Śledzie w śmietanie

przez Malwina
Śledź w śmietanie przepis
Śledzie w śmietanie
Śledź w sosie śmietanowym to nieodłączny element świątecznego menu. Można go przygotować na wiele sposobów. Ja swój sos wzbogacam o wyraziste w smaku dodatki w postaci musztardy, cebuli i kiszonych ogórków. Nie może też zabraknąć sporej ilości świeżo zmielonego pieprzu.

Po przygotowaniu śledzie w śmietanie należy odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły. Myślę, że najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowały. 
Przepis na śledzie w śmietanie

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych (około 6 płatów)
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1  łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny. W połowie moczenia zmieniamy wodę. Filety śledziowe osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki o długości 3-5 cm.  
Przygotowujemy sos śmietanowy do śledzi. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone siekamy w podobnej wielkości kostkę. Do śmietany dodajemy musztardę, ocet winny, cukier, posiekaną cebulę, jabłko, odciśnięte z nadmiaru soku ogórki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą (nie przesadzamy z ilością tej drugiej, śledzie same w sobie są już słone). 
Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Śledzie w śmietanie podajemy z dodatkiem pieczywa.

Polecam też inne przepisy na śledzie:

Śledzie z rodzynkami i miodem
Śledź z rodzynkami i cebulą
Śledź z grzybkami
Śledź z grzybkami
 Śledzie z pieczarkami w oleju
Śledź z pieczarkami
jak zrobić śledzia w śmietanie

Sos ze śmietany do śledzi
Śledzie w śmietanie

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Kinga 15/12/2015 - 1:02 pm

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 15/12/2015 - 1:56 pm

Smakowicie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Monika Chechelska 15/12/2015 - 2:34 pm

czad!!!
dzięki Pani mam zamiar zrobić akcję śledziową w te Święta i przygotować aż 4 Pani propozycje 😀
pochwalę się zdjęciami 😉

Odpowiedz
Malwina 15/12/2015 - 3:09 pm

Super 🙂 W takim razie czekam na zdjęcia. Ciekawa jestem, które przepisy wybrałaś. Na blogu pojawi się jeszcze jeden na pikantne śledzie z sosem sriracha.

Odpowiedz
Ola Jęśko 17/12/2015 - 3:55 pm

A jakiej firmy śledzi używasz, bo ja w sklepie dzisiaj przeczytałam skład matiasów i włosy mi się na głowie zjeżyły. Może takie z beczki nie mają tych wszystkich cytrynianiów, glutaminianów, benzosesanów?

Odpowiedz
Malwina 17/12/2015 - 4:07 pm

Śledzie solone kupuję na stoisku rybnym takie prosto z beczki na wagę. Z ciekawości dopytam następnym razem sprzedawce o skład. Ale myślę, że będzie to jedynie śledź, sól i cukier. Zawsze można spróbować zrobić je samemu.

Odpowiedz
Ola Jęśko 21/12/2015 - 8:58 pm

Zrobiłam próbę i zostały zaakceptowane przez małżonka na wigilijny stół:) Tylko zamiast octu (bo nie miałam) dałam sok z cytryny, może tylko dam łyżkę majonezu dla wzbogacenia smaku (raz do roku można zaszaleć:)). Dziękuję za kolejny dobry przepis!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies