Pikantne śledzie w sosie majonezowym |
Tym razem mam dla Was przepis na pikantne śledzie w pysznym majonezowym sosie. Nie znajdziecie w składnikach świeżych papryczek chili czy sosu Tabasco. Charakteru nadaje tu dodatek sosu sriracha. To popularny w Tajlandii gęsty pikantny sos na bazie papryczek chili. Dodawajcie go stopniowo do uzyskania preferowanej „mocy” sosu majonezowego. Zwróćcie wcześniej uwagę, jak pikantna jest Wasza sriracha, ponieważ można ją kupić w różnych wersjach. Ja użyłam srirachy 49 %.
PIKANTNE ŚLEDZIE W SOSIE MAJONEZOWYM
Składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 200 g majonezu
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie octu z białego wina
- 2 łyżeczki płynnego miodu (u mnie miód z koniczyny)
- 1-2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej wg preferencji); u mnie sos sriracha 49 % w ilości 1 łyżki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Moczenie śledzi: śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny do wymoczenia. W połowie moczenia wymieniamy wodę na świeżą. Śledzie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kawałki długości 3 cm.
Przygotowujemy sos majonezowy do śledzi: w miseczce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, miód i sos sriracha. Sos sriracha dodajemy stopniowo, jest bardzo pikantny w smaku. Sos majonezowy doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą (uważamy z ilością tej drugiej, śledzie są już słone w smaku).
Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, aby wszystkie smaki się przegryzły. Śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa.Uwagi:
– sos możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanej czerwonej cebulki i ogórków konserwowych
Pikantne śledzie w sosie majonezowym |
Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.
3 komentarze
Wygląda smacznie 🙂
Mniam,lubię śledzie! Fajna wersja 🙂
Musza być pyszne i dodatkowo smakowicie wyglądają:). Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)