Make bento, not war! #87

przez Malwina
Jedzenie do pracy
Standardowo nowy tydzień rozpoczynamy od przeglądu zawartości lunchboxów. Tym razem w zestawach królują warzywa strączkowe. Zazwyczaj kupuję suche ziarno na wagę i gotuję w większej ilości, a później wykorzystuję jako bazę do sałatek, kotletów lub bezmącznych ciast. Jest to o wiele tańsze rozwiązanie, aniżeli kupowanie za każdym razem zapuszkowanych ugotowanych strączków. Oczywiście pomimo tego zawsze w szafie mam kilka puszek fasoli, ciecierzycy czy soczewicy, które otwieram wtedy, gdy zapomnę o zamoczeniu suchych ziaren. 

Zapraszam do lektury i życzę smacznego tygodnia 🙂
Make bento, not war! 

A przy okazji przypominam o bento konkursie.

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie piyaz, czyli turecka sałatka z fasoli. Smaczna i niezwykle pożywna. 
Drugi posiłek to dość spora porcja sałatki z kaszy jaglanej, fety i warzyw oraz sznycle z indyka z zaartarem i sezamem. 

CZWARTEK

Jako pierwszy posiłek pół ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli (z dodatkiem odżywki białkowej). Dodatkowo owoce – winogrona, borówki i kiwi. 
W drugim pojemniku pasta jajeczna z salami (plus dodatkowo bułka razowa z ziarnami).

PIĄTEK

Zestaw robiony w pośpiechu- 350 g filetów z indyka (w domowej przyprawie do drobiu) oraz sałatka z soczewicą i fetą (papryka w sałatce z braku czasu niestety surowa, a nie pieczona). 
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga Łucja 18/05/2015 - 1:56 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Aleksandra Fic 19/05/2015 - 8:13 pm

Strączkowe są najlepsze 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/05/2015 - 3:06 pm

Same pyszności 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies