Barszcz wigilijny |
Barszcz czerwony wigilijny to jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być przygotowany na domowym zakwasie z buraków i esencjonalnym bulionie warzywnym. Nie może w nim zabraknąć też wywaru z grzybów, czosnku i sporej ilości majeranku.
Lubię go do tego stopnia, że potrafię się nim zajadać cały rok. Trudno się dziwić, w końcu taki domowy barszcz na zakwasie jest po prostu pyszny! Niestety przy okazji dość praco- i czasochłonny, dlatego ja najczęściej przygotowuje go z podwójnej porcji i część mrożę.
Z czym podawać barszcz wigilijny? U mnie w święta serwuje się go z uszkami, pasztecikami lub krokietami.
BARSZCZ WIGILIJNY
Składniki (na 4-6 porcji):
- 1,5 litra bulionu warzywnego (patrz niżej)
- 500 g świeżych buraków
- 50 g suszonych grzybów + 3 szklanki wody
- 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków (lub więcej do smaku)
- 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny i cukier do smaku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia gotujemy je do miękkości. Powinno to zająć około 20-30 minut. Grzyby odcedzamy na sicie, a cały wywar grzybowy zachowujemy. Grzyby można wykorzystać jako dodatek do kapusty, krokietów lub po prostu przygotować uszka z grzybami, które podacie z barszczem.
Buraki obieramy (pamiętajcie o założeniu rękawiczek!), kroimy w mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do bulionu. Gotujemy przez około 20-30 minut. Buraki odcedzamy, a do bulionu dolewamy wywar z grzybów. Kolejno dolewamy 1 szklankę domowego zakwasu, dodajemy rozgnieciony czosnek i roztarty w dłoni majeranek. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu (uwaga! Nie wolno doprowadzić go do wrzenia). Próbujemy go, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie dodajemy więcej majeranku. W razie potrzeby dolewamy więcej zakwasu. Ja na taką ilość zupy dodaję najczęściej 2 szklanki domowego zakwasu z buraków. Jeśli mamy za mało zakwasu, barszcz możemy dosmaczyć niewielką ilością soku z cytryny. Barszczu na zakwasie nie wolno doprowadzić do zagotowania, ponieważ straci kolor.
Barszcz wigilijny podajemy w głębokich talerzach lub flaczarkach/bulionówkach z uszkami lub w filiżankach jako dodatek do pasztecików (np. pasztecików z kapustą i grzybami, pasztecików z pieczarkami) lub krokietów.
Jak przygotować bulion warzywny?
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 dużego selera lub połówka małego
- 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 duża cebula wraz z łupiną, opalona
- 10 ziarnek kolorowego pieprzu
- zielona część pora
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek naci selera i naci pietruszki
- 3 gałązki lubczyku (zimą używam mrożonego)
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki, selera obieramy i umieszczamy w garnku. Dokładamy seler naciowy, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, nać selera i pietruszki, lubczyk i pora. Zalewamy 2,5 litra wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2 godziny (jeśli chcecie później wykorzystać warzywa do sałatki, skróćcie gotowanie do około godziny, aby nie rozgotować warzyw). Pod koniec bulion warzywny doprawiamy do smaku solą.
Bulion warzywny przecedzamy, studzimy i odstawiamy do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Bulion warzywny można też mrozić.
Zakwas na barszcz czerwony |
Barszcz wigilijny |
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
3 komentarze
Mój ulubiony 🙂
Najlepszy!!!
uwielbiam! obowiązkowe danie na wigilie! Pychota:)