Dzień dobry,
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam boczniaki i mogłabym jeść je codziennie. Najczęściej robię z nich flaczki lub przygotowuję na patelni w sosie na styl azjatycki (przepis na takie boczniaki jest w mojej pierwszej książce „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”).
Tym razem użyłam boczniaków do wegańskiej wersji strogonowa. Gęsty i pożywny sos pomidorowy z dodatkiem papryki i ogórków smakuje naprawdę dobrze. Szczególnie polecam podawać to danie z dodatkiem kaszy. Super sprawdzi się kasza jęczmienna lub gryczana. Jeśli macie pod ręką natkę pietruszki, to warto posypać nią dodatkowo danie.
Polecam wypróbować także przepis na wegańską potrawkę z soczewicy i tofu.
Strogonow z boczniaków – przepis
1 porcja ma 149 kcal (8 B, 15 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju
Uwagi:
- Ogórki można krótko przesmażyć na patelni przed dodaniem do potrawy.
- Jeśli pomidory są dość kwaśne, warto zrównoważyć smak, dodając odrobinę cukru, erytrolu lub syropu klonowego.
- Strogonow z boczniaków przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Należy go zjeść w przeciągu 3 dni.
3 komentarze
mniam. mowie wielkie TAK!
Ale pycha przepis, koniecznie trzeba go sprawdzić! 🙂
Smaczne, choć kolejnym razem chyba pominę surową paprykę, ponieważ całkiem przytłumia mi smak boczniaków 🙂