Jajka flamenco (huevos a la flamenca) to danie na bazie jajek popularne w kuchni andaluzyjskiej, szczególnie w Sewilli. Nie ma jednego przepisu, który byłby wzorcowym dla tej potrawy. Każdy kucharz i każda gospodyni przygotowuje te jajka wg własnej receptury, wykorzystując ulubione dodatki. Do przygotowania moich jajek flamenco użyłam czerwonej papryki, cebuli, zielonego groszku, kiełbasy chorizo i szynki serrano. Całość zapiekłam z dodatkiem sosu pomidorowego, przyprawionego octem sherry i pikantną papryczką chili. W potrawie tej mogą pojawić się także inne warzywa, popularna jest cukinia, szparagi, karczochy czy fasolka szparagowa. Warto kombinować z dodatkami, by wypracować połączenie najbliższe Waszemu podniebieniu.
JAJKA FLAMENCO
Śniadanie Mistrzów #144
Śniadanie Mistrzów #144
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 mniejsza cebula, posiekana w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół papryczki chili (opcjonalnie), pozbawionej pestek i posiekanej*
- 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę lub paski
- 5 plasterków chorizo, pokrojonych w kostkę lub paski
- 1 szklanka pomidorów z puszki lub przecieru
- 1 łyżka octu sherry
- sól, pieprz, ew. odrobina cukru do smaku
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku, ugotowanego (ja zalewam groszek wrzątkiem i odcedzam po kilku minutach)
- 2 jajka
- 2 plastry szynki serrano
- posiekany szczypior lub natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili, paprykę i chorizo. Smażymy przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, ocet, smażymy dalej przez około 5 minut (jeśli zdecydujecie się na użycie świeżych pomidorów, czas smażenia wydłuży się). Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Sos z warzywami rozkładamy w dwóch naczynkach do zapiekania. W sosie robimy wgłębienie, wbijamy jajko, oprószamy delikatnie solą. Dokładamy do każdej porcji po 1 plastrze porwanej szynki serrano, posypujemy groszkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12 minut lub dłużej do momentu, aż białko się zsiądzie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorek lub natką (ewentualnie kolendrą). Jajka flamenco podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
*sos możecie także doprawić ostrą wędzoną papryką w proszku
Czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
wyglądają bardzo smacznie, zapiszę przepis:)
śniadanie mistrzowskie, oj tak!
Bardzo mi się podoba takie pomysł na śniadanie.
Teraz przed świętam to każdy przepis z jajkami się przyda 🙂
To coś w sam raz dla mnie i mojego Męża:) Pyszne śniadanko:) A gdzie kupujesz ocet sherry?
Mam dwa. Jeden kupowałam w Auchanie, drugi przy okazji jakiejś akcji tematycznej w Lidlu.
Dziękuję za odpowiedź:)
Uwielbiam takie zapiekane dani z jajkiem, pięknie wyglądają zawsze; )
Coś dla mnie 🙂
Super te jajka 🙂
To śniadanie wygląda rewelacyjnie:)