Jajka flamenco

przez Malwina
Jajka flamenco przepis

Jajka flamenco (huevos a la flamenca) to danie na bazie jajek popularne w kuchni andaluzyjskiej, szczególnie w Sewilli. Nie ma jednego przepisu, który byłby wzorcowym dla tej potrawy. Każdy kucharz i każda gospodyni przygotowuje te jajka wg własnej receptury, wykorzystując ulubione dodatki. Do przygotowania moich jajek flamenco użyłam czerwonej papryki, cebuli, zielonego groszku, kiełbasy chorizo i szynki serrano. Całość zapiekłam z dodatkiem sosu pomidorowego, przyprawionego octem sherry i pikantną papryczką chili. W potrawie tej mogą pojawić się także inne warzywa, popularna jest cukinia, szparagi, karczochy czy fasolka szparagowa. Warto kombinować z dodatkami, by wypracować połączenie najbliższe Waszemu podniebieniu. 


Jajka zapiekane z papryką i szynką

JAJKA FLAMENCO 
Śniadanie Mistrzów #144


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 mniejsza cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół papryczki chili (opcjonalnie), pozbawionej pestek i posiekanej*
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę lub paski
  • 5 plasterków chorizo, pokrojonych w kostkę lub paski
  • 1 szklanka pomidorów z puszki lub przecieru 
  • 1 łyżka octu sherry
  • sól, pieprz, ew. odrobina cukru do smaku
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku, ugotowanego (ja zalewam groszek wrzątkiem i odcedzam po kilku minutach)
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki serrano
  • posiekany szczypior lub natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili, paprykę i chorizo. Smażymy przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, ocet, smażymy dalej przez około 5 minut (jeśli zdecydujecie się na użycie świeżych pomidorów, czas smażenia wydłuży się). Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Sos z warzywami rozkładamy w dwóch naczynkach do zapiekania. W sosie robimy wgłębienie, wbijamy jajko, oprószamy delikatnie solą. Dokładamy do każdej porcji po 1 plastrze porwanej szynki serrano, posypujemy groszkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12 minut lub dłużej do momentu, aż białko się zsiądzie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorek lub natką (ewentualnie kolendrą). Jajka flamenco podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa. 

*sos możecie także doprawić ostrą wędzoną papryką w proszku

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Żak 05/04/2014 - 7:35 am

wyglądają bardzo smacznie, zapiszę przepis:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/04/2014 - 7:49 am

śniadanie mistrzowskie, oj tak!

Odpowiedz
Hania-Kasia 05/04/2014 - 10:13 am

Bardzo mi się podoba takie pomysł na śniadanie.

Odpowiedz
Shine Rose 05/04/2014 - 11:24 am

Teraz przed świętam to każdy przepis z jajkami się przyda 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 05/04/2014 - 11:24 am

To coś w sam raz dla mnie i mojego Męża:) Pyszne śniadanko:) A gdzie kupujesz ocet sherry?

Odpowiedz
Malwina 05/04/2014 - 12:36 pm

Mam dwa. Jeden kupowałam w Auchanie, drugi przy okazji jakiejś akcji tematycznej w Lidlu.

Odpowiedz
Zuzanna 07/04/2014 - 4:10 pm

Dziękuję za odpowiedź:)

Odpowiedz
Angie 05/04/2014 - 11:44 am

Uwielbiam takie zapiekane dani z jajkiem, pięknie wyglądają zawsze; )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/04/2014 - 9:37 am

Coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/04/2014 - 10:31 am

Super te jajka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:27 pm

To śniadanie wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies