Jajka faszerowane szynką |
Faszerowane jajka kojarzą mi się z imprezami rodzinnymi i świętami. Pojawiają się praktycznie na każdym stole i mają w zwyczaju znikać w okamgnieniu. Pamiętam, że kiedyś na pewnym stole zabrakło jajecznego akcentu. Jeden z biesiadników był już gotów z obrażoną miną opuścić spotkanie, na szczęście gospodyni w pośpiechu przygotowała kilka jajek a talerz z nimi podstawiła pod nos zdegustowanego gościa. Kto wie, jakby zakończyła się cała sytuacja, gdyby nie szybka reakcja zaradnej gospodyni. Jak widzicie, w mojej rodzinie jajka, czy to faszerowane, czy choćby muśnięte odrobiną majonezu, muszą znaleźć się na stole. W przeciwnym razie łatwo o niesnaski.
Najczęściej na moim stole lądują jajka faszerowane pieczarkami. Jednak, gdy w ubiegłą niedzielę przyjmowałam gości, postawiłam na jajka z innym, równie smacznym farszem, a mianowicie jajka z szynką. Ich smak podkręcam niewielką ilością chrzanu ze słoiczka, który wyjątkowo dobrze komponuje się z wiejską szynką. Oczywiście nie musicie czekać do świąt czy kolejnej imprezy rodzinnej, by zjeść takie jajka. Zawsze możecie przygotować je sobie w ramach leniwego niedzielnego śniadania.
Przepis na jajka faszerowane szynką dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV.
Przepis na jajka faszerowane szynką dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV.
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #145
Śniadanie Mistrzów #145
Składniki:
[przepis własny]
- 6 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji)
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 4 plastry dobrej jakości szynki
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo. Do wody dodaję zazwyczaj niewielką ilość sody oczyszczonej, dzięki której łatwiej później obrać jajka ze skorupek (dotyczy to głównie bardzo świeżych jajek). Odlewamy wodę, zalewamy je zimną i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jajka ostygną, obieramy je ze skorupek, kroimy wzdłuż na pół. wyjmujemy żółtka i umieszczamy w miseczce. Rozgniatamy je przy pomocy widelca. Dodajemy chrzan, posiekaną natkę, majonez, mieszamy. Kosztujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do farszu, mieszamy. Połówki jajek napełniamy farszem. Możecie je dodatkowo ozdobić kawałkiem szynki i natki.
*ilość chrzanu dostosujcie do własnych preferencji. Jego intensywność zależy od receptury producenta. Użyłam dość łagodnego chrzanu z Polonaise i na tę ilość farszu dodałam go 2 łyżeczki. Przy ostrzejszym Urbanku na pewno tę ilość będzie trzeba zmniejszyć.
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
wyglądają bardzo smacznie;)
Najlepsze jakie mogą być 🙂
Bardzo fajna propozycja nie tylko na Wielkanoc 🙂
Przepysznie wyglądają te jajka 🙂
Ja jajka faszerowane robię bardzo rzadko …. a przecież tak je lubię:)
Przepisów na jajka przed Wielkanocą nigdy zbyt wiele 🙂