#cuisinecompanion #zyjzpomyslem
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Pierogi zostały nadziane trzema różnymi farszami: mięsnym na bazie surowej wołowiny z dodatkiem natki pietruszki i kuminu, szpinakowym z serem feta oraz ziemniaczanym z dodatkiem sporej ilości zieleniny i pikantnej papryki.
- 250 g wołowiny (użyłam udźca wołowego)
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta suszonej mięty lub 3 listki świeżej
- ostra papryka do smaku (wg preferencji)
- sól i pieprz
- 250 g małych ziemniaków
- 1 cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- słodka lub ostra papryka do smaku
- sól i pieprz
- 200 g liści szpinaku
- 1 nieduża cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Do pierogów przygotowane zostały trzy sosy wg pomysłu autorki przepisu. Dwa z nich były oparte na domowym jogurcie: sos czosnkowy i miętowy z serem feta. Ostatni to sos pomidorowo-paprykowy.
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 3 pomidory
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżka oliwy
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sera feta
- sól do smaku
Do misy wlewamy, dodajemy do niej miętę, włączmy program Slow Cook P1 na 30 sekund. Miętę z oliwą studzimy. W misie umieszczamy ostrze do siekania, wlewamy jogurt, dodajemy oliwę z miętą, fetę i sól do smaku. Mieszamy przez 15 sekund na prędkości 10.
Pierożki nakładamy na talerze i podajemy z dodatkiem sosów. Pomidorowo-paprykowy dip najfajniej komponuje się z pierożkami z wołowiną, czosnkowy z pierogami nadzianymi szpinakiem i fetą, natomiast miętowy z pierogami z ziemniakami.
4 komentarze
Wygralam, wygralam!!! Ciesze sie bardzo ze moj przepis zostal zauwazony poniewaz staralam sie w nim zaprezentowac jak najwiecej mozliwosci tej wspanialej maszyny. Twoja wersja wyglada duzo lepiej niz moja jestem pewna ze przyciagnie wzrok i zadziala na kubki smakowe glosujacych w drugim etapie konkursu.
piękne pierożki Pani wyszły! a zdjęcia jak zwykle – bajka 🙂
Gratulacje 🙂
zasluzone gratulacje
:))))