Warzywne chili z soczewicą

przez Malwina

Dzień dobry,

Nie wiem, jak Wy, ale ja w tym roku wyjątkowo wyczekuję wiosny. Brakuje mi słońca, letniej kurtki, noszenia bento w furoshiki bez zziębniętych palców u dłoni, smacznych warzyw i sportowych butów. Oczekiwanie rekompensuję sobie porankami z książką w dłoni, ulubioną zieloną herbatą i wszechobecnymi w mieszkaniu kwiatami. Wystarczy kilka żonkili, by choć odrobinę poczuć wiosenny klimat.

W takie dni, jak dziś, zajadam się pełnymi koloru warzywnymi potrawkami. Ostatnio obowiązkowo wzbogaconymi o sporą ilość warzyw strączkowych. Lubię takie nieskomplikowane dania, szczególnie w tygodniu po brzegi wypełnionym obowiązkami.

Warzywne chili z soczewicą

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili 
  • 1 czerwona papryka
  • pół szklanki soczewicy (100 g)
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 4 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1 kartonik posiekanych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej wg preferencji)
  • sól oraz pieprz do smaku
  • do podania: tortille lub ugotowany ryż
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

Jak zrobić chili z soczewicą?

Cebulę siekamy w kostkę. Obrany czosnek i pozbawione pestek chili, drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy paprykę, smażymy przez 5-7 minut. Wlewamy pomidory, wsypujemy soczewicę, wlewamy 3/4 szklanki wody. Zagotowujemy, dodajemy kmin rzymski, oregano, wędzoną paprykę, kolendrę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub dłużej, aż soczewica będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. 
Chili z soczewicą podajemy posypane posiekaną natką z dodatkiem tortilli lub ryżu. Mnie takie warzywne potrawki najbardziej smakują podane z ryżem jaśminowym. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Anonimowy 21/02/2017 - 10:06 am

Pyszne danie na obiad i na drugie śniadanie do pracy polecam. Pozdrawiam Małgorzata:)

Odpowiedz
Anonimowy 23/02/2017 - 12:39 pm

Potrzebowałam właśnie takiego przepisu na jedzenie, które przytula od środka. Dziękuję!

Odpowiedz
Karol 30/03/2022 - 2:46 pm

Super prosty i smaczny przepis. Ciekawe czy z zieloną soczewicą tak samo byłby smaczny (Bo mam jej zapas) 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 31/03/2022 - 6:39 am

Jasne, ale czas gotowania się wydłuży.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies