Składniki (na 4 porcje):
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 1 bardzo duży pomidor (250-300 g) lub 2 średniej wielkości
- 1 biała cebulka (lub czerwona, jeśli wolicie łagodniejszą w smaku sałatkę)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- dressing: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sumak
*sałatkę możecie wzbogacić o dodatek posiekanej papryczki chili
** Gdy pierwszy raz przygotowałam tę sałatkę w ubiegłym roku, dodałam do niej także posiekany koperek i niewielką ilość mięty. Turczynki nie wzbogacają piyaz o dodatek tych ziół, jednak pomimo tego zachęcam Was do wypróbowania wersji z ich dodatkiem. Sałatka dzięki nim jest przyjemnie orzeźwiająca.
Czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
pysznie wygląda:)
jak niewiele potrzeba, by mieć coś dobrego na talerzu (w miseczce) :]
Uwielbiam,uwielbiam,uwielbiam…fasola,sumak,natka: trzy razy tak.
Wspaniała sałatka 🙂 Idealna na każdą okazję.)
Bardzo ciekawa sałatka 🙂
Ja coś ostatnio serca do fasoli nie mam, ale połączenie smaków wspaniale:)
A co dodać zamiast sumaku, którego nie mam?
Proszę w takim razie pominąć.