Pilaw z cukinią i szpinakiem

przez Malwina
Pilaw z cukinią
Pilaw z cukinią i szpinakiem

Lekki obiad w wiosennym klimacie w listopadzie? Czemu by nie! Ten zielony pilaw będzie miłą odmianą od ciężkich rozgrzewających potraw. 
Danie to przypadnie do gustu miłośnikom cukinii a tych w naszym kraju na szczęście nie brakuje. Jego zapach zawsze kojarzy mi się z młodą kapustą gotowaną z koperkiem, którą wręcz uwielbiam. Oczywiście smak tej potrawy jest zupełnie inny, wspólnym mianownikiem jest bowiem jedynie wspomniane zioło. Do przygotowania pilawu najlepiej użyć lekkiego wywaru warzywnego (wystarczy wywar gotowany przez pół godziny), ale równie dobrze sprawdzi się także woda. Na pewno ta ostatnia będzie lepszym wyborem, aniżeli sięgnięcie po gotowe kostki rosołowe. 
Pilaw z cukinią możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Fajnie skomponuje się z białą rybą, indykiem lub jajkiem sadzonym. Przed podaniem możecie go dodatkowo posypać pokruszonym serem feta. 

Ryż z cukinią

PILAW Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia (około 150-200 g)
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego lub wody
  • 100 g mrożonego groszku
  • spora garść młodych listków szpinaku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny lub więcej do smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w plasterki. Czosnek drobno kroimy. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cukinię, krótko przesmażamy. Wsypujemy ryż, smażymy mieszając przez minutę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy groszek. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli po wchłonięciu bulionu ryż będzie jeszcze lekko twardawy, dolewamy odrobinę więcej wody na patelnię. Kiedy pilaw będzie gotowy, wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy posiekany szpinak, koperek, natkę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 5 minut. Pilaw podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do ryby, drobiu lub sadzonych jajek. 

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 01/11/2014 - 5:06 pm

takie dania to ja lubię! lekkie i pozywne 🙂

Odpowiedz
Kamil 01/11/2014 - 5:24 pm

Zdrowe, pyszne danie 😉

Odpowiedz
Tosia 01/11/2014 - 7:09 pm

O pilawie jeszcze nie słyszałam 🙂 urocza nazwa ^^

Odpowiedz
Majana 01/11/2014 - 9:43 pm

Bardzo smacznie wygląda. 🙂

Odpowiedz
Angie 02/11/2014 - 12:06 pm

Jaki wiosenny, z chęcią bym zjadła: )

Odpowiedz
Ala Zajdel 02/11/2014 - 9:14 pm

Jak zachęcająco, zielono i na pewno pysznie! Chętnie zjadłabym taki obiad 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/11/2014 - 5:33 pm

Cudowny, lekki obiad:) zjadłabym, oj zjadła:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:12 pm

Pożywne i smaczne danie 🙂

Odpowiedz
Agnieszka G. 05/06/2015 - 4:19 pm

Genialne w swej prostocie <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies