Paszteciki z pieczarkami

przez Malwina
Paszteciki z pieczarkami

Z czym najlepiej smakują paszteciki z pieczarkami? Oczywiście z kubkiem gorącego domowego barszczu czerwonego. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Jeśli obawiacie się, że farsz będzie się Wam wysypywał w trakcie krojenia ruloników ciasta, zwiążcie go jajkiem i odrobiną bułki tartej. 

Paszteciki z pieczarkami

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI


Składniki (na około 20 sztuk)
[przepis własny]

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • sezam do posypania pasztecików (lub inne ulubione ziarna)
Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 jajko plus odrobina bułki tartej
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, masło i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Jeśli puściły dużą ilość soku należy go odparować na patelni. Farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja przygotowałam farsz bez dodatku jajka. Jeśli jednak chcecie by był on bardziej zwarty i nie wypadał podczas krojenia, wówczas do zimnych pieczarek dodajcie 1 jajko, całość dokładnie wymieszajcie i zagęśćcie niewielką ilością bułki tartej. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy nożem na dwie równe części. Każdą wałkujemy na podłużny prostokąt. Na środku układamy pasek farszu, następnie zlepiamy brzegi i powstały rulon odwracamy łączeniem do dołu. Podobnie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Paszteciki z pieczarkami
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Ostrym nożem kroimy rulony na kawałki o szerokości około 3 cm (lub większe według uznania). Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem, posypujemy sezamem (lub innymi ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, makiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem) i pieczemy przez 15-18 minut. Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Natalie 13/12/2013 - 5:02 pm

Z pieczarkami najlepsze ! 😉

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 13/12/2013 - 5:43 pm

Każdego roku pojawiają się na moim świątecznym stole:)

Odpowiedz
Magda C. 13/12/2013 - 6:00 pm

Cudownie wyglądają… smaka mi narobiłaś 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 13/12/2013 - 6:32 pm

świetnie wyglądają:)

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 13/12/2013 - 8:18 pm

Uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Malwinka 13/12/2013 - 8:21 pm

Robiłam niedawno podobne, ale z kapustą 🙂 są wspaniałym dodatkiem do barszczu 🙂

Odpowiedz
domowacukierniaewy.blox.pl 13/12/2013 - 10:12 pm

Idealne 🙂 Zjadłabym, ale bez barszczu 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz
Pam. 14/12/2013 - 8:21 am

Wyglądają fantastycznie, chętnie zrobiłabym takie na Wigilię, tylko jak wygląda kwestia przechowywania?
Lepiej najpierw upiec i np. następnego dnia odgrzać, czy schować gdzieś nieupieczone i piec od surowości przed podaniem?

Odpowiedz
Malwina 14/12/2013 - 10:59 am

Pam. najwygodniej będzie je upiec wieczorem dzień przed Wigilią i odgrzać na drugi dzień.

Odpowiedz
Pam. 14/12/2013 - 6:09 pm

Dziękuję bardzo za odpowiedź :]

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 14/12/2013 - 9:45 pm

Ależ one puszyste… wyglądają po prostu obłędnie!

Odpowiedz
JustInka 17/12/2013 - 10:53 am

I teraz mi odpowiedz które zrobić na wigilię? Z kapustą czy te?

Odpowiedz
urtica1 23/12/2013 - 10:05 pm

Zrobiłam 🙂 Są takie pyszne że nie wiem czy dotrwają do jutra. Pewnie tym razem też nie uda mi się pokazać ich na blogu, ale przepis ląduje w stałych pozycjach na Wigilię i pewnie nie tylko na Wigilię 🙂
Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/12/2013 - 11:52 am

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Pam. 24/12/2013 - 10:12 am

Zrobiłam:D
Wspaniały przepis, dziękuję bardzo 🙂

Tutaj efekt mojej pracy :

http://malinowyporanek.blogspot.com/2013/12/173-przepis-na-ciasto.html

Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/12/2013 - 11:53 am

Pam, wyglądają bardzo apetycznie. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu 🙂

Wesołych Świąt!

Odpowiedz
Mila 12/01/2014 - 9:49 pm

Cieszę się że znalazłam ten przepis przed świętami….paszteciki do barszczu wigilijnego smakowały przepysznie córka pochłoneła prawie wszystkie jutro pora na następny Twój przepis bułeczki czosnkowe dziękuje i pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 13/01/2014 - 7:30 am

🙂

Odpowiedz
Halina Joskowska 16/01/2014 - 12:28 pm

Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2014 - 11:48 am

Czy próbowałaś takie paszteciki zamrażać?

Odpowiedz
Malwina 18/12/2014 - 2:06 pm

Nie mrożę pieczywa na drożdżach.

Odpowiedz
Ola Jęśko 22/12/2016 - 12:41 pm

Paszteciki wyszły bardzo smaczne, ciasto jest świetne, bardzo dobrze się z nim pracuje i nawet na drugi dzień są smaczne (tak mówił mąż, bo dla mnie już nic nie zostało;-)).

Polecam wszystkim, choć to żadna nowość, bo Twoje przepisy zawsze wychodzą:)

Wesołych świąt i pysznego Nowego Roku z takimi i jeszcze lepszymi przepisami:)

Odpowiedz
Malwina 22/12/2016 - 12:42 pm

Olu, miło mi to czytać 🙂 Również życzę Ci Zdrowych i Wesołych Świąt!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies