Make bento, not war! #68

przez Malwina

To już ostatnie zestawy bento w tym roku. Przede mną dwutygodniowa przerwa. Z jednej strony będę tęsknić za zapełnianiem lunchboxów, z drugiej taki odpoczynek z pewnością dobrze mi zrobi. Tym bardziej teraz, gdy nie do końca po drodze mi z blogowaniem. Ale idzie Nowy Rok, idzie nowe – być może to czas na jakieś zmiany w moim życiu? To się okaże.

Tym razem w zestawach króluje kasza i brokuły. Przed moim wyjazdem do rodzinnego domu starałam się sukcesywnie opróżniać lodówkę tak, aby nic się później nie zmarnowało. Chwytajcie garść inspiracji i nie zapomnijcie jutro zabrać ze sobą do szkoły/pracy pojemnika pełnego dobrego jedzonka.

Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie dwie składane kanapki z kurczakiem, omletem z dwóch jajek z dodatkiem zielonej czubricy, sałatą rzymską i majonezem z awokado. Dodatkowo kilka warzywnych koreczków.

Drugi posiłek to 250 g klopsa z indyka z dodatkiem warzyw i chorizo oraz sałatka z ryżem, kiełkami, oliwkami, pomidorem i ogórkiem, przyprawiona niewielką ilością oliwy wymieszanej z dietetycznym pesto ze szpinaku.

Na obiad pierś z kurczaka z patelni, ugotowana na sypko kasza gryczana oraz surówka z czerwonej kapusty i marchewki oraz surówka z kiszonej kapusty

WTOREK
Na śniadanie biały ser z rzodkiewką, szczypiorkiem, wymieszany z jogurtem naturalnym. Dodatkowo kilka pomidorków, rzodkiew oraz chleb żytni na zakwasie.
Jako drugi posiłek klops z indyka, ugotowana na sypko palona kasza gryczana i konserwowe ogórki.

ŚRODA

Na śniadanie twarożek z jogurtem naturalnym, warzywa (pomidor, papryka, ogórek) oraz osobno 4 kromki razowego chleba.
Drugi posiłek to pęczak z pieczarkami i sosem sojowo-grzybowym, pierś z kurczaka z patelni oraz ogórki konserwowe.
Na obiad kasza pęczak, pierś z patelni oraz gotowany na parze brokuł.

CZWARTEK

Jako pierwszy posiłek frittata z piekarnika (z 4 dużych jajek XL). W środku skrywa gotowane mięso z kurczaka, paprykę, pieczarki, czerwoną fasolę i zioła. Dodatkowo kilka koreczków oraz pomidor z mozzarellą.

Drugi posiłek to pierś z kurczaka z czerwoną czubricą, kasza gryczana z pieczarkami i sosem sojowym oraz kilka ogórków konserwowych.
Na obiad makaron z pesto szpinakowym, pierś z kurczaka z patelni, gotowany na parze brokuł oraz marchewki a także surówka z pora

PIĄTEK

Śniadanie już w świątecznym klimacie, czyli pieczona owsianka piernikowa. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo najlepiej smakuje właśnie teraz.
Jako drugi posiłek makaron crudaiola. Do pracy przygotowuję go w wersji ekspresowej. Gorący odcedzony (nieprzelany wodą) makaron mieszam z oliwą ev (na 100 g suchego makaronu wlewam około 2-3 łyżeczki oliwy), dodaję drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, drobne kawałki papryki, suszone oregano i szczyptę soli. Jako dodatek do makaronu smażone polędwiczki z kurczaka
Ostatni z posiłków był dość treściwy, ponieważ w tym dniu Połówek przebywał poza domem do godziny 20 a w międzyczasie zahaczył także o siłownię. W pojemniku znalazły się ugotowane na parze brokuły, kasza gryczana palona doprawiona jasnym sosem sojowym, dwie piersi z kurczaka pieczone w kieszonce z folii aluminiowej, sos czosnkowy z dodatkiem melasy z granatów (do brokułów) oraz pomidor malinowy z czerwoną cebulką i owczym serem marynowanym w oliwie z zaatarem. 

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Anonimowy 22/12/2014 - 5:00 pm

Mam nadzieję, że zmiany nie oznaczają, że rzadziej będziesz dodawać przepisy, Bez Ciebie nie ogarniam;)
Wesołych Świąt , Beata J.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2014 - 10:48 pm

Beatko – czas pokaże. Póki co po głowie błąka się pomysł o zamknięciu bloga.

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2014 - 6:46 pm

Nie !!! Dlaczego??? Jesteś ogromną inspiracją dla tylu ludzi <3

Odpowiedz
Monique 27/12/2014 - 5:17 pm

O matko, tylko nie zamknięcie!
Zawieszenie czasem tak się zdarza, ale zamknięcie?
Tyle pracy i siebie, ile włożyłaś w to wszystko, do usunięcia? 🙁 Nieee… 🙁

Uwielbiam cykle make bento. Dajesz mi dużo motywacji by robić jednak to jedzenie i żeby było coraz piękniejsze. 🙂

Pozdrawiam i życzę dużo siły w nadchodzącym roku.

Odpowiedz
Milena Brożek 27/12/2014 - 8:53 pm

Dołączam się do apelu!!!! Nie zamykaj bloga!!!! Od kiedy zaczęłam gotować z Twoich przepisów, mój mąż wychwala mnie (a raczej Ciebie) pod niebiosa 😉

Odpowiedz
Anonimowy 28/12/2014 - 3:31 pm

O nieeee! Zaglądam do Ciebie praktycznie codziennie i zawsze podziwiam za ilość nowych pomysłów. Oczywiście z przepisów korzystam i wychodzą super:) Mam nadzieję że świąteczna przerwa pozwoli Ci odpocząć i nabrać sił do kontynuowania pracy nad blogiem.

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2015 - 1:42 pm

Nie rób tego plizz

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2015 - 10:37 pm

Dopiero co mnie zainspirowalas – projekt bento mial byc moim projektem na 2015 – by moje i meza posilki zabierane do pracy tez tak apetycznie wygladaly.
Prosze nie zamykaj bloga. Rozumiem, ze to zobowiazanie i bardzo duzo pracy – moze pragniesz odmiany i oddechu.
Moze przerwa, zawieszenie byloby alternatywa – ale strasznie szkoda by bylo nie miec Twoich przepisow jako inspiracji.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies