Konfitura pomarańczowa

przez Malwina
Konfitura pomarańczowa 
Konfitura pomarańczowa to jeden z najsmaczniejszych zimowych dodatków do naleśników, ciast i gofrów. To prawdziwy rarytas dla miłośników tych pysznych cytrusów. Przygotowanie takiego dżemu jest stosunkowo proste. Jeśli przebrniecie przez obieranie owoców, to później jest już z górki. Do domowej konfitury dodaję naturalną pektynę. Zakupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością. Chyba najbardziej opłaca się zamówienie większej ilości przez Internet. Z pewnością polubicie ten produkt i często będziecie z niego korzystać w sezonie letnim.

KONFITURA POMARAŃCZOWA

 Składniki (na 5 małych słoiczków, każdy po 180 ml):

  • 10 dużych i soczystych pomarańczy (po obraniu powinny ważyć 1 kg)
  • 15 g pektyny
  • 200 g cukru (lub więcej wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 50 ml amaretto (opcjonalnie), ewentualnie rumu

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy. Przy pomocy zestera lub tarki ścieramy 2 łyżeczki skórki z pomarańczy (bez białej błonki). Pomarańcze obieramy ze skórki (ścinamy również białą błonkę). Owoce kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. W trakcie obierania pomarańcze puszczą sporo soku. Do owoców dolewamy około 1/4 szklanki soku, a resztę wypijamy. Do garnka dokładamy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. 
Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru. Wsypujemy ją do garnka, dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 3 minuty. Wsypujemy pozostały cukier, wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy 4-5 minut. Wlewamy amaretto, mieszamy. Gorącą konfiturę pomarańczową przekładamy do suchych słoików (wcześniej umytych, wyparzonych i osuszonych), mocno zakręcamy i odstawiamy na kuchenny ręcznik do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przenosimy słoiki do spiżarki. Konfitura na początku będzie rzadka, gdy całkowicie ostygnie, zgęstnieje.

Konfitura pomarańczowa 

Czas przygotowania: 50 minut.
31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Kasia 19/12/2010 - 11:20 am

Wygląda cudownie 🙂 Takie prezenty zawsze cieszą najbardziej 😉

Odpowiedz
Monika 19/12/2010 - 11:22 am

Kolejna rzecz na liście do zrobienia! 🙂

Odpowiedz
Paula 19/12/2010 - 11:46 am

ma piękny kolor!

Odpowiedz
yoganna 19/12/2010 - 12:17 pm

uwielbiam konfiturę pomarańczową, kiedyś zrobiłam samodzielnie ale mi nie wyszła…:)

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 19/12/2010 - 1:03 pm

wygląda bardzo pysznie i ten kolor!

Odpowiedz
kabamaiga 19/12/2010 - 1:15 pm

Zjadłabym nawet tak prosto ze słoiczka

Odpowiedz
hania-kasia 19/12/2010 - 2:17 pm

Piękny kolor i bardzo apetyczna!

Odpowiedz
domek z piernika 19/12/2010 - 2:59 pm

No ale nie mów, że to amaretto jest wyczuwalne w tej konfiturze? Jest? Konfitura ładnie wygląda, zjadłbym.

Odpowiedz
Malwina 19/12/2010 - 3:19 pm

domek z piernika – w pierwszym zamyśle miałam dać samo amaretto (najbardziej mi odpowiada), ale okazało się, że zostało go bardzo mało dlatego dodałam rum plus właśnie łyżkę amaretto dla zapachu 😉

Odpowiedz
bastamb 19/12/2010 - 4:56 pm

Zrobię…mąż uwielbia wszelkie konfitury byle było słodkie….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
magda k. 19/12/2010 - 6:14 pm

bardzo kusząco wygląda ta konfitura, chyba też się skuszę w wolnej chwili 🙂

Odpowiedz
Emma 19/12/2010 - 6:16 pm

Taki prezent to chyba kazdy chciąłby dostac 😉

Odpowiedz
EVE 19/12/2010 - 6:35 pm

musi pięknie pachnieć ta konfitura 🙂 na zimowe śniadanka idealna!

Odpowiedz
Fiolunka 19/12/2010 - 8:25 pm

Pychota!

Odpowiedz
Majana 19/12/2010 - 8:59 pm

Jaka piękna! Ja bym chciała taki prezencik:)

Odpowiedz
nobleva 19/12/2010 - 10:13 pm

Myślałam o takiej właśnie, tylko, że z brandy, bo zostało mi po świątecznym cieście, musi byc absolutnie pyszna, wygląda super.

Odpowiedz
Monica 20/12/2010 - 10:42 am

Właśnie ostatnio zastanawiałam się czy nie zrobić jakichś przetworów z cytrusów…a Ty mi tu taki pyszny przepis podsuwasz pod nos 😉
Pięknie podane te konfitury mniam 🙂
Pozdrawiam z Wino i Oliwki blog (nowy adres).

Odpowiedz
holendrzyca 20/12/2010 - 11:49 am

zjadłabym sobie taki dżemik… oj zjadłabym.
i pieknie wyglada. brawo malwinko

Odpowiedz
asieja 20/12/2010 - 12:20 pm

rum i amaretto.. aż trudno mi wyobrazic sobie jak cudnie aromatyczny jest to dżem.

Odpowiedz
flusso 20/12/2010 - 4:49 pm

O jaka piękna, słoneczna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2010 - 6:30 pm

zgadzam się z asiejką:)

Odpowiedz
Karolina 20/12/2010 - 7:57 pm

To zdecydowanie moje smaki:) Śliczny kolor tej konfiturki 🙂

Odpowiedz
Ocean Smaku Ani 21/11/2011 - 1:19 pm

Przepiękne foto!!! na pewno wypróbuję przepis:)

Odpowiedz
przecinkowa 04/01/2012 - 5:28 pm

Od dłuższego czasu chodzi za mną zrobienie takiej konfitury ale większość przepisów jakie spotkałam jest w całą pomarańczą, łącznie z białym albedo….a to mi się nie podoba 😉 Twój przepis wydaje się samowity 😀

Odpowiedz
Ewa Pszczoła 13/02/2016 - 7:07 am

Od tego koloru aż się w głowie kręci! 🙂 Gzie dostać pektynę? Bo pierwszy raz o tym słyszę 😉

Odpowiedz
Malwina 13/02/2016 - 10:07 am

Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Ja zawsze kupowałam z Pektowinu na allegro, ale teraz nie widzę, by była dostępna (u mnie stacjonarnie jest tylko dość droga pektyna jakiejś niemieckiej firmy). W pierwszym lepszym sklepie w sieci znalazłam ją w dość dobrej cenie 20 zł za 200 g. Wystarczy to na przygotowanie dżemów z około 14 kg owoców 🙂

Odpowiedz
catcheri 13/02/2016 - 9:17 pm

Czy blonki spomiedzy czastek nalezy usunac czy zostawic?

Odpowiedz
Malwina 13/02/2016 - 9:33 pm

Przez pierwsze 2 lata, gdy robiłam tę konfiturę, filetowałam pomarańcze. Od 4 lat po prostu dokładnie je obieram i siekam (bez skóry, białej warstwy pod nią i frędzla w środku) i wychodzi super, a pracy o wiele mniej.

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2016 - 8:04 am

Czy pektynę można zastąpić np. agarem?
Nie mogę jej nigdzie znaleźć, nawet w sklepach ekologicznych, gdzie zwykle maja takie rzeczy.

Odpowiedz
Malwina 26/02/2016 - 8:11 am

Teraz nie ma sezonu, więc pewnie dlatego. Zamiast pektyny może być agar. Na tę ilość dodaj 1-1,5 łyżeczki agaru w proszku.

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2016 - 2:37 pm

Bardzo dziękuję, wyszlo przepyszne. Dwa słoiczki już zniknęły.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies