Strogonow z boczniaków

przez Malwina
boczniaki przepis

Dzień dobry,

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam boczniaki i mogłabym jeść je codziennie. Najczęściej robię z nich flaczki lub przygotowuję na patelni w sosie na styl azjatycki (przepis na takie boczniaki jest w mojej pierwszej książce „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”).

Tym razem użyłam boczniaków do wegańskiej wersji strogonowa. Gęsty i pożywny sos pomidorowy z dodatkiem papryki i ogórków smakuje naprawdę dobrze. Szczególnie polecam podawać to danie z dodatkiem kaszy. Super sprawdzi się kasza jęczmienna lub gryczana. Jeśli macie pod ręką natkę pietruszki, to warto posypać nią dodatkowo danie.

potrawka z soczewicy przepis

Polecam wypróbować także przepis na wegańską potrawkę z soczewicy i tofu.

strogonow z boczniaków

Strogonow z boczniaków – przepis

1 porcja ma 149 kcal (8 B, 15 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oleju
boczniaki przepis

Strogonow z boczniaków

Dzień dobry, Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam boczniaki i mogłabym jeść je codziennie. Najczęściej robię z nich flaczki lub przygotowuję na patelni w sosie na styl azjatycki (przepis na takie boczniaki jest w mojej pierwszej książce „Lunchbox na… fit przepisy Strogonow z boczniaków European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • Kilka suszonych kapeluszy grzybów (u mnie podgrzybki)
  • Pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku (lub więcej do smaku)
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Boczniaki i paprykę kroimy w podłużne paseczki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i boczniaki. Smażymy przez 5 minut.
  3. Wlewamy pomidory, około pół szklanki wody, dodajemy drobno pokruszone grzyby, wędzoną i słodką paprykę, musztardę. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut.
  4. Dodajemy świeżą paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dalej pod przykryciem do preferowanej miękkości papryki.
  5. Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajmy do sosu i krótko podgrzewamy. Potrawę podajemy z dodatkiem ryżu, kaszy lub pieczywa. Przed podaniem warto posypać ją posiekaną natką pietruszki. U mnie dodatkowo na wierzchu wylądowała piklowana na szybko cebulka. 

Uwagi:

  • Ogórki można krótko przesmażyć na patelni przed dodaniem do potrawy.
  • Jeśli pomidory są dość kwaśne, warto zrównoważyć smak, dodając odrobinę cukru, erytrolu lub syropu klonowego.
  • Strogonow z boczniaków przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Należy go zjeść w przeciągu 3 dni.
1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 19/03/2020 - 12:46 pm

mniam. mowie wielkie TAK!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies