Pilaw z bulguru z cukinią |
Chciałam, aby mój pilaw pozostał daniem lekkim i sezonowym, dlatego wzbogaciłam go o sporą ilość zieleniny oraz cukinię, na którą sezon aktualnie trwa. W Turcji do pilawu podaje się najczęściej jogurt naturalny. Taki pilaw może stanowić samodzielne danie lub smaczny dodatek do mięs. Ja ostatnio podawałam go do szaszłyków z kurczaka. Przepis powstał w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka kaszy bulgur (około 200 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (około 250-300 g), nieprzerośnięta, o miękkiej skórce
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
Polecam Ci inne przepisy na pilaw:
Pilaw z bulguru z cukinią |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Uwielbiam bulgur i pilaw! A połączenie go z cukinią brzmi cudnie. Przepis koniecznie muszę w najbliższym czasie wypróbować 🙂
uwielbiam Twoje lekkie kaszowe propozycje 🙂
Zdrowo i smacznie 🙂
Pychotka 🙂
Bardzo lubię kaszę bulgur 🙂
Przepis wypróbowany… Uwielbiam! 🙂