Jajka faszerowane szynką

przez Malwina
Jajka z farszem z szynki przepis
Jajka faszerowane szynką
Faszerowane jajka kojarzą mi się z imprezami rodzinnymi i świętami. Pojawiają się praktycznie na każdym stole i mają w zwyczaju znikać w okamgnieniu. Pamiętam, że kiedyś na pewnym stole zabrakło jajecznego akcentu. Jeden z biesiadników był już gotów z obrażoną miną opuścić spotkanie, na szczęście gospodyni w pośpiechu przygotowała kilka jajek a talerz z nimi podstawiła pod nos zdegustowanego gościa. Kto wie, jakby zakończyła się cała sytuacja, gdyby nie szybka reakcja zaradnej gospodyni. Jak widzicie, w mojej rodzinie jajka, czy to faszerowane, czy choćby muśnięte odrobiną majonezu, muszą znaleźć się na stole. W przeciwnym razie łatwo o niesnaski. 
Najczęściej na moim stole lądują jajka faszerowane pieczarkami. Jednak, gdy w ubiegłą niedzielę przyjmowałam gości, postawiłam na jajka z innym, równie smacznym farszem, a mianowicie jajka z szynką. Ich smak podkręcam niewielką ilością chrzanu ze słoiczka, który wyjątkowo dobrze komponuje się z wiejską szynką. Oczywiście nie musicie czekać do świąt czy kolejnej imprezy rodzinnej, by zjeść takie jajka. Zawsze możecie przygotować je sobie w ramach leniwego niedzielnego śniadania.


Przepis na jajka faszerowane szynką dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 



Jajka nadziewane szynką
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #145
 

Składniki:
[przepis własny]

  • 6 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji)
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 4 plastry dobrej jakości szynki
  • sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo. Do wody dodaję zazwyczaj niewielką ilość sody oczyszczonej, dzięki której łatwiej później obrać jajka ze skorupek (dotyczy to głównie bardzo świeżych jajek). Odlewamy wodę, zalewamy je zimną i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jajka ostygną, obieramy je ze skorupek, kroimy wzdłuż na pół. wyjmujemy żółtka i umieszczamy w miseczce. Rozgniatamy je przy pomocy widelca. Dodajemy chrzan, posiekaną natkę, majonez, mieszamy. Kosztujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do farszu, mieszamy. Połówki jajek napełniamy farszem. Możecie je dodatkowo ozdobić kawałkiem szynki i natki.
*ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji. Jego intensywność zależy od receptury producenta. Użyłam dość łagodnego chrzanu z Polonaise i na tę ilość farszu dodałam go 2 łyżeczki. Przy ostrzejszym Urbanku na pewno tę ilość będzie trzeba zmniejszyć.

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Żak 06/04/2014 - 7:49 am

wyglądają bardzo smacznie;)

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 06/04/2014 - 10:56 am

Najlepsze jakie mogą być 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/04/2014 - 9:36 am

Bardzo fajna propozycja nie tylko na Wielkanoc 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/04/2014 - 5:55 pm

Przepysznie wyglądają te jajka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/04/2014 - 6:00 pm

Ja jajka faszerowane robię bardzo rzadko …. a przecież tak je lubię:)

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:35 pm

Przepisów na jajka przed Wielkanocą nigdy zbyt wiele 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies