Uszka z mięsem |
Uszka, które dziś Wam prezentuję, napełniłam farszem mięsnym. Możecie je podać w pierwszy bądź drugi dzień świąt lub nawet w Wigilię, o ile dopuszczacie w ten dzień spożywanie mięsa. A z czym najlepiej podawać uszka z mięsem? Oczywiście z czerwonym barszczem, najlepiej przygotowanym na domowym zakwasie. Polecam mój sprawdzony przepis na barszcz czerwony.
Składniki:
- ciasto na uszka: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka bardzo gorącej wody, 2 łyżki oleju lub stopionego masła
- farsz: 450 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak i kawałek wołowiny); waga po oddzieleniu od skóry i kości, 1 duża cebula, 1/3-1/2 szklanki ciepłego rosołu, suszony majeranek, słodka papryka w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ciasto na uszka wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką. Przy pomocy noża kroimy je na kwadraty o boku około 3 cm lub więcej (jeśli chcecie zrobić większe uszka). Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta. Kolejno sklejamy dwa końce u podstawy trójkąta i uszko odkładamy na blat oprószony mąką,
W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na czysty talerz. Nie należy gotować zbyt wielu uszek na raz, ponieważ będą się sklejać. Uszka z mięsem podajemy z dodatkiem czerwonego barszczu.
*uszka z mięsem możecie mrozić
Czas przygotowania: 1 godzina.
7 komentarzy
Pięknie przygotowane!
Choć całą rodziną uwielbiamy uszka z barszczem, w moim domu nigdy się ich nie lepiło. Mama zawsze kupowała je w sprawdzonych miejscach. Pierogi sama nauczyłam się lepić i muszę również kiedyś porwać się na lepienie uszek 🙂
Świetny przepis !!!
Co zrobić jak nie ma się maszynki do mielenia mięsa?
Może Pani użyć blendera, rozdrabniacza lub malaksera.
Ja dodaje jaka, poniewaz wtedy się nie rozpadają
W gotowaniu albo po zamrożeniu
Pierwszy raz próbowałam uszka zrobić i dzięki temu przepisowi się udały, dziękuję 🙂