Buraczki tarte na zimę (do słoików)

przez Malwina
Buraczki tarte na zimę (do słoików)

Jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu są marynowane buraczki. Przygotowuję je na dwa sposoby: klasycznie na samych burakach i z dodatkiem papryki i cebuli. Obie wersje są pyszne i jeśli mam być szczera, to ciężko mi zdecydować, która smakuje lepiej. 


Przepis na tarte buraczki, które dziś Wam prezentuję mam od mojej Mamy. Zapewne dostała go od którejś z koleżanek lub znalazła w gazecie.Według tego sposobu robimy buraki od bardzo wielu lat. Buraczki możecie zetrzeć na dużych lub na małych oczkach, zależnie od Waszych upodobań. Ja zdecydowanie bardziej wolę buraki w większych kawałkach.
Do czego podawać tarte buraczki? To niezastąpiony dodatek do zrazów w sosie i kotletów. A Wy z czym najczęściej jadacie buraczki ze słoika?

BURACZKI TARTE NA ZIMĘ


Składniki:

  • około 3 kg buraków
  • zalewa: pół szklanki octu 10 %, 1/4 szklanki oleju, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:
Gotowanie buraków: Buraki w skórkach umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy je do miękkości. Czas gotowania będzie uzależniony od wielkości buraków i zajmie kilkadziesiąt minut. Jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje, uzupełniamy ją tak, aby zakrywała buraki. Ugotowane buraki odcedzamy i studzimy.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki. Pamiętajcie o tym, aby założyć rękawiczki! Kolejno trzemy je na tartce jarzynowej na dużych oczkach i umieszczamy w dużej misce lub garnku (buraki możecie zetrzeć także na małych oczkach, to kwestia gustu). Składniki zalewy umieszczamy w drugim garnku. Gotujemy do rozpuszczenia soli i cukru. Zalewę wylewamy na buraki, dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do suchych, wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Słoiki z buraczkami zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, przenosimy je do spiżarki. Tarte buraczki to pyszny dodatek do dań obiadowych. Ja podaję je najczęściej do zrazów, mięs w sosie, kotletów.

Polecam wypróbować również 
przepis na marynowane buraczki w plastrach:

 Marynowane buraczki w kawałkach na zimę
Buraczki w plastrach na zimę
Buraczki tarte na zimę (do słoików)

Czas przygotowania (bez uwzględnienia czasu przeznaczonego na gotowanie buraków): 1 godzina.

38 komentarzy
2

Podobne posty:

38 komentarzy

Magda C. 30/09/2015 - 6:00 pm

Moje ulubione <3

Odpowiedz
Natalia Pałac 30/09/2015 - 6:18 pm

pycha, coś w moim stylu :3

Odpowiedz
Anonimowy 01/10/2015 - 11:56 am

u mnie zawsze do klusek śląskich w sosie pieczeniowym 😉

Odpowiedz
smakowite 02/10/2015 - 11:56 am

Ja bym zjadła takie buraczki z ziemniakami i jakiś wege kotletem. Albo jako dodatek do klusek śląskich/łyżką kładzionych i sosu grzybowego.

Odpowiedz
Ewa W 02/10/2015 - 1:42 pm

smaczne 🙂 choć chyba wolę ćwikłę,taką na ostro 🙂

Odpowiedz
Agnieszka G 02/10/2015 - 7:13 pm

Robię takie same wg przepisu mojej mamy 🙂 PYSZNE

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2015 - 9:47 am

Buraczki bez cukru.
Buraki ok. 3 kg. Ocet winny 4-5 łyżek. Chrzan 3-4 łyżki. Czosnek 4-5 ząbków. Sól 1 łyżeczka. Pieprz w/g uznania. Wysmakować, ewentualnie dołożyć przypraw w/g smaku. Pasteryzować 10-15 min.

Odpowiedz
Anna 23/10/2020 - 3:33 pm

Witam,czy trzeba czekać aż zalewa ostygnie?

Odpowiedz
Malwina 25/10/2020 - 10:45 am

Wlewamy gorącą.

Odpowiedz
Anonimowy 05/07/2016 - 7:35 am

Czy do zalewy nie trzeba dodac wody?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2016 - 7:50 am

Nie dodajemy wody.

Odpowiedz
KatePa 18/08/2016 - 1:50 pm

Będę robić:-) dzisiaj:-)

Odpowiedz
KatePa 25/08/2016 - 6:59 pm

No i zrobione pierwsze 5kg:-) dziś gotuję kolejne 5:-) przygotowałam dokładnie wg. przepisu i wyszły idealne:-) pozdrawiam, Kasia

Odpowiedz
Unknown 26/08/2016 - 7:47 pm

Ja właśnie robię ale 10 kg 🙂 jak dla mnie troszkę za dużo octu ale pewnie jeszcze się przeżrą 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/08/2016 - 7:49 pm

Musisz z 2-3 tyg. odczekać, aby przeszły smakiem. Złagodnieją i to baardzoo.

Odpowiedz
caya 04/09/2016 - 4:00 pm

Super, nigdy nie robiłam. A ile mniej więcej słoików wychodzi z tej porcji?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2016 - 6:12 am

Kilkanaście słoików średniej wielkości. Dokładnej liczby niestety nie pamiętam.

Odpowiedz
Parompa 20/09/2016 - 6:09 pm

Pierwszy raz robiłam i wyszły tak jak powinny, fantastyczne !!!! Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Parompa 20/09/2016 - 6:11 pm

Pierwszy raz w życiu robiłam buraczki i ogromnie się cieszę, że skorzystałam z tego przepisu, są pyszne, dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2016 - 11:04 am

Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne, dziękuję.

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2016 - 1:32 pm

Przepyszne bardzo lubię mąż i dzieci również

Odpowiedz
Unknown 15/10/2016 - 5:53 pm

Dzis zrobilam 2 raz wedle tego przepisu. Serdecznie polecam.

Odpowiedz
Gusia 16/10/2016 - 8:23 am

Plan na dziś! 😀

Odpowiedz
Unknown 12/08/2017 - 10:00 am

wczoraj robiłam są rewelacyjne .:)

Odpowiedz
aga wilczkowska 12/08/2017 - 10:01 am

wczoraj robiłam są rewelacyjne.:)

Odpowiedz
Kasia 27/08/2017 - 12:04 pm

Zrobiłam, czekam aż będę mogła otworzyć i spróbować 🙂

Marynowane też oczywiscie, jeszcze nigdy się nie zawiodłam na przepisach, więc robię, częstuję i podaję dalej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2017 - 7:55 pm

czy buraczki jeszcze najdą w słoiku?

Odpowiedz
Malwina 08/09/2017 - 8:04 pm

Najmocniej przepraszam, ale nie rozumiem Twojego zapytania.

Odpowiedz
Domowe Potrawy 27/09/2017 - 10:09 am

Uwielbiam buraczki. Głównie jem świeże (surowe albo gotowane), ale te ze słoika też są smaczne 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 27/09/2017 - 7:21 pm

Uwielbiam takie buraczki, są idealne na zimę jako szybki dodatek do obiadu 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 27/09/2017 - 9:04 pm

Buraczki, apetyczne jak od mojej mamy, pewnie równie pyszne 🙂

Odpowiedz
AneczkaBlog 28/09/2017 - 3:35 am

My też robimy teraz nawet własne buraki mamy 🙂

Odpowiedz
green goodies 28/09/2017 - 4:56 pm

buraczki to zdecydowanie mój ulubiony dodatek do obiadu 🙂 domowe najlepsze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/11/2017 - 10:26 am

Czy buraki można upiec zamiast gotować? Joasia

Odpowiedz
Malwina 01/11/2017 - 10:56 am

Joasiu, oczywiście, będzie jeszcze smaczniej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/11/2017 - 11:08 am

:), dziękuję za szybką odpowiedź.J

Odpowiedz
Unknown 12/07/2018 - 10:32 am

Dzień dobry A mogę prosić ten drugi przepis na buraczki z papryką i cebulą pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 12/07/2018 - 2:05 pm

Mam je w zeszycie u Mamy. Postaram się wrzucić przepis w przyszłym tygodniu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies