Buraczki tarte na zimę (do słoików) |
Jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu są marynowane buraczki. Przygotowuję je na dwa sposoby: klasycznie na samych burakach i z dodatkiem papryki i cebuli. Obie wersje są pyszne i jeśli mam być szczera, to ciężko mi zdecydować, która smakuje lepiej.
Przepis na tarte buraczki, które dziś Wam prezentuję mam od mojej Mamy. Zapewne dostała go od którejś z koleżanek lub znalazła w gazecie.Według tego sposobu robimy buraki od bardzo wielu lat. Buraczki możecie zetrzeć na dużych lub na małych oczkach, zależnie od Waszych upodobań. Ja zdecydowanie bardziej wolę buraki w większych kawałkach.
Do czego podawać tarte buraczki? To niezastąpiony dodatek do zrazów w sosie i kotletów. A Wy z czym najczęściej jadacie buraczki ze słoika?
BURACZKI TARTE NA ZIMĘ
Składniki:
- około 3 kg buraków
- zalewa: pół szklanki octu 10 %, 1/4 szklanki oleju, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Gotowanie buraków: Buraki w skórkach umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy je do miękkości. Czas gotowania będzie uzależniony od wielkości buraków i zajmie kilkadziesiąt minut. Jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje, uzupełniamy ją tak, aby zakrywała buraki. Ugotowane buraki odcedzamy i studzimy.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki. Pamiętajcie o tym, aby założyć rękawiczki! Kolejno trzemy je na tartce jarzynowej na dużych oczkach i umieszczamy w dużej misce lub garnku (buraki możecie zetrzeć także na małych oczkach, to kwestia gustu). Składniki zalewy umieszczamy w drugim garnku. Gotujemy do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wylewamy na buraki, dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Słoiki z buraczkami zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, przenosimy je do spiżarki. Tarte buraczki to pyszny dodatek do dań obiadowych. Ja podaję je najczęściej do zrazów, mięs w sosie, kotletów.
Polecam wypróbować również
przepis na marynowane buraczki w plastrach:
Buraczki w plastrach na zimę |
Buraczki tarte na zimę (do słoików) |
Czas przygotowania (bez uwzględnienia czasu przeznaczonego na gotowanie buraków): 1 godzina.
38 komentarzy
Moje ulubione <3
pycha, coś w moim stylu :3
u mnie zawsze do klusek śląskich w sosie pieczeniowym 😉
Ja bym zjadła takie buraczki z ziemniakami i jakiś wege kotletem. Albo jako dodatek do klusek śląskich/łyżką kładzionych i sosu grzybowego.
smaczne 🙂 choć chyba wolę ćwikłę,taką na ostro 🙂
Robię takie same wg przepisu mojej mamy 🙂 PYSZNE
Buraczki bez cukru.
Buraki ok. 3 kg. Ocet winny 4-5 łyżek. Chrzan 3-4 łyżki. Czosnek 4-5 ząbków. Sól 1 łyżeczka. Pieprz w/g uznania. Wysmakować, ewentualnie dołożyć przypraw w/g smaku. Pasteryzować 10-15 min.
Witam,czy trzeba czekać aż zalewa ostygnie?
Wlewamy gorącą.
Czy do zalewy nie trzeba dodac wody?
Nie dodajemy wody.
Będę robić:-) dzisiaj:-)
No i zrobione pierwsze 5kg:-) dziś gotuję kolejne 5:-) przygotowałam dokładnie wg. przepisu i wyszły idealne:-) pozdrawiam, Kasia
Ja właśnie robię ale 10 kg 🙂 jak dla mnie troszkę za dużo octu ale pewnie jeszcze się przeżrą 🙂
Musisz z 2-3 tyg. odczekać, aby przeszły smakiem. Złagodnieją i to baardzoo.
Super, nigdy nie robiłam. A ile mniej więcej słoików wychodzi z tej porcji?
Kilkanaście słoików średniej wielkości. Dokładnej liczby niestety nie pamiętam.
Pierwszy raz robiłam i wyszły tak jak powinny, fantastyczne !!!! Dziękuję 🙂
Pierwszy raz w życiu robiłam buraczki i ogromnie się cieszę, że skorzystałam z tego przepisu, są pyszne, dziękuję 🙂
Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne, dziękuję.
Przepyszne bardzo lubię mąż i dzieci również
Dzis zrobilam 2 raz wedle tego przepisu. Serdecznie polecam.
Plan na dziś! 😀
wczoraj robiłam są rewelacyjne .:)
wczoraj robiłam są rewelacyjne.:)
Zrobiłam, czekam aż będę mogła otworzyć i spróbować 🙂
Marynowane też oczywiscie, jeszcze nigdy się nie zawiodłam na przepisach, więc robię, częstuję i podaję dalej 🙂
czy buraczki jeszcze najdą w słoiku?
Najmocniej przepraszam, ale nie rozumiem Twojego zapytania.
Uwielbiam buraczki. Głównie jem świeże (surowe albo gotowane), ale te ze słoika też są smaczne 🙂
Uwielbiam takie buraczki, są idealne na zimę jako szybki dodatek do obiadu 🙂
Buraczki, apetyczne jak od mojej mamy, pewnie równie pyszne 🙂
My też robimy teraz nawet własne buraki mamy 🙂
buraczki to zdecydowanie mój ulubiony dodatek do obiadu 🙂 domowe najlepsze 🙂
Czy buraki można upiec zamiast gotować? Joasia
Joasiu, oczywiście, będzie jeszcze smaczniej 🙂
:), dziękuję za szybką odpowiedź.J
Dzień dobry A mogę prosić ten drugi przepis na buraczki z papryką i cebulą pozdrawiam
Mam je w zeszycie u Mamy. Postaram się wrzucić przepis w przyszłym tygodniu.