Sałatka z ziemniaków i jajek

przez Malwina
Sałatka z ziemniaków i jajek przepis

W ubiegłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na chyba najprostszą wersję tureckiej sałatki ziemniaczanej. Dziś przepis na kolejną, mianowicie sałatkę z ziemniaków i jajka. Oczywiście nie mogło w niej zabraknąć zieleniny w postaci szczypiorku i natki pietruszki oraz pikantnego posmaku ostrej tureckiej papryki w płatkach. Sałatka jest bardzo pożywna, z powodzeniem zastąpi Wam drugie śniadanie lub kolację. To także fajny dodatek do dań obiadowych, szczególnie latem. Nie zapomnijcie też o tym przepisie przy okazji kolejnego grillowania. Przepis przygotowałam w ramach trwających właśnie akcji: Warzywa psiankowate i Turcja od kuchni

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i oliwkami

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM I OLIWKAMI 
(TURCJA)


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • kilka czarnych oliwek (ilość wg preferencji) 
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • ostra turecka papryka w płatkach
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i kroimy w mniejsze kawałki (wg preferencji kostka lub plastry). Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę lub plastry. Do ziemniaków dodajemy jajka, natkę, posiekane cebulki wraz ze szczypiorkiem, oliwki. Całość polewamy oliwą, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pikantną turecką papryką w płatkach. Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i oliwkami odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się „przegryzły”. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub samodzielne danie, np. w porze kolacyjnej.

Czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga 18/08/2015 - 9:06 am

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/08/2015 - 5:32 pm

Jaka apetyczna 🙂 Pięknie podana!

Odpowiedz
Lena 19/08/2015 - 1:35 pm

Prosta i bardzo smaczna!:)

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:26 pm

Fajne, na pewno smaczne połączenie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies