je w blaszanej formie na muffiny?

Odpowiedz
Malwina 28/10/2016 - 10:45 am

Możesz spróbować, tylko wysmaruj formę masłem. Ewentualnie wyłóż papilotkami.

Odpowiedz
Anastazja 03/12/2016 - 5:59 pm

Ile kalorii mają takie babeczki?

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2017 - 9:54 pm

Przeciez padlo wczesniej to pytanie i odpowiedz.

Odpowiedz
Unknown 24/04/2017 - 10:33 pm

Ile babeczek wychodzi z jednej porcji?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 26/04/2017 - 6:44 am

Ilość sztuk jest uwzględniona w przepisie (przy składnikach – 5 sztuk).

Odpowiedz
Renata Hejmo 17/05/2017 - 2:23 pm

Czy płatki owsiane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 17/05/2017 - 2:31 pm

Nie ma takiej potrzeby.

Odpowiedz
Katarzyna Hacik 03/07/2017 - 9:58 am

Przepyszne! Najlepsze owsiane jakie jadłam. Dzieciaki zachwycone!

Odpowiedz
Anonimowy 22/08/2017 - 8:17 am

Najlepsze i najszybsze muffinki!uwielbiam i często robię,bo znikają momentalnie.Osobiście daje czasem startą skórkę z cytryny,fajnie podkręca smak owoców

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2018 - 3:18 pm

Właśnie włożyłem do piekarnika – teraz najgorszy etap – czekanie… :p
Moja wersja jest z miodem i z mrożonymi malinami, jeżynami, truskawkami i wiśniami. Zobaczymy jak wyjdą 😀

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2018 - 6:54 pm

Babeczki super, tylko wyszly mi bardzo mokre mimo 40 min w piekarniku. czy takie mialy byc ? Na zdjeciu wygladaja na suche w środku..

Odpowiedz
Malwina 26/02/2018 - 8:19 am

Wszystko wyszło ok. Babeczki w środku będą wilgotne 🙂

Odpowiedz
Krysia 16/09/2018 - 10:07 am

Świetne mufinki.
Zainsprowałam się i zrobiłam. Użyłam płatków pełnoziarnistych żytnich i orkiszowych pół na pół dałam cały jogurt naturalny +wapń i ksylitol do tego maliny świeże z działki i samo zdrowie.
Dziękuję polecam dla cukrzyków i IO

Odpowiedz
Nidka 10/11/2019 - 9:47 pm

Czy wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej?

Odpowiedz
Malwina 14/11/2019 - 4:26 am

Zawsze lepiej, aby były 🙂

Odpowiedz
silver 23/03/2022 - 4:08 pm

Zrobiłam takie bez cukru, dodałam proszek migdałowy (próbowałam zrobić masło orzechowe ale nie wyszło””) i posypałam z wierzchu malinami, bardzo dobre, jutro dodam do ciasta banana i wypełnię środek pastą z orzeszków ziemnych.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies