Pasta jajeczna z salami

przez Malwina
Pasta z jajek i salami
Pasta jajeczna z salami
Lubicie pasty kanapkowe? Jeśli tak, to być może dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ta prosta pasta jajeczna smakuje wyjątkowo dobrze, a wszystko to dzięki dodatkowi dobrej jakości salami. Składniki pasty wymieszajcie wg uznania z majonezem, kwaśną śmietaną lub jeśli intensywnie liczycie kalorie – z jogurtem naturalnym. Ja tym razem do pasty dodałam pół na pół jogurt naturalny i domowej roboty majonez.

Pasta z jajka i salami

 

PASTA JAJECZNA Z SALAMI
Śniadanie Mistrzów #276



Składniki:

  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 20 g salami w plasterkach
  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • pół niedużej czerwonej cebuli, posiekanej w kostkę
  • majonez/kwaśna śmietana/jogurt naturalny/ewentualnie kombinacja poprzednich (w wersji fit majonez z awokado), ja użyłam pół na pół majonezu i jogurtu naturalnego
  • posiekany szczypior z 1 dymki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: świeże pieczywo
Przygotowanie:
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i siekamy w drobną kostkę. Salami kroimy w drobną kosteczkę. Do jajek dodajemy salami, cebulę, musztardę, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem/kwaśną śmietaną/jogurtem lub ich kombinacją. Ja do pasty dodałam pół na pół kwaśną śmietanę i majonez. Pastę jajeczną z salami podajemy jako dodatek do pieczywa. Po nałożeniu pasty na chleb, posypujemy ją drobno posiekanym szczypiorem. Można też szczypior dodać po prostu do samej pasty.

Polecam inne przepisy na pasty kanapkowe:
Pasta z jajek na kanapki
Pasta jajeczna
z dymką
Pasta z makrelą i ogórkiem
Pasta z makreli
i ogórka
 Pasta z tuńczyka w puszce
Pasta z tuńczyka
i pomidorów
 Pasta kanapkowa z dyni
Pasta z dyni
i sera feta
Pasta na kanapki z awokado i fetą
Pasta z awokado
i fetą

 

Pyszna pasta na kanapki
Pasta jajeczna z salami

 

Pasta z salami

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Vela 22/05/2015 - 10:11 am

Uwielbiam pasty kanapkowe! Obecnie można je zrobić niemalże ze wszystkiego. 🙂 Fasola, soczewica, można wymieniać i wymieniać ale z dzieciństwa chyba największy sentyment mam właśnie do tej najprostszej jajecznej. 😀 Uwielbiam też jajecznicę na chlebie. Twój przepis super, do wypróbowania. 🙂 Poza tym robisz fantastyczne zdjęcia.

Odpowiedz
Magda C. 22/05/2015 - 12:09 pm

Świetna pasta, mniam 🙂

Odpowiedz
whipped cream 22/05/2015 - 3:13 pm

Nigdy nie dodawalam salami. Dzieki za kreatywna inspiracje! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/05/2015 - 4:05 pm

Lubię zarówno pasty kanapkowe, jak i salami … te to wręcz kocham:

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies