Śledzie w śmietanie |
Śledź w sosie śmietanowym to nieodłączny element świątecznego menu. Można go przygotować na wiele sposobów. Ja swój sos wzbogacam o wyraziste w smaku dodatki w postaci musztardy, cebuli i kiszonych ogórków. Nie może też zabraknąć sporej ilości świeżo zmielonego pieprzu.
Po przygotowaniu śledzie w śmietanie należy odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły. Myślę, że najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowały.
Po przygotowaniu śledzie w śmietanie należy odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły. Myślę, że najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowały.
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych (około 6 płatów)
- 400 g kwaśnej śmietany
- 1 cebula czerwona
- 1 kwaśne jabłko
- 1-2 ogórki kiszone
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny. W połowie moczenia zmieniamy wodę. Filety śledziowe osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki o długości 3-5 cm.
Przygotowujemy sos śmietanowy do śledzi. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone siekamy w podobnej wielkości kostkę. Do śmietany dodajemy musztardę, ocet winny, cukier, posiekaną cebulę, jabłko, odciśnięte z nadmiaru soku ogórki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą (nie przesadzamy z ilością tej drugiej, śledzie same w sobie są już słone).
Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Śledzie w śmietanie podajemy z dodatkiem pieczywa.
Polecam też inne przepisy na śledzie:
Śledź z rodzynkami i cebulą |
Śledź z grzybkami |
Śledź z pieczarkami |
Śledzie w śmietanie |
Czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
Wygląda apetycznie! 🙂
Smakowicie wyglądają 🙂
czad!!!
dzięki Pani mam zamiar zrobić akcję śledziową w te Święta i przygotować aż 4 Pani propozycje 😀
pochwalę się zdjęciami 😉
Super 🙂 W takim razie czekam na zdjęcia. Ciekawa jestem, które przepisy wybrałaś. Na blogu pojawi się jeszcze jeden na pikantne śledzie z sosem sriracha.
A jakiej firmy śledzi używasz, bo ja w sklepie dzisiaj przeczytałam skład matiasów i włosy mi się na głowie zjeżyły. Może takie z beczki nie mają tych wszystkich cytrynianiów, glutaminianów, benzosesanów?
Śledzie solone kupuję na stoisku rybnym takie prosto z beczki na wagę. Z ciekawości dopytam następnym razem sprzedawce o skład. Ale myślę, że będzie to jedynie śledź, sól i cukier. Zawsze można spróbować zrobić je samemu.
Zrobiłam próbę i zostały zaakceptowane przez małżonka na wigilijny stół:) Tylko zamiast octu (bo nie miałam) dałam sok z cytryny, może tylko dam łyżkę majonezu dla wzbogacenia smaku (raz do roku można zaszaleć:)). Dziękuję za kolejny dobry przepis!