Make bento, not war! #75

przez Malwina
Za kilka tygodni miną dwa lata odkąd zaczęłam pokazywać Wam na blogu zestawy posiłków, które przygotowuję na co dzień. Nigdy nie pokusiłam się o to, aby policzyć, ile lunchboxów przygotowałam. Na pewno było ich kilkaset. Nie wyobrażam sobie dnia bez robienia bento. Stało się to takim moim małym rytuałem, czymś co daje mi dużo frajdy. 

W minionym tygodniu zrobiłam moja pierwsze charaben z myślą o poście na temat bento, którego publikację planuję już wkrótce. Nie licząc smutnej miny sushi pandy, wyszło całkiem nieźle. Chyba częściej będę bawiła się w robienie kawaii bento.  
Zapraszam do lektury i życzę udanego tygodnia
Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK 

U Połówka na śniadanie kakaowe placuszki białkowe. Dodatkowo konfitura z nektarynek, jogurt naturalny, truskawka i kilka winogron.
Na drugi posiłek kasza jaglana z kurczakiem i warzywami.

U mnie kuskus z bobem, brokułem, tofu, karczochami, doprawiony oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. 

WTOREK
Na śniadanie greckie placuszki tiganites i frużelina wiśniowa.
Drugi posiłek to kasza jęczmienna z pieczarkami i sosem sojowo-grzybowym, dwa plastry schabu i kotlet mielony z kurczaka.

ŚRODA

W lunchboxie kanapka z bułki razowej z grillowanym kurczakiem, sałatą, majonezem z awokado i marynowanymi burakami w plastrach. Dodatkowo jajko na twardo, koreczki z warzyw, twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kilka winogron.

CZWARTEK

Na śniadanie naleśniki z białym serem, dżem truskawkowy oraz winogrona. 
Kolejny posiłek to kilka plastrów pasztetu z suszonymi pomidorami, jajko na twardo, warzywa (marchewki i brokuł z parowaru, pomidorki, ogórek, burak marynowany), mini burgery drobiowe, panda sushi oraz jasny sos sojowy (w pojemniku).

PIĄTEK

Na śniadanie twarożek z jogurtem naturalnym oraz warzywa (ogórek, pomidor, papryka i cebulka).
Drugi posiłek to ryż z pesto bazyliowym, kofty z kurczaka oraz lekkie kotlety mielone. Dodatkowo tzatziki z burakiem

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kamyczek 23/02/2015 - 11:54 am

Świetnie to wygląda 🙂 Skąd masz pojemniczki na lunch? Które polecasz?

Odpowiedz
Malwina 24/02/2015 - 8:15 am

Kamyczek, zerknij sobie do zakładki u góry "Bento – posiłki do pracy". Znajdziesz tam wiele informacji na temat pojemników i testy konkretnych modeli.

Odpowiedz
Kamyczek 09/03/2015 - 10:50 am

Dzięki 🙂

Odpowiedz
Magda 23/02/2015 - 8:20 pm

Uwielbiam wpisy o bento 🙂 DLa mnie stanowią prawdziwą inspirację i mimo,że prawie wcalę nie kometuję to czytam każdy wpis o bento 😀 A co do pojemniczków to popatrz w archiwum autorki, robi różne testy pojemników.

Odpowiedz
Ania S 24/02/2015 - 6:59 am

Wszystko jak zawsze wygląda cudnie i idealnie 😉 Sushi panda najbardziej mi się podoba i mimo smutnej miny jest przeurocza 😛 Spośród tych zestawów najchętniej zjadłabym sałatkę z bobem, Tiganites i naleśniki z serem, których to nie jadłam już kilka miesięcy 😛

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 24/02/2015 - 7:51 pm

Uwielbiam te kolorowe i fantazyjne pudełeczka! 🙂 Prawdziwa inspiracja 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/02/2015 - 7:56 pm

Jak zawsze rewelacja 🙂

Odpowiedz
JustInka 03/03/2015 - 9:25 am

Charaben jest cudowne! Chyba sama zacznę sobie takie przygotowywać :)Aż nie mogę się doczekać, jak Młody pójdzie do szkoły i będę mu takie cuda szykować!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies