Kofty wołowe z bakłażanem |
Dziś mam dla Was danie, które przywodzi na myśl cieplejsze dni. Mowa o pysznych wołowych koftach z dodatkiem bakłażana. Do przygotowania tej potrawy będzie Wam potrzebna przyprawa 7 smaków. Możecie ją przygotować samodzielnie (przepis podlinkowałam w składnikach) lub kupić gotową mieszankę. Robi się ją w kilka chwil, wystarczy rozgnieść kilka nasion w moździerzu lub zmielić w młynku.
Danie łączy w sobie mnóstwo cudownych aromatów. Sam sos pachnie cynamonem. Nie obawiajcie się tego dodatku w daniach wytrawnych. Cynamon naprawdę fajnie współgra z pomidorami. Zresztą, jeśli jesteście czytelnikami Filozofii Smaku, to zapewne nie raz mieliście okazję próbować takich połączeń.
Z czym podawać kofty z bakłażanem? Możecie przygotować kuskus lub bulgur (np. z dodatkiem ziół, bulionu i masła), bądź postawić na płaskie pieczywo z piekarnika lub patelni. Moje propozycje znajdziecie w przepisie.
Inspiracją do przygotowania tego dania była jedna z potraw zamieszczona w książce S. Hage „The Lebanese Kitchen”.
KOFTY WOŁOWE Z BAKŁAŻANEM
(LIBAN)
Składniki (na 3-4 porcje):
Kofty wołowe:
- 400 g mielonej wołowiny (np. karku wołowego, udźca, łopatki)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 600 g siekanych pomidorów z puszki
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1 laska cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej kozieradki
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 duży bakłażan lub 2 średniej wielkości
- posiekana nać pietruszki do posypania
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- olej do smażenia
- do podania (do wyboru): kuskus, bulgur lub wybrany flatbread (np. manakeesh, chleb z patelni)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bakłażana: Bakłażana kroimy w plastry. Oprószamy je solą i zostawiamy na około 15-30 minut (ja umieszczam je na durszlaku) .
Przygotowujemy klopsiki (kofty): W misce umieszczamy mieloną wołowinę, dodajemy cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i miętę, przyprawę siedem smaków. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody (około 1-2 łyżki). Z wołowiny formujemy małe klopsiki i odkładamy na talerz.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy klopsiki i obsmażamy krótko ze wszystkich stron. Odkładamy je na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, laskę cynamonu, imbir, kozieradkę, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Dokładamy klopsiki, dolewamy około 1/4 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, dolewamy na patelnię dodatkową wodę. Pod koniec sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Kiedy potrawa się gotuje, smażymy bakłażana: Plastry bakłażana opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy plastry bakłażana z obu stron do zrumienienia. Najlepiej robić to w kilku partiach, ponieważ plastrów będzie sporo.
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki. Sos pomidorowy nakładamy na talerze, kolejno układamy po kilka plastrów bakłażana i kilka koft wołowych. Posypujemy orzeszkami piniowymi i posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem (do wyboru) kaszy kuskus, bulgur, chlebków z patelni.Wypróbujcie inne arabskie przepisy na kofty wołowe:
Kofty wołowe z bakłażanem |
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
Smacznie 🙂
Wygląda pysznie <3
Ciekawe połączenie, pysznie to wygląda 🙂
Wspaniałe danie. Wygląda bardzo apetycznie. Oj zjadłabym 🙂
Ależ smaczne i apetyczne to danie!