Pilaw z bulguru z cukinią

przez Malwina
Turecki pilaw przepis
Pilaw z bulguru z cukinią 
Na blogu prezentowałam Wam już kilka przepisów na pilaw. Czym jest pilaw? To przygotowane na patelni danie na bazie ryżu lub innych ziaren. Najczęściej gotuje się go właśnie ze wspomnianego ryżu, choć w Turcji równie popularne są wersje z użyciem bardzo lubianego tam bulguru. Taki też pilaw mam dla Was dzisiaj.

Chciałam, aby mój pilaw pozostał daniem lekkim i sezonowym, dlatego wzbogaciłam go o sporą ilość zieleniny oraz cukinię, na którą sezon aktualnie trwa. W Turcji do pilawu podaje się najczęściej jogurt naturalny. Taki pilaw może stanowić samodzielne danie lub smaczny dodatek do mięs. Ja ostatnio podawałam go do szaszłyków z kurczaka. Przepis powstał w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni.

Pilaw z bulguru przepis

PILAW Z BULGURU Z CUKINIĄ 
(TURCJA)


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka kaszy bulgur (około 200 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia (około 250-300 g), nieprzerośnięta, o miękkiej skórce
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Odciskamy końce cukinii i wyrzucamy. Warzywo kroimy w kostkę. Jeśli ma sporą ilość pestek, należy je wcześniej wyciąć. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cukinię, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wsypujemy bulgur, przesmażamy. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy oregano i słodką paprykę. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu bez mieszania przez około 10-15 minut, aż bulgur wchłonie całą wodę. Zdejmujemy patelnię z ognia, zostawiamy na jeszcze 3-4 minuty pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę, koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych warzyw. Ja pilaw z bulguru i cukinii serwowałam do sis tavuk, czyli szaszłyków z kurczaka po turecku
Uwagi:
– jeśli masz w lodówce gotowy wywar warzywny, możesz użyć go w tym przepisie zamiast wody

Polecam Ci inne przepisy na pilaw:

Pilaw z botwinką
Pilaw z botwinką
 Pilaw z cukinią i szpinakiem
Pilaw z cukinią i szpinakiem
Pilaw z marchewką i groszkiem
Pilaw z marchewką i groszkiem

Turecki pilaw z kaszy bulgur

Pilaw z bulguru
Pilaw z bulguru z cukinią 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anna P 18/08/2015 - 4:40 pm

Uwielbiam bulgur i pilaw! A połączenie go z cukinią brzmi cudnie. Przepis koniecznie muszę w najbliższym czasie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 18/08/2015 - 5:15 pm

uwielbiam Twoje lekkie kaszowe propozycje 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/08/2015 - 5:29 pm

Zdrowo i smacznie 🙂

Odpowiedz
Kinga 18/08/2015 - 6:55 pm

Pychotka 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 19/08/2015 - 2:34 pm

Bardzo lubię kaszę bulgur 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2015 - 11:38 am

Przepis wypróbowany… Uwielbiam! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies