Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku |
Şiş Tavuk to w języku tureckim nic innego, jak szaszłyki z kurczaka. Przygotowuje się je na różne sposoby i zapewne każda turecka gospodyni ma na nie swój sprawdzony przepis. Dość często do marynaty dodaje się jogurt lub mleko i właśnie na taką wersję szaszłyków się zdecydowałam. Myślę, że ten przepis przyda Wam się szczególnie teraz w okresie wakacyjnym, gdy zapewne część z Was spędza weekendy na grillowaniu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie szaszłyki przygotować sobie również zimą, wykorzystując do tego celu patelnię grillową lub grill elektryczny.
W Turcji takie szaszłyki dość często podaje się z dodatkiem pilawu na bazie ryżu lub bulguru, jogurtem oraz warzywami. Myślę, że równie fajnie sprawdzi się tu turecka sałatka ziemniaczana, która dość dobrze wpisuje się w grillowy klimat. Oczywiście nie może zabraknąć tu świeżych warzyw, czy to w postaci sałatek, czy grillowanych razem z mięsem.
W Turcji takie szaszłyki dość często podaje się z dodatkiem pilawu na bazie ryżu lub bulguru, jogurtem oraz warzywami. Myślę, że równie fajnie sprawdzi się tu turecka sałatka ziemniaczana, która dość dobrze wpisuje się w grillowy klimat. Oczywiście nie może zabraknąć tu świeżych warzyw, czy to w postaci sałatek, czy grillowanych razem z mięsem.
Przepis na Şiş Tavuk bierze udział w akcji Turcja od kuchni.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA PO TURECKU
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (około 350 g)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki pikantnej papryki tureckiej w płatkach
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce umieszczamy jogurt, koncentrat, drobno posiekany czosnek, oregano, płatki papryki, słodką paprykę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 12-24 godziny.
Przed grillowaniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki. Możecie do szaszłyków dodać ulubione warzywa, np. kawałki papryki, pieczarki, cebulkę. Szaszłyki z kurczaka grillujemy z obu stron do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku. Podajemy z dodatkiem świeżych warzyw w formie sałatek lub również grillowanych. W Turcji do takich drobiowych kebabów często podaje się pilaw na bazie bulguru lub ryżu, jogurt naturalny i właśnie sporą ilość warzyw. Ja zdecydowałam się na pilaw z bulgurem i cukinią, sałatkę z pomidorów oraz sałatkę z ogórków z miętą i jogurtem.
Czas przygotowania (bez marynowania): 25 minut.
16 komentarzy
Mmm.. Mam smaka na tureckiego kurczaka ^^
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Pychotka 🙂
Uwielbiam szaszłyki 😉 szczególnie z tak aromatycznym mięskiem.
Super zdjęcia 🙂 I bardzo apetyczne te dodatki 🙂
Bardzo fajny przepis, tylko nie wiem po co 3 razy to samo zdjęcie, nie lepiej wrzucić kolejne etapy przygotowywania?
Nie, ponieważ mam taki a nie inny zamysł bloga. Taka forma wizualizacji odpowiada mi i nie zostało tu trzykrotnie użyte to samo zdjęcie, jak stwierdziłeś/łaś. Pozdrawiam.
Chciałabym wykorzystać ten przepis na urodzinach córki, gdzie mogę kupić turecką paprykę w płatkach?
Szukaj w sklepach z przyprawami na wagę lub w sieci. Ja zamawiam ją co jakiś czas w większych ilościach w sklepie internetowym Skworcu. Ewentualnie w tym przepisie możesz ją podmienić na ostrą sproszkowaną paprykę w ilości około 1/4-1/3 łyżeczki.
Wszystko wygląda pyszne. Talerz też skradł moje serce. 😉
super przepis:) czy takie szaszłyki można przygotować również w piekarniku?
Tak, oczywiście. Będą się piekły przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej ułożyć je na metalowym ruszcie.
O tak. Jadłam takie oryginalne 🙂
Fajne szaszłyki 🙂
Świetny pomysł na obiad 🙂 Tylko… czemu ma służyć to moczenie patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie? Pozdrawiam! 🙂
Moczenie patyczków zapobiega ich przypalaniu się.
Dziękuję serdecznie 🙂