Tatar z pieczarek

przez Malwina

Dziś propozycja idealna dla miłośników pieczarek, mianowicie tatar z pieczarek. Potrawa ta może stanowić alternatywę dla mięsnego tatara dla osób będących na diecie wegańskiej. Możemy ją też podać jako dodatek do zimnych mięs. Jeśli lubicie połączenie pieczarek z octem balsamicznym, z pewnością przypadnie Wam ten niecodzienny tatar do gustu.
TATAR Z PIECZAREK

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g pieczarek (obranych, bez ogonków)
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pieczarki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, mieszamy całość z octem balsamicznym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej (możemy odstawić na całą noc). Przed podaniem pieczarki wyjmujemy marynaty i mieszamy  z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do potraw. 

Czas przygotowania: 30 minut

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Patrycja 16/12/2012 - 6:05 pm

Bardzo ciekawa, smakowita przystawka!

Odpowiedz
Antenka 16/12/2012 - 6:07 pm

pysznie wygląda!:)

Odpowiedz
Sylvia (Fiolunka) 16/12/2012 - 6:44 pm

O prosze, przepis jak znalazl na moje pieczarki w lodowce, ktore czekaja na lepszy dzien 🙂

Odpowiedz
Olka 16/12/2012 - 7:52 pm

Oryginalna Twoja wersja tatara, można gościom podać jako odmianę.

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 16/12/2012 - 8:21 pm

Przepadam za pieczarkami i na pewno wypróbuję Twojego tatara 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 16/12/2012 - 8:23 pm

ocet balsamiczny strasznie pasuje do pieczarek 😉

fajny sposob na taka troche polska przystawke ;p proste skladniki a wyglad nowoczesny.

Odpowiedz
JustInka 16/12/2012 - 8:28 pm

No moja droga trafiłaś w samą dziesiątkę z tym tatarem 🙂 Musi być Pycha!

Odpowiedz
Kamila 16/12/2012 - 8:59 pm

Smaczny pomysł!

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 16/12/2012 - 9:32 pm

Ooo wreszcie jakiś tatar, który chętnie zjem:)

Odpowiedz
Marzena 16/12/2012 - 9:33 pm

Bardzo ciekawa propozycja, super pomysł na smaczną przekąskę:-)

Odpowiedz
Aga 16/12/2012 - 10:33 pm

fajne, ja bardzo lubię takie połączenie. Prezentuje się na talerzu bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 17/12/2012 - 8:29 am

wygląda bardzo smakowicie:)))) skusiłabym się!

Odpowiedz
Maggie 17/12/2012 - 9:53 am

Bardzo mi sie podoba! Idealny starter na wigilijna kolacje.

Odpowiedz
Magda111 17/12/2012 - 6:29 pm

po prostu rewelacja 😉

Odpowiedz
Anonimowy 01/05/2014 - 12:05 pm

A czym zastapić ocet balsamiczny i czy pieczarki można jesc na surowo ?

Odpowiedz
Malwina 01/05/2014 - 3:50 pm

Tego octu nie zastąpisz niczym innym. A pieczarki owszem, na surowo. Zamarynowane w occie nabierają zupełnie innego smaku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies