Strogonow

przez Malwina
strogonow przepis
Strogonow
Strogonow to chyba jeden z najpopularniejszych gulaszy wołowych w naszym kraju. Choć zapewne niektórzy określą go mianem zupy, dla mnie strogonow będzie zawsze potrawą bardziej zbliżoną właśnie do gulaszu lub gęstej potrawki. Zresztą, gdy zerkniecie na przepisy na strogonowa na stronach rosyjskich, zobaczycie, że to dość gęsta potrawa. 

Jak zrobić strogonowa
Strogonow
Właściwa nazwa tego dania to boeuf stroganow i pod taką nazwą funkcjonuje ono w innych krajach. W Polsce na tyle upowszechniła się nazwa strogonow, że  przez niektórych językoznawców została uznana za równie poprawną. Moim zdaniem, nie jest więc błędem używanie nazwy strogonow, należy pamiętać jednak o tym, by utrzymać konsekwencję w stosowanym nazewnictwie.
Przepisów na strogonowa jest całe mnóstwo. Współcześnie obserwuje się trend używania nazwy strogonow w odniesieniu do dań mięsnych, mających w składzie śmietanę i/lub pieczarki (np. przepisy na strogonowa drobiowego znajdziecie w książkach Gordona i Jamiego). Popularne stały się wersje na bazie kurczaka, wieprzowiny czy wątróbki. 
Przeglądając polskie strony z przepisami, łatwo zauważyć, że strogonow w naszym rodzimym wydaniu to najczęściej gulasz wołowy z dodatkiem pomidorów i/lub koncentratu pomidorowego, pieczarek, a czasem również papryki i ogórków kiszonych. Potrawa ta ewoluowała ze swojej pierwotnej postaci i obecnie  można spotkać ją w wielu różnych wariantach. 
Strogonow sprawdzony przepis
A jak wygląda oryginalny przepis na strogonowa? To dość proste danie składające się z niewielkich paseczków polędwicy wołowej w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy i cebuli. W niektórych przepisach pojawia się dodatek koncentratu pomidorowego oraz wina Madera (I. Łukasik, A. Sado, Kuchnia rosyjska, Warszawa 2009). Z kolei pieczarki pojawiły się w tym daniu w późniejszym okresie. 
Dziś prezentuję Wam mój sprawdzony przepis na strogonowa. Jest to wersja bliższa tej popularnej w naszym kraju. Zapewniam Was jednak, że mięso przyrządzone w taki sposób jest przepyszne. Przepisem na oryginalnego strogonowa z polędwicy wołowej podzielę się z Wami na początku przyszłego roku. 
Jeśli wersja spolszczona okaże się dla Was zbyt kontrowersyjna, to ciekawa jestem, co powiecie na np. szwedzką lub fińską wersję strogonowa, w której zamiast mięsa wołowego wykorzystuje się kiełbasę? 
Strogonow przepisy
 STROGONOW 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz, np. mięso z udźca, łopatki wołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • klarowane masło do smażenia
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g posiekanych pomidorów z puszki (bez skóry) lub przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 duży listek laurowy i 2 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy (używam musztardy sarepskiej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 1 duża czerwona papryka (opcjonalnie)
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie), pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  
Do podania (do wyboru): ugotowany biały ryż, kasza, pieczywo

Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki wielkości kęsa. Oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron (mięsa będzie dość sporo, więc najlepiej to zrobić w partiach). Mięso przekładamy do rondla. Dodajemy na patelnię cebulę, smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat i przesmażamy go z cebulą przez minutę. Wlewamy 1/4 szklanki wody, zagotowujemy. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łopatki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Do rondla przekładamy zawartość patelni, dodajemy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy wodę (tyle, by zakryła mięso na 2-3 cm). Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. Po około 1-1,5 godziny wołowina powinna być miękka.

Kiedy wołowina będzie miękka, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku, musztardę, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Do strogonowa dokładamy oczyszczoną i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę (jeśli używamy). Gotujemy dalej przez około 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut, aż się zrumienią. Dokładamy je do gulaszu. Jeśli używamy także ogórków kiszonych, należy je pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć krótko na patelni (najlepiej na maśle) i dołożyć do wołowiny. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącego sosu, energicznie mieszamy, a następnie wlewamy śmietanę do gulaszu. Strogonowa zagotowujemy i nakładamy na talerze.

Gotowego strogonowa podajemy z dodatkiem ugotowanego białego ryżu, kaszy lub po prostu z pieczywem.

Polecam Wam również przepis na bogracz:
 Bogracz wołowy
Bogracz

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

43 komentarze
2

Podobne posty:

43 komentarze

Anonimowy 17/12/2015 - 10:38 am

Uwielbiam! Mam słabość do dań jednogarnkowych 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/12/2015 - 7:25 pm

Mniam, uwielbiam strogonowa 🙂

Odpowiedz
Kinga 18/12/2015 - 5:26 am

Wygląda apetycznie! 😉

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 18/12/2015 - 7:57 pm

Cudowny! Aż mi ślinka cieknie 🙂
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/12/2015 - 2:06 pm

Zapisuję przepis, bo strogonowa uwielbiam, choć sama jeszcze g nie gotowałam:). Pozdrawiam Malwi i życzę zdrowych i wesołych Świąt:)

Odpowiedz
EwaM 18/03/2016 - 3:00 pm

Właśnie zrobiłam. Właśnie zjadłam.
RE WE LA CJA!!!
Jadałam Strogonowa wiele razy, ale ten przepis – boski, cudowny, najlepszy. Wylizałam talerz, chochelkę i jak jutro dokończymy to nie zostanie ani kropelka.
Ogórek genialnie pasuje.

Dziękuję!!!

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2016 - 4:19 pm

rewelacja super itp ale żałosne normalne najprostsze na świecie duszony kawalek mięsa z warzywami. smiać mi sie chce z tych waszych komentarzy co wy w domach jecie chleb ze smalcem tylko??? czy zamawiacie chińczyka z sajgonkami???

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2016 - 6:41 pm

Za to Ty wpieprzasz kawior i zagryzasz truflami tępaku

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2016 - 12:21 pm

Zgryzota ludzka nie zna granic. Grunt to cieszyć się smakiem a z czego to jest zrobione czy to strogonow czy chleb ze smalcem. Oby zawsze było nas stać na ten "kawałek mięsa"

Odpowiedz
Damiano 27/01/2017 - 8:07 pm

Prawdopodobnie nigdy nie miał przyjemności zjeść tego dania wiesniak jeden bo zanim mieso dojechalo do niego na wieś to sie zepsulo. A jezeli chodzi o sajgonki są one przystswką Wietnamską a nie Chińską palancie.

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2017 - 1:11 pm

Dobrze przygotowany stroganof jest czasochłonny także to mój drogi wbrew pozorom nie są zwykłe duszone warzywa z mięsem.Jesteś ignorantem kulinarnym,po cholerę zabierasz głos jak ci nie pasuje.

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2016 - 11:27 am

Właśnie robie….a jaki jestem ciekawy co wyjdzie…pytanko można też dodać żółta papryke?

Odpowiedz
Malwina 02/04/2016 - 11:37 am

Oczywiście, będzie bardziej kolorowo.

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2016 - 7:12 am

Właśnie spisałam skł.będę robić.Na pewno pycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2016 - 3:05 pm

Bez śmietany dużo lepszy, polecam dolać troszeczke wody z pod ogóreczków 100ml i odrazu lepiej pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2016 - 12:19 pm

właśnie zrobiłam.. wyszedł pyszny !! najlepszy przepis !

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2016 - 12:23 pm

Właśnie zrobiłam.. wyszedł pysznie 🙂 od siebie dodałam tylko marchewkę pokrojona w plasterki.. ps. najlepszy przepis !

Odpowiedz
Anonimowy 10/10/2016 - 1:42 pm

Dzięki,rzeczywiście pychota;)))

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2016 - 10:32 am

Przepisałem i na pewno zrobię 🙂 w niedzielę organizujemy chrzciny i będzie jako danie główne 😀

Odpowiedz
Malwina 12/10/2016 - 12:34 pm

Udanej imprezy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2016 - 9:10 am

Przyznam że gdy próbowałam bez śmietany byłam zachwycona że strogonow jest pyszny a praca nie poszła na marne, jednak po dodaniu śmietany było stokroć gorzej :/ Sam sos wyszedł dosyć kwaśny, chyba przez ogórki? Ale w dalszym ciągu przeważała ta papryka i było to fajne, po dodaniu śmietany zginął i smak papryki i smak pieczarek, zostało tylko kwaśne coś, niezbyt smaczne.. Ogólnie przepis byłby ok, ale bez ogórków i bez śmietany

Odpowiedz
Asia 01/11/2016 - 5:24 pm

Mój pierwszy strogonow – wspaniały!!

Odpowiedz
Unknown 10/11/2016 - 10:47 pm

Od lat robię bardzo bardzo podobny strogonof (przepis od mojej mamy)Coś wspaniałego. Natomiast różnica polega na tym, że nie dodaję śmietany 🙂

Odpowiedz
Smerfeta 12/11/2016 - 8:08 am

Właśnie robię pierwszy raz zobaczymy jak moim gościom będzie smakował. Ale apetycznie wyglada.

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2016 - 7:39 am

super:) jutro gotuję

Odpowiedz
Unknown 11/12/2016 - 9:15 pm

A czy można go zrobić dzień przed podaniem.

Odpowiedz
Malwina 12/12/2016 - 10:49 am

Oczywiście, będzie wówczas jeszcze smaczniejszy, gdy troszkę odstoi.

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2016 - 9:49 pm

A jesli nie posiadam ogorkow to moge je pominac

Odpowiedz
Malwina 14/12/2016 - 10:04 pm

Jasne, powstanie inne danie, ale i tak będzie smacznie 🙂

Odpowiedz
Unknown 31/12/2016 - 3:49 pm

Szukałam idealnego przepisu i właśnie go znałazlam ☺️ pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2017 - 1:47 pm

Dodalem ogorka kiszonego, marchewke, pol papryki czerwonej i po cwiartce zielonej oraz zoltej dla koloru. Zastosowalem tylko polowe sugerowanej ilosci smietany. Strogonow po odstaniu 1 dnia smakowal przewspaniale! Rewelacyjna potrawa !!!

Odpowiedz
Michał Głogowski 10/02/2017 - 7:40 pm

Jest mały błąd w przepisie. Jeśli optoczymy mięso w mące to danie będzie się przypalać. Mąka na samym końcu. Zawsze

Odpowiedz
Malwina 13/02/2017 - 6:30 am

Michale, akurat z tym się nie zgodzę. Ale ilu kucharzy, tyle metod.

Odpowiedz
Tomeksss 13/04/2019 - 5:29 pm

Nic się nie przypali, tylko trzeba umieć smażyć.

Odpowiedz
Ewelina Ł 12/02/2017 - 12:12 pm

Rewelka!!!!! Zamiast wołowiny wykorzystałam białe mięso. Efekt był fantastyczny! Gościom bardzo smakowało 🙂 Nie omieszkam spróbować oryginalnego przepisu.

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2017 - 5:33 pm

Pyszny!

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2017 - 4:55 am

Dziś będę robić ja ..mam udziec i paprykę i ogórki i pieczarki ..nigdy nie robiłam ..mam nadzieje ze będzie ok ;)) boje się trochę czy czegoś nie zepsuje mąż bardzo liczy akurat na TEGO Strogonova .pozdrawiam. i Wesołych Świąt.

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2017 - 9:39 am

Czytam te przepisy i nie widzę ani jednego oryginału, skąd w carskiej rosi mieli przecier,suszone pomidory, mielone papryki. Te przepisy podbiegają raczej pod gulasze węgierskie.

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2017 - 1:38 pm

pychotka,palce lizać. prawie skonczylam ale juz czuje ze bedzie niebo w gebie 😛

Odpowiedz
Aktywne Zywienie 16/08/2017 - 6:45 pm

Uwielbiam!

Odpowiedz
ILENE 26/11/2017 - 2:42 pm

Świetny przepis, z chęcią wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/02/2018 - 5:41 pm

Bardzo dobry przepis dziękuje:)

Odpowiedz
Zielas 24/03/2018 - 7:28 pm

Całkiem dobry przepis, polecam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies