Piyaz, turecka sałatka z fasoli

przez Malwina
Turecka sałatka piyaz

Piyaz to turecka sałatka z fasoli i warzyw. Typowymi dodatkami do tej sałatki są posiekana w cienkie piórka cebula, natka pietruszki (wszechobecna w kuchni tureckiej, podobnie, jak i w arabskiej) oraz sumak. W sałatce często pojawiają się także pomidory, pokrojona w kostkę zielona papryka a czasem oliwki. Całość doprawia się oliwą, sokiem z cytryny i octem. Nad zatoką Antaya popularny jest także piyaz z dodatkiem pasty sezamowej tahini (o tej wersji piyaz napiszę Wam już wkrótce). 
Połówek bardzo lubi piyaz i jak ostatnio stwierdził, ta sałatka byłaby jeszcze lepsza, gdyby w jej składzie znalazły się chlebowe grzanki. Jakby nie patrzeć jest on prawdziwym grzankożercą i najchętniej dodawałby je do wszystkiego. 

Sałatka z fasoli i pomidorów

PIYAZ
(TURCJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g ugotowanej białej fasoli 
  • 1 bardzo duży pomidor (250-300 g) lub 2 średniej wielkości
  • 1 biała cebulka (lub czerwona, jeśli wolicie łagodniejszą w smaku sałatkę)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sumak
Pomidora kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, siekamy w cienkie piórka. Do fasoli dodajemy pomidora, cebulę, natkę. Ugotowane jajka dowolnie kroimy (możecie posiekać je w kostkę, plasterki, pokroić w ćwiartki). Całość kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sumakiem, delikatnie mieszamy.

*sałatkę możecie wzbogacić o dodatek posiekanej papryczki chili
** Gdy pierwszy raz przygotowałam tę sałatkę w ubiegłym roku, dodałam do niej także posiekany koperek i niewielką ilość mięty. Turczynki nie wzbogacają piyaz o dodatek tych ziół, jednak pomimo tego zachęcam Was do wypróbowania wersji z ich dodatkiem. Sałatka dzięki nim jest przyjemnie orzeźwiająca. 

Sałatka z fasolą i jajkiem

Czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 04/04/2014 - 4:27 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 04/04/2014 - 4:29 pm

jak niewiele potrzeba, by mieć coś dobrego na talerzu (w miseczce) :]

Odpowiedz
Trzcinowisko 04/04/2014 - 5:01 pm

Uwielbiam,uwielbiam,uwielbiam…fasola,sumak,natka: trzy razy tak.

Odpowiedz
Ela Kłuc 05/04/2014 - 2:06 pm

Wspaniała sałatka 🙂 Idealna na każdą okazję.)

Odpowiedz
Magda C. 10/04/2014 - 10:33 am

Bardzo ciekawa sałatka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:11 pm

Ja coś ostatnio serca do fasoli nie mam, ale połączenie smaków wspaniale:)

Odpowiedz
Grażyna 04/09/2019 - 9:58 am

A co dodać zamiast sumaku, którego nie mam?

Odpowiedz
Malwina 04/09/2019 - 10:21 am

Proszę w takim razie pominąć.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies