Świąteczne ciasteczka z imbirem i cynamonem

przez Malwina

Od pewnego czasu staram się gromadzić przepisy, które w okresie bożonarodzeniowym będę mogła wykorzystać do przygotowania prezentów dla najbliższych. Te ciasteczka były pomysłem mojego Połówka, który niezwykle lubi kandyzowany imbir. Myślę, że moim bliscy będą zadowoleni z zestawu słodkości, który przygotuję dla nich na święta.

CIASTECZKA Z IMBIREM I CYNAMONEM 


Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego*
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g kandyzowanego imbiru, posiekanego
  • dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia ciasteczek
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy żółtko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy odrobinę zimnej wody (dodałam 1 łyżeczkę). Imbir drobno siekamy, wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (masa jest krucha, ciastka formujemy uciskając masę w dłoni. Ciasto możemy także rozwałkować i wykrawać dowolne kształty foremkami), lekko spłaszczamy i obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Pieczemy przez około 12 minut. Upieczone ciasteczka będą mieć zwarte brzegi i miękki środek. Zostawiamy je przez 5 minut na blasze do pieczenia i przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce do tygodnia czasu.

*zamiast ekstraktu pomarańczowego możecie dodać do ciastek inny ulubiony, np. waniliowy 

Polecam Wam także inne przepisy na świąteczne ciasteczka
(ciastka bozonarodzeniowe
(ciastka bozonarodzeniowe
(ciastka bozonarodzeniowe
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Maggie 15/11/2012 - 11:42 am

Cudownie swiateczne, sprawdza sie jako prezent 🙂

Odpowiedz
asieja 15/11/2012 - 12:44 pm

uwielbiam kandyzowany imbir! pewnie się skuszę na upieczenie takich ciasteczek :-))

Odpowiedz
mika 15/11/2012 - 3:15 pm

mmmmm pychotka ,muszę zrobić koniecznie:-)

Odpowiedz
mania179 15/11/2012 - 3:15 pm

Pachną aż tutaj 🙂

Odpowiedz
Kamciss 15/11/2012 - 3:47 pm

Muszą być pycha i mają takie piękne pęknięcia 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 15/11/2012 - 4:19 pm

fajne i to bardzo 🙂 nie jadłam jeszcze z kandyzowanym imbirem a imbir kocham… muszę upiec 🙂

Odpowiedz
Nemi 15/11/2012 - 5:08 pm

Bardzo świąteczne ciasteczka;)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/11/2012 - 6:33 pm

lubię ciasteczka o korzennym smaku 😉

Odpowiedz
Kamila 15/11/2012 - 8:31 pm

Smaczny i wspaniały prezent będzie 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 15/11/2012 - 9:00 pm

az same pekaja, idealnie kruche 😉

Odpowiedz
Antenka 15/11/2012 - 10:51 pm

oj tak.. zapachniało świętami:) obłędnie…

Odpowiedz
teenager ;) 16/11/2012 - 4:41 am

robi sie coraz bardziej świątecznie , super ciacha ;d

Odpowiedz
Kamila 16/11/2012 - 6:48 am

Lubie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/11/2012 - 10:06 am

Nie jadłam jeszcze kandyzowanego imbiru …ale podejrzewam, ze musi smakować wspaniale:). Piękne te ciasteczka, a Bliscy na pewno będa zachwyceni prezentami:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
gin 18/11/2012 - 6:28 pm

Cudnie popękane, takie domowe… A pachnieć musiały obłędnie!

Odpowiedz
Wiewióra 20/09/2014 - 8:37 pm

choć nie ma jeszcze świąt ani zimy upiekła je dzisiaj, bardzo smakowały wszystkim domownikom! dzieki wielkie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies