Uszka z mięsem

przez Malwina
Uszka do barszczu z mięsem
Uszka z mięsem
Czy jest coś gorszego od lepienia pierogów? Z całą pewnością lepienie uszek. Gdy ostatnio zabrałam się za robienie uszek, po około 10 minutach zaczęłam doceniać, jak przyjemne i w sumie nie aż tak czasochłonne jest robienie pierogów. Zlepianie maleńkich uszek ciągnie się i dłuży w nieskończoność. Na całe szczęście robię je tylko raz do roku, Na początku staram się zlepiać jak najmniejsze uszka, jednak im bliżej końca pracy, tym uszka stają się coraz większe i obficiej nadziane.

Uszka, które dziś Wam prezentuję, napełniłam farszem mięsnym. Możecie je podać w pierwszy bądź drugi dzień świąt lub nawet w Wigilię, o ile dopuszczacie w ten dzień spożywanie mięsa. A z czym najlepiej podawać uszka z mięsem? Oczywiście z czerwonym barszczem, najlepiej przygotowanym na domowym zakwasie. Polecam mój sprawdzony przepis na barszcz czerwony.

Farsz mięsny do uszek

USZKA Z MIĘSEM


Składniki:

  • ciasto na uszka: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka bardzo gorącej wody, 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • farsz: 450 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak i kawałek wołowiny); waga po oddzieleniu od skóry i kości, 1 duża cebula, 1/3-1/2 szklanki ciepłego rosołu, suszony majeranek, słodka papryka w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Uszka z mięsem – Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na uszka: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy olej/masło, mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto przez kilka minut (nadmiar mąki, która nie została wchłonięta, odsypujemy do kosza). Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 
Przygotowujemy farsz mięsny do uszek: cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na oleju przez około 4 minuty, aż lekko się zrumieni. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce. Stopniowo dodajemy do niego ciepły rosół, mieszając dłonią. Rosołu należy dodać tyle, aby masa była wilgotna, nie może jednak być zbyt luźna. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zamiast majeranku możecie dodać do farszu zieloną czubricę, która także ciekawie komponuje się z mięsem.

Ciasto na uszka wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką. Przy pomocy noża kroimy je na kwadraty o boku około 3 cm lub więcej (jeśli chcecie zrobić większe uszka). Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta. Kolejno sklejamy dwa końce u podstawy trójkąta i uszko odkładamy na blat oprószony mąką,

W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na czysty talerz. Nie należy gotować zbyt wielu uszek na raz, ponieważ będą się sklejać. Uszka z mięsem podajemy z dodatkiem czerwonego barszczu.

*uszka z mięsem możecie mrozić

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Kamila 19/12/2014 - 8:30 am

Pięknie przygotowane!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 19/12/2014 - 9:16 am

Choć całą rodziną uwielbiamy uszka z barszczem, w moim domu nigdy się ich nie lepiło. Mama zawsze kupowała je w sprawdzonych miejscach. Pierogi sama nauczyłam się lepić i muszę również kiedyś porwać się na lepienie uszek 🙂

Odpowiedz
Unknown 28/12/2015 - 12:04 pm

Świetny przepis !!!

Odpowiedz
Ewa Rolbiecka 06/12/2016 - 8:08 pm

Co zrobić jak nie ma się maszynki do mielenia mięsa?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2016 - 6:41 pm

Może Pani użyć blendera, rozdrabniacza lub malaksera.

Odpowiedz
Sylwia 29/11/2019 - 6:20 pm

Pierwszy raz próbowałam uszka zrobić i dzięki temu przepisowi się udały, dziękuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies