W ubiegłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na chyba najprostszą wersję tureckiej sałatki ziemniaczanej. Dziś przepis na kolejną, mianowicie sałatkę z ziemniaków i jajka. Oczywiście nie mogło w niej zabraknąć zieleniny w postaci szczypiorku i natki pietruszki oraz pikantnego posmaku ostrej tureckiej papryki w płatkach. Sałatka jest bardzo pożywna, z powodzeniem zastąpi Wam drugie śniadanie lub kolację. To także fajny dodatek do dań obiadowych, szczególnie latem. Nie zapomnijcie też o tym przepisie przy okazji kolejnego grillowania. Przepis przygotowałam w ramach trwających właśnie akcji: Warzywa psiankowate i Turcja od kuchni.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM I OLIWKAMI
(TURCJA)
(TURCJA)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- kilka czarnych oliwek (ilość wg preferencji)
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- ostra turecka papryka w płatkach
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i kroimy w mniejsze kawałki (wg preferencji kostka lub plastry). Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę lub plastry. Do ziemniaków dodajemy jajka, natkę, posiekane cebulki wraz ze szczypiorkiem, oliwki. Całość polewamy oliwą, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pikantną turecką papryką w płatkach. Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i oliwkami odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się „przegryzły”. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub samodzielne danie, np. w porze kolacyjnej.
Czas przygotowania: 25 minut.
4 komentarze
Smacznie 🙂
Jaka apetyczna 🙂 Pięknie podana!
Prosta i bardzo smaczna!:)
Fajne, na pewno smaczne połączenie.