Dietetyczne gołąbki z ryżem i kurczakiem

przez Malwina
Dietetyczne gołąbki z parowaru
Dietetyczne gołąbki z ryżem i kurczakiem
Lubicie gołąbki? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na gołąbki w wersji dietetycznej. Są lżejsze od tych przygotowanych w sposób tradycyjny i równie smaczne. Nadziałam je farszem podobnym do klasycznych gołąbków, doprawiłam go jednak bardziej na modłę włoską, aniżeli polską. Zamiast wieprzowiny czy mięsa mieszanego, dodałam do farszu mięso drobiowe, dzięki czemu całość jest lekkostrawna i zawiera o wiele mniej tłuszczu.

Takie gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Jeśli całość ma być zachowana w lekkim klimacie, odpuśćcie sobie ciężki sos z dodatkiem śmietany i mąki. Na bazie passaty lub gęstego domowego przecieru pomidorowego, można przygotować o wiele zdrowszy sos.
Zajrzyjcie do Justinki i zobaczcie 
odchudzone gołąbki w jej wydaniu.
Gołąbki z kapusty włoskiej


DIETETYCZNE GOŁĄBKI Z RYŻEM I KURCZAKIEM


Składniki (na około 8 sztuk):


Gołąbki z ryżem i kurczakiem:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu (200 g)
  • 1 większa cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 białka jajka
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej

Sos pomidorowy: 

  • 1 malutka szalotka
  • 300 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce (zrobiłam to w robocie kuchennym). Ryż dokładnie płuczemy na sicie (aż woda będzie przezroczysta), wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Spulchniamy go widelcem i studzimy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty a następnie studzimy. Do ryżu dodajemy mięso, cebulę, drobno posiekany czosnek (jeśli chcecie możecie go krótko przesmażyć z cebulą), słodką paprykę w proszku, oregano, bazylię, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Pamiętajcie o tym, że farsz należy dobrze przyprawić. Dodajemy białka jajek, całość dokładnie wyrabiamy dłonią.
Liście kapusty oczyszczamy (ścinamy zgrubienia na liściach). Na środku każdego liścia układamy porcję farszu (2-3 czubate łyżki) i zawijamy jak na gołąbki. Gotujemy w parowarze przez około 40-50 minut
Przygotowujemy sos pomidorowy: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i rumienimy ją. Dodajemy przecier, około 1/4 szklanki wody (lub mniej, jeśli chcecie otrzymać gęstszy sos), ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 5 minut. 
Gołąbki podajemy z dodatkiem sosu pomidorowego. 
Uwagi:

  • gołąbki odgrzewamy w parowarze/garnku go gotowania na parze przez około 5 minut
  • kapusta włoska ma dość miękkie i delikatne liście, nie ma potrzeby gotowania jej w wodzie, jak w przypadku zwykłej białej kapusty. Ja farsz nakładam na surowe liście. Jeśli chcecie możecie je wcześniej zblanszować przez minutę we wrzątku.
  • nie musicie do gołąbków dodawać całkowicie ugotowanego ryżu, można go jedynie krótko podgotować
Wypróbujcie także przepis na 
 Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki z kaszą jaglaną
Dietetyczne gołąbki gotowane na parze
Gołąbki gotowane na parze przepis
Gołąbki z parowaru przepis
Dietetyczne gołąbki z ryżem i kurczakiem
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Jolanta Szyndlarewicz 14/03/2015 - 11:08 am

U nas do gołąbków to tylko sos pomidorowy, koniecznie z passaty:) …. a u nas w domu chyba czas na gołąbki, bo już z miesiąc ponad chyba ich nie było:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/03/2015 - 1:16 pm

Ja zrobiłam gołąbki z mięsem drobiowym oraz z kaszą jaglaną. Smak prawie identyczny 😉

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:08 am

Uwielbiam gołąbki, ale ostatnio się nimi strułam..

Odpowiedz
Martynosia 18/03/2015 - 12:54 pm

Golabki jak golabki, ale ten talerz jest przepiekny – po prostu fantastyczny! Chyba w ten weekend wybiore sie na pchli targ 😉

Odpowiedz
Daria 25/03/2015 - 6:51 am

A można je przygotować w czymś innym jak w parowarze?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2015 - 6:52 am

Dario, możesz zrobić je tradycyjnie w garnku lub w piekarniku.

Odpowiedz
Małgorzata 11/03/2023 - 9:59 am

Po co dodaje się białka do farszu?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2023 - 7:57 am

Aby lepiej się związał i nie rozpadał.

Odpowiedz
Dietetyczne przepisy 19/01/2024 - 6:02 pm

Sprawdziłam przepis gołąbki są bardzo smaczne.

Odpowiedz
Malwina 25/01/2024 - 3:52 pm

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies