Pikantne śledzie w sosie majonezowym

przez Malwina
Śledzie sriracha
Pikantne śledzie w sosie majonezowym
Tym razem mam dla Was przepis na pikantne śledzie w pysznym majonezowym sosie. Nie znajdziecie w składnikach świeżych papryczek chili czy sosu Tabasco. Charakteru nadaje tu dodatek sosu sriracha. To popularny w Tajlandii gęsty pikantny sos na bazie papryczek chili. Dodawajcie go stopniowo do uzyskania preferowanej „mocy” sosu majonezowego. Zwróćcie wcześniej uwagę, jak pikantna jest Wasza sriracha, ponieważ można ją kupić w różnych wersjach. Ja użyłam srirachy 49 %.

Śledzie chili

 

PIKANTNE ŚLEDZIE W SOSIE MAJONEZOWYM

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 200 g majonezu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie octu z białego wina
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (u mnie miód z koniczyny)
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej wg preferencji); u mnie sos sriracha 49 % w ilości 1 łyżki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Moczenie śledzi: śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny do wymoczenia. W połowie moczenia wymieniamy wodę na świeżą. Śledzie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kawałki długości 3 cm.
Przygotowujemy sos majonezowy do śledzi: w miseczce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, miód i sos sriracha. Sos sriracha dodajemy stopniowo, jest bardzo pikantny w smaku. Sos majonezowy doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą (uważamy z ilością tej drugiej, śledzie są już słone w smaku).
Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, aby wszystkie smaki się przegryzły. Śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa.Uwagi:

– sos możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanej czerwonej cebulki i ogórków konserwowych

 Śledzie w oleju
Śledź w oleju
Śledź w śmietanie sprawdzony przepis
Śledź w śmietanie
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledź z rodzynkami

 

Pikantne śledzie przepisy

 

Śledzie z chili
Pikantne śledzie w sosie majonezowym
Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kinga 21/12/2015 - 5:01 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Majana 22/12/2015 - 9:14 am

Mniam,lubię śledzie! Fajna wersja 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/12/2015 - 7:24 pm

Musza być pyszne i dodatkowo smakowicie wyglądają:). Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies