Śniadaniowe muffinki owsiane |
Co powiecie na muffinki bez dodatku tłuszczu i mąki? Takie zdrowe babeczki z pewnością nie pójdą Wam w biodra w przeciwieństwie do klasycznych muffin na oleju lub maśle (oczywiście, jeśli będziecie jeść je z umiarem). Gdy spojrzycie na składniki przepisu, to zapewne części z Was od razu skojarzy się on z innym daniem, a mianowicie pieczoną owsianką. Te muffiny to nic innego, jak właśnie pieczona owsianka w troszkę innej i bardziej kuszącej formie. No bo kto się oprze małej słodkiej babeczce?
Do przygotowania takich muffinek możecie użyć ulubionych owoców. Ja postawiłam na mrożone maliny, które miałam akurat w zamrażarce. Ciasto można wzbogacić o dodatek bakalii, np. posiekanych orzechów czy suszonej żurawiny. Niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni! Takie babeczki owsiane świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym.
MUFFINY OWSIANE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)
Śniadanie Mistrzów #255
Śniadanie Mistrzów #255
Składniki (na około 5 sztuk):
- 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (najlepiej górskich)
- pół szklanki naturalnego jogurtu
- 3 łyżki ksylitolu/erytrolu lub więcej do smaku (ewentualnie zwykłego lub brązowego cukru, miodu, słodziku)
- 1 jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść malin (świeżych lub mrożonych), ewentualnie innych owoców
- wiórki do posypania
Przygotowanie:
W misce umieszczamy płatki owsiane, jogurt, ksylitol lub cukier (ewentualnie miód lub inną substancję słodzącą), jajko, wiórki i maliny (ewentualnie inne ulubione owoce). Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (odradzam pieczenie tych muffin w papilotkach, ponieważ ciasto może do nich przywierać), wierzch posypujemy wiórkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż babeczki będą zwarte. Muffiny owsiane studzimy na metalowej kratce. Należy je zjeść w przeciągu dwóch dni.
Muffinki owsiane bez mąki i tłuszczu |
Czas przygotowania: 30 minut.
71 komentarzy
Fajne muffinki, super, że bez tłuszczu 🙂
porywam je! nie mam nic dziś na przyjęcie gości, a uważam, że nie tylko będą świetne na śniadanie 😉
Świetna opcja na drugie śniadanie!
oj niedobra ty niedobra, znowu kusisz! Koleny przepis który ci podkradne.
Smacznie 🙂
pyszne!
Bardzo fajne , smaczne muffinki 🙂 Idealne do szkoły i do pracy 🙂
Super przepis, mam tylko pytanie czy maliny, tudzież inne owoce (borówki, truskawki itp.) trzeba przed pieczeniem rozmrozić? Albo jeśli się ma świeże owoce bardzo soczyste, to czy nie spowodują jakiegoś zakalca? Pytam, bo chcę upiec i podzielić się też z przyjaciółką , a głupio dać coś, co nie wyszło tak, jakbyśmy tego oczekiwali – czyt. tak pięknie, jak na zdjęciach 🙂
Owoców wcześniej nie rozmrażamy. Przy większych świeżych owocach należy je pokroić w kostkę (np. truskawki). O zakalca raczej obaw nie ma 🙂
Ale ekstra przepis! Na pewno wyprobuje na dniach, mam akurat mrozone truskawki 😀
Bardzo apetycznie wyglądająca mini wersja owsianki:) Pozdrawiam
Świetny, zdrowy pomysł, forma muffin też mi sie podoba
Pozdrawiam
Marta
Zrobię takie zaraz po pracy! Wyglądają obłędnie!
Mozna je mrozic?
Nie próbowałam. Robi się je tak szybko i łatwo, że nie widzę sensu, aby je mrozić.
ja je robię z jabłkami, cynamonem, suszoną żurawiną i dodaję rozgniecionego banana. Zamiast cukru leję syrop klonowy, polecam! 😉
Robiłam 2 dni temu z mrożonymi jeżynami i wyszły przepyszne 🙂 Dałam jeszcze mniej cukru, a i tak były słodkie. Dzisiaj kolejna partia – już ilość przemysłowa, gdyż ostatnio nie starczyło dla wszystkich 😉
Robiłam dzisiaj z borówką amerykańska. PRZEEEEEEEEEEEEEPYYYYYSZNE 🙂
kasko
moje niestety chyba nie wyszly… byly piekne i rumiane z gory a w srodku guma… 🙁
cos gdzies nie tak chyba zrobilam…
Dziękuje za ten przepis mam cukrzyce w ciąży i tak mi się chce słodkiego 🙂 a to mogę
Wlasnie je robie☺
Wlasnie zrobilismy z wisniami,czekamy na wyjecie z piekarnika.
Wczoraj zrobiłam z borówkami, są pyszne ! 🙂
Serdecznie polecam:) U mnie wyszły przepyszne 🙂 Dodałam więcej wiórków, banany i maliny…. Mniam.
http://tastebased.blogspot.com/2015/10/zdrowe-sniadaniowe-muffiny-kokosowo.html
Robię je już drugi raz. Rewelacja! ;))
Czy formę na mufiny trzeba wysmarować jakimś tłuszczem?
Muffiny należy piec w silikonowych foremkach (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu). W przypadku użycia metalowej formy, wgłębienia należy wysmarować olejem/masłem.
Ja użyłam papilotek, jak wystygły bez problemu dało się zdjąć, nic nie przywierało. Na ciepło owszem, ciężko się było pozbyć papilotek.
Dodałam orzechów włoskich i rodzynek, muffinki znikają w błyskawicznym tempie, dobrze że od razu zrobiłam 20 sztuk. Pycha!!
Czym moge zastapic wiorki?
Można je pominąć lub dodać mielone orzechy.
Zaraz zabieram się za pieczenie.
Są przepyszne, zrobiłam je z odmrożonymi truskawkami.
Ile kalorii może mieć jedna muffinka ? 🙂
Zachęcam do skorzystania z pierwszego lepszego kalkulatora kalorii.
ja policzyłam już – mniej więcej 130 kcal 🙂
Czy płatki trzeba mielić?
Skoro nie ma o tym nic w przepisie, to nie ma takiej potrzeby.
Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać własnoręcznie zrobionej śmietanki kokosowej? niestety mam małego alergika w domku a uwielbia te babeczki tyle ze potem brzuszek dokucza i buziak cały zsypany….
Jasne, że tak (jeśli śmietanka jest rzadsza od jogurtu, to dodajemy jej mniej). A tak przy okazji, jeśli problemem jest nietolerancja laktozy a nie kazeiny, to polecam domową produkcję jogurtu naturalnego. Bakterie "przerabiają" laktozę i w efekcie w finalnym produkcie jej nie ma.
mieliśmy nadzieję że to "tylko" nietoleranacja ale niestety pełna alergia na mleko krowie… ale już jemy masło śmietankowe 🙂 więc tragedii nie ma 🙂
Życie bez nabiału jest o wiele zdrowszą opcją. A i nie rzadko smaczniejszą (śmietanka kokosowa <3). Zdrówka dla małego alergika 🙂
Pyszne:) Właśnie wyszły z pieca i znikają ekspresowo😊 Moja wersja – maliny, nektarynka i orzechy włoskie
Czym mogę zastąpić jogurt w diecie bezmlecznej?
Pozdrawiam
Proszę użyć naturalnego lub owocowego jogurtu roślinnego (np. sojowego). Ewentualnie wykorzystać mus jabłkowy.
Czy moge je upiec w formkach żaroodpornych?
Oczywiście. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej było je wyjąć.
Przepis zapowiada się pysznie, jutro upieke z córką i ocenimy…:)
Już są w piekarniku 🙂 zrobiłam z jabłkiem i rodzynkami…., czekam na efekt 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszne???? robilam i z malinami i ze sliwkami. Dodatkowo daje jeszcze drobno posiekane orzechy i mnniej ksylitolu. Robią się błyskawicznie. Płatki owsiane troche blenduje zeby byly drobniejsze
Pyszne!!!!! i expresowe!!
Jak ustawić piekarnik?? Góra i dół? Termoobieg?
Granie góra dół, czyli standardowo.
Skorzystałam z przepisu i trochę go zmieniłam dodałam więcej płatków owsianych, jogurtu i zrobiłam ciasteczka, które formowałam łyżką – pycha!
Myślicie,że mogę upiec je w blaszanej formie na muffiny?
Możesz spróbować, tylko wysmaruj formę masłem. Ewentualnie wyłóż papilotkami.
Ile kalorii mają takie babeczki?
Przeciez padlo wczesniej to pytanie i odpowiedz.
Ile babeczek wychodzi z jednej porcji?
Ilość sztuk jest uwzględniona w przepisie (przy składnikach – 5 sztuk).
Czy płatki owsiane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie?
Nie ma takiej potrzeby.
Przepyszne! Najlepsze owsiane jakie jadłam. Dzieciaki zachwycone!
Najlepsze i najszybsze muffinki!uwielbiam i często robię,bo znikają momentalnie.Osobiście daje czasem startą skórkę z cytryny,fajnie podkręca smak owoców
Właśnie włożyłem do piekarnika – teraz najgorszy etap – czekanie… :p
Moja wersja jest z miodem i z mrożonymi malinami, jeżynami, truskawkami i wiśniami. Zobaczymy jak wyjdą 😀
Babeczki super, tylko wyszly mi bardzo mokre mimo 40 min w piekarniku. czy takie mialy byc ? Na zdjeciu wygladaja na suche w środku..
Wszystko wyszło ok. Babeczki w środku będą wilgotne 🙂
Świetne mufinki.
Zainsprowałam się i zrobiłam. Użyłam płatków pełnoziarnistych żytnich i orkiszowych pół na pół dałam cały jogurt naturalny +wapń i ksylitol do tego maliny świeże z działki i samo zdrowie.
Dziękuję polecam dla cukrzyków i IO
Czy wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej?
Zawsze lepiej, aby były 🙂
Zrobiłam takie bez cukru, dodałam proszek migdałowy (próbowałam zrobić masło orzechowe ale nie wyszło””) i posypałam z wierzchu malinami, bardzo dobre, jutro dodam do ciasta banana i wypełnię środek pastą z orzeszków ziemnych.