Strogonow |
Strogonow |
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g wołowiny na gulasz, np. mięso z udźca, łopatki wołowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- klarowane masło do smażenia
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 g posiekanych pomidorów z puszki (bez skóry) lub przecieru pomidorowego (passata)
- 1 duży listek laurowy i 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy (używam musztardy sarepskiej)
- sól i pieprz do smaku
- 300 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
- 1 duża czerwona papryka (opcjonalnie)
- 2 ogórki kiszone (opcjonalnie), pokrojone w plasterki
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Kiedy wołowina będzie miękka, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku, musztardę, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Do strogonowa dokładamy oczyszczoną i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę (jeśli używamy). Gotujemy dalej przez około 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut, aż się zrumienią. Dokładamy je do gulaszu. Jeśli używamy także ogórków kiszonych, należy je pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć krótko na patelni (najlepiej na maśle) i dołożyć do wołowiny. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącego sosu, energicznie mieszamy, a następnie wlewamy śmietanę do gulaszu. Strogonowa zagotowujemy i nakładamy na talerze.
Gotowego strogonowa podajemy z dodatkiem ugotowanego białego ryżu, kaszy lub po prostu z pieczywem.
Bogracz |
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.
43 komentarze
Uwielbiam! Mam słabość do dań jednogarnkowych 🙂
Mniam, uwielbiam strogonowa 🙂
Wygląda apetycznie! 😉
Cudowny! Aż mi ślinka cieknie 🙂
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Zapisuję przepis, bo strogonowa uwielbiam, choć sama jeszcze g nie gotowałam:). Pozdrawiam Malwi i życzę zdrowych i wesołych Świąt:)
Właśnie zrobiłam. Właśnie zjadłam.
RE WE LA CJA!!!
Jadałam Strogonowa wiele razy, ale ten przepis – boski, cudowny, najlepszy. Wylizałam talerz, chochelkę i jak jutro dokończymy to nie zostanie ani kropelka.
Ogórek genialnie pasuje.
Dziękuję!!!
rewelacja super itp ale żałosne normalne najprostsze na świecie duszony kawalek mięsa z warzywami. smiać mi sie chce z tych waszych komentarzy co wy w domach jecie chleb ze smalcem tylko??? czy zamawiacie chińczyka z sajgonkami???
Za to Ty wpieprzasz kawior i zagryzasz truflami tępaku
Zgryzota ludzka nie zna granic. Grunt to cieszyć się smakiem a z czego to jest zrobione czy to strogonow czy chleb ze smalcem. Oby zawsze było nas stać na ten "kawałek mięsa"
Prawdopodobnie nigdy nie miał przyjemności zjeść tego dania wiesniak jeden bo zanim mieso dojechalo do niego na wieś to sie zepsulo. A jezeli chodzi o sajgonki są one przystswką Wietnamską a nie Chińską palancie.
Dobrze przygotowany stroganof jest czasochłonny także to mój drogi wbrew pozorom nie są zwykłe duszone warzywa z mięsem.Jesteś ignorantem kulinarnym,po cholerę zabierasz głos jak ci nie pasuje.
Właśnie robie….a jaki jestem ciekawy co wyjdzie…pytanko można też dodać żółta papryke?
Oczywiście, będzie bardziej kolorowo.
Właśnie spisałam skł.będę robić.Na pewno pycha 🙂
Bez śmietany dużo lepszy, polecam dolać troszeczke wody z pod ogóreczków 100ml i odrazu lepiej pozdrawiam
właśnie zrobiłam.. wyszedł pyszny !! najlepszy przepis !
Właśnie zrobiłam.. wyszedł pysznie 🙂 od siebie dodałam tylko marchewkę pokrojona w plasterki.. ps. najlepszy przepis !
Dzięki,rzeczywiście pychota;)))
Przepisałem i na pewno zrobię 🙂 w niedzielę organizujemy chrzciny i będzie jako danie główne 😀
Udanej imprezy 🙂
Przyznam że gdy próbowałam bez śmietany byłam zachwycona że strogonow jest pyszny a praca nie poszła na marne, jednak po dodaniu śmietany było stokroć gorzej :/ Sam sos wyszedł dosyć kwaśny, chyba przez ogórki? Ale w dalszym ciągu przeważała ta papryka i było to fajne, po dodaniu śmietany zginął i smak papryki i smak pieczarek, zostało tylko kwaśne coś, niezbyt smaczne.. Ogólnie przepis byłby ok, ale bez ogórków i bez śmietany
Mój pierwszy strogonow – wspaniały!!
Od lat robię bardzo bardzo podobny strogonof (przepis od mojej mamy)Coś wspaniałego. Natomiast różnica polega na tym, że nie dodaję śmietany 🙂
Właśnie robię pierwszy raz zobaczymy jak moim gościom będzie smakował. Ale apetycznie wyglada.
super:) jutro gotuję
A czy można go zrobić dzień przed podaniem.
Oczywiście, będzie wówczas jeszcze smaczniejszy, gdy troszkę odstoi.
A jesli nie posiadam ogorkow to moge je pominac
Jasne, powstanie inne danie, ale i tak będzie smacznie 🙂
Szukałam idealnego przepisu i właśnie go znałazlam ☺️ pozdrawiam
Dodalem ogorka kiszonego, marchewke, pol papryki czerwonej i po cwiartce zielonej oraz zoltej dla koloru. Zastosowalem tylko polowe sugerowanej ilosci smietany. Strogonow po odstaniu 1 dnia smakowal przewspaniale! Rewelacyjna potrawa !!!
Jest mały błąd w przepisie. Jeśli optoczymy mięso w mące to danie będzie się przypalać. Mąka na samym końcu. Zawsze
Michale, akurat z tym się nie zgodzę. Ale ilu kucharzy, tyle metod.
Nic się nie przypali, tylko trzeba umieć smażyć.
Rewelka!!!!! Zamiast wołowiny wykorzystałam białe mięso. Efekt był fantastyczny! Gościom bardzo smakowało 🙂 Nie omieszkam spróbować oryginalnego przepisu.
Pyszny!
Dziś będę robić ja ..mam udziec i paprykę i ogórki i pieczarki ..nigdy nie robiłam ..mam nadzieje ze będzie ok ;)) boje się trochę czy czegoś nie zepsuje mąż bardzo liczy akurat na TEGO Strogonova .pozdrawiam. i Wesołych Świąt.
Czytam te przepisy i nie widzę ani jednego oryginału, skąd w carskiej rosi mieli przecier,suszone pomidory, mielone papryki. Te przepisy podbiegają raczej pod gulasze węgierskie.
pychotka,palce lizać. prawie skonczylam ale juz czuje ze bedzie niebo w gebie 😛
Uwielbiam!
Świetny przepis, z chęcią wypróbuje 🙂
Bardzo dobry przepis dziękuje:)
Całkiem dobry przepis, polecam