Wyniki konkursu Tefal

przez Malwina

Na wstępnie chciałabym podziękować wszystkim osobom, które wzięły udział w konkursie. Pogoda ostatnio nie zachęcała do spędzania czasu w kuchni, a pomimo tego każdy z uczestników przygotował niezwykle smaczne danie i uwiecznił je na fotografii. Wybór jednej potrawy nie był zadaniem prostym. Ale uwierzcie mi, zawsze tak jest. Kilka przepisów wyróżniało się szczególnie, ale choćbym chciała, to mogę nagrodzić tylko jedną osobę.

Nie przedłużając, zwycięskim przepisem są pierożki z trzema farszami autorstwa Emilii Temizkan. Emilia włożyła w wykonanie swojej potrawy mnóstwo pracy i czasu. Efekt jaki osiągnęła jest naprawdę wart odtworzenia. Trzy zupełnie różne nadzienia do pierogów, a do tego trzy rodzaje sosów, w tym dwa przygotowane na domowym jogurcie. Bardzo spodobał mi się nie tylko sam przepis, ale i sposób formowania pierożków, które swoim kształtem przypominają mini roladki z farszem. 
Emilia otrzymuję nagrodę w postaci blendera Tefal Infinity Force HB866, a jej przepis (zrealizowany przeze mnie przy pomocy Cuisine Companion i sfotografowany) weźmie udział w drugim etapie konkursu, w którym do wygrania jest wspomniany Tefal Cuisine Companion
II etap konkursu 
W drugim etapie zwycięski przepis będzie rywalizował z dwoma innymi zrealizowanymi przez blogerów. Wszystkie trzy przepisy zostaną umieszczone na fanpage’u marki Tefal w specjalnej galerii konkursowej „Podejmij challenge z Cuisine Companion”. Na najlepszy przepis można głosować za pośrednictwem przycisku „like/lubię to”. Przepis, który otrzyma najwięcej głosów wygrywa, a jego autor zyska nowego kuchennego pomocnika w postaci Cuisine Companion.  Głosowanie będzie trwać od 20 sierpnia do 23 sierpnia włącznie (do godziny 23:59). Wyniki drugiego etapu zostaną ogłoszone na fanpage’u marki Tefal dnia 24 sierpnia. Zachęcam wszystkich do wsparcia Emilii swoim głosem. 

Przepis przesłany przez Emilię opracowałam tak, aby można było go zrealizować przy pomocy Cuisine Companion. Przy okazji gotowania okazało się, że w sposób bardzo wszechstronny mogłam wykorzystać różne funkcje sprzętu (od siekania, przez smażenie, duszenie i gotowanie na parze). Nie było nawet potrzeby użycia deski do krojenia. Wszystkie czynności wykonała maszyna. Poniżej cały przepis wraz z opisem i moją realizacją.

#cuisinecompanion #zyjzpomyslem

Domowy jogurt

Do przygotowania jogurtu wybieramy nakładkę do ubijania. Do misy Cuisine Companion wlewamy litr świeżego mleka (nie UHT). Zamykamy pokrywę. Nastawiamy tryb manualny: 45 stopni, prędkość mieszadła 3, czas pracy 5 minut. Kolejno dodajemy kilka łyżek naturalnego jogurtu, ustawiamy na trybie manualnym: 45 stopni, prędkość mieszadła 4, czas pracy 2,5 minuty. Po zakończeniu pracy urządzenia odczepiamy misę, dokładnie owijamy ją kocem i zostawiamy na 4-5 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie otwieramy pokrywę a jogurt przelewamy do dużego słoika lub kilku małych słoiczków. Aby przygotować bardzo gęsty jogurt, należy przełożyć go na durszlak wyłożony gęstą gazą i pozostawić na 1-2 godziny, by pozbyć się nadmiaru serwatki. Jogurt przechowujemy do tygodnia czasu w lodówce. 
Ciasto na pierogi
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misie z nakładką do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy na trybie ciasto P1. Następnie pozostawiamy ciasto w zamkniętej misie do odpoczęcia na około 15-30 minut. W trakcie gotowania okazało się, że zabrakło mi zwykłej mąki pszennej, dlatego zmuszona byłam użyć 1 szklanki mąki pszennej razowej. Ciasto przez to złapało troszkę więcej wody w trakcie gotowania na parze i było grubsze.

FARSZE DO PIEROGÓW

Pierogi zostały nadziane trzema różnymi farszami: mięsnym na bazie surowej wołowiny z dodatkiem natki pietruszki i kuminu, szpinakowym z serem feta oraz ziemniaczanym z dodatkiem sporej ilości zieleniny i pikantnej papryki.

Farsz mięsny

Składniki:
  • 250 g wołowiny (użyłam udźca wołowego)
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta suszonej mięty lub 3 listki świeżej
  • ostra papryka do smaku (wg preferencji)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
W misie umieszczamy nakładkę z ostrzami do siekania. Wrzucamy obraną cebulę i natkę. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy mięso, przyprawiamy, siekamy na tej samej prędkości przez koleje 30 sekund. Gotowy farsz przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. 
Farsz ziemniaczany

Składniki:
  • 250 g małych ziemniaków 
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • słodka lub ostra papryka do smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery części. Misę napełniamy wodą, nakładamy kosz do gotowania na parze i wkładamy do niego ziemniaki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Lekko studzimy. Wylewamy wodą z misy, dokładnie ją wycieramy, zakładamy nakładkę z ostrzami do siekania. Wrzucamy cebulę i natkę pietruszki, siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Zmieniamy nakładkę na mieszadło. Dodajemy masło, włączmy tryb Slow Cook P1. Po zakończeniu programu zmieniamy nakładkę na ostrze do siekania, dorzucamy obrane ziemniaki, doprawiamy. Blendujemy przez 20 sekund na prędkości 12. Farsz przekładamy do miseczki. 

Farsz szpinakowy

Składniki:
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 150 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Do misy z ostrzami wrzucamy cebulę i czosnek, siekamy przez 15 sekund na prędkości 12. Dodajemy szpinak, siekamy na prędkości 10 przez 15 sekund. Zmieniamy ostrze na mieszadło. Dodajemy łyżkę oliwy, smażymy na programie Slow Cook P1. Zmieniamy mieszadło na ostrze do siekania. Dodajemy ser, szczyptę soli i pieprz do smaku, siekamy przez 10 sekund na prędkości 10. Farsz przekładamy do miski.


SOSY DO PIEROGÓW

Do pierogów przygotowane zostały trzy sosy wg pomysłu autorki przepisu. Dwa z nich były oparte na domowym jogurcie: sos czosnkowy i miętowy z serem feta.  Ostatni to sos pomidorowo-paprykowy.

Sos pomidorowo-paprykowy
Składniki:

  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 pomidory
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misie umieszczamy nakładkę z ostrzami do siekania. Wrzucamy obraną cebulę, siekamy przez 15 sekund na prędkości 12. Dodajemy paprykę, siekamy przez 10 sekund na prędkości 10. Zmieniamy ostrze na mieszadło. Wlewamy łyżkę oliwy. Włączamy program Slow Cook P1. Po zakończeniu programu zmieniamy mieszadło na ostrze, dodajemy obrane ze skórki pomidory. Miksujemy na prędkości 12 przez 15 sekund. Zmieniamy ostrze na mieszadło, do pomidorów dodajemy koncentrat, oregano, pieprz i sól do smaku. Włączamy program Slow Cook P2 na 25 minut i ustawiamy na pokrywie maksymalne parowanie. Po zakończeniu programy przekładamy sos do miseczki. 

Sos czosnkowy

Składniki:
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek rozgniatamy w moździerzu na pastę i dodajemy do jogurtu. Jeśli lubimy, sos możemy wzbogacić o dodatek majonezu. Dip doprawiamy do smaku solą, mieszamy, chłodzimy w lodówce.

Sos miętowy z fetą



Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sera feta
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Do misy wlewamy, dodajemy do niej miętę, włączmy program Slow Cook P1 na 30 sekund. Miętę z oliwą studzimy. W misie umieszczamy ostrze do siekania, wlewamy jogurt, dodajemy oliwę z miętą, fetę i sól do smaku. Mieszamy przez 15 sekund na prędkości 10.

Przygotowanie pierogów
Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na cienki podłużny placek o szerokości około 15 centymetrów. Każdy płat ciasta smarujemy farszem, delikatnie zawijamy i tniemy ostrym nożem na kawałki o długości około 3 cm. Koszyk do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nim pionowo ruloniki pierogowe. Parujemy przez 20 minut. 

Pierożki nakładamy na talerze i podajemy z dodatkiem sosów. Pomidorowo-paprykowy dip najfajniej komponuje się z pierożkami z wołowiną, czosnkowy z pierogami nadzianymi szpinakiem i fetą, natomiast miętowy z pierogami z ziemniakami.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Emilia Temizkan 19/08/2015 - 7:52 pm

Wygralam, wygralam!!! Ciesze sie bardzo ze moj przepis zostal zauwazony poniewaz staralam sie w nim zaprezentowac jak najwiecej mozliwosci tej wspanialej maszyny. Twoja wersja wyglada duzo lepiej niz moja jestem pewna ze przyciagnie wzrok i zadziala na kubki smakowe glosujacych w drugim etapie konkursu.

Odpowiedz
Cotakpachnie? 20/08/2015 - 6:40 am

piękne pierożki Pani wyszły! a zdjęcia jak zwykle – bajka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/08/2015 - 6:06 pm

Gratulacje 🙂

Odpowiedz
Marguerite K 21/08/2015 - 8:40 am

zasluzone gratulacje
:))))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies