Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku

przez Malwina
Szaszłyki z kurczaka po turecku
Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku 
Şiş Tavuk to w języku tureckim nic innego, jak szaszłyki z kurczaka. Przygotowuje się je na różne sposoby i zapewne każda turecka gospodyni ma na nie swój sprawdzony przepis. Dość często do marynaty dodaje się jogurt lub mleko i właśnie na taką wersję szaszłyków się zdecydowałam. Myślę, że ten przepis przyda Wam się szczególnie teraz w okresie wakacyjnym, gdy zapewne część z Was spędza weekendy na grillowaniu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie szaszłyki przygotować sobie również zimą, wykorzystując do tego celu patelnię grillową lub grill elektryczny. 

W Turcji takie szaszłyki dość często podaje się z dodatkiem pilawu na bazie ryżu lub bulguru, jogurtem oraz warzywami. Myślę, że równie fajnie sprawdzi się tu turecka sałatka ziemniaczana, która dość dobrze wpisuje się w grillowy klimat. Oczywiście nie może zabraknąć tu świeżych warzyw, czy to w postaci sałatek, czy grillowanych razem z mięsem. 

Przepis na Şiş Tavuk bierze udział w akcji Turcja od kuchni

Turecki kebab z kurczaka
SZASZŁYKI Z KURCZAKA PO TURECKU

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka (około 350 g)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki pikantnej papryki tureckiej w płatkach 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce umieszczamy jogurt, koncentrat, drobno posiekany czosnek, oregano, płatki papryki, słodką paprykę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 12-24 godziny. 
Przed grillowaniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki. Możecie do szaszłyków dodać ulubione warzywa, np. kawałki papryki, pieczarki, cebulkę. Szaszłyki z kurczaka grillujemy z obu stron do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku. Podajemy z dodatkiem świeżych warzyw w formie sałatek lub również grillowanych. W Turcji do takich drobiowych kebabów często podaje się pilaw na bazie bulguru lub ryżu, jogurt naturalny i właśnie sporą ilość warzyw. Ja zdecydowałam się na pilaw z bulgurem i cukinią, sałatkę z pomidorów oraz sałatkę z ogórków z miętą i jogurtem
Drobiowe kebaby po turecku
Tureckie szaszłyki drobiowe
Czas przygotowania (bez marynowania): 25 minut.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 14/08/2015 - 6:37 am

Mmm.. Mam smaka na tureckiego kurczaka ^^
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Kinga 14/08/2015 - 6:48 am

Pychotka 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 14/08/2015 - 8:38 pm

Uwielbiam szaszłyki 😉 szczególnie z tak aromatycznym mięskiem.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/08/2015 - 8:58 am

Super zdjęcia 🙂 I bardzo apetyczne te dodatki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2015 - 9:20 am

Bardzo fajny przepis, tylko nie wiem po co 3 razy to samo zdjęcie, nie lepiej wrzucić kolejne etapy przygotowywania?

Odpowiedz
Malwina 15/08/2015 - 9:28 am

Nie, ponieważ mam taki a nie inny zamysł bloga. Taka forma wizualizacji odpowiada mi i nie zostało tu trzykrotnie użyte to samo zdjęcie, jak stwierdziłeś/łaś. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2015 - 1:28 pm

Chciałabym wykorzystać ten przepis na urodzinach córki, gdzie mogę kupić turecką paprykę w płatkach?

Odpowiedz
Malwina 16/08/2015 - 9:35 am

Szukaj w sklepach z przyprawami na wagę lub w sieci. Ja zamawiam ją co jakiś czas w większych ilościach w sklepie internetowym Skworcu. Ewentualnie w tym przepisie możesz ją podmienić na ostrą sproszkowaną paprykę w ilości około 1/4-1/3 łyżeczki.

Odpowiedz
Klon 15/08/2015 - 1:50 pm

Wszystko wygląda pyszne. Talerz też skradł moje serce. 😉

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2015 - 8:02 pm

super przepis:) czy takie szaszłyki można przygotować również w piekarniku?

Odpowiedz
Malwina 16/08/2015 - 9:29 am

Tak, oczywiście. Będą się piekły przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej ułożyć je na metalowym ruszcie.

Odpowiedz
FitHealthyLife 16/08/2015 - 10:29 am

O tak. Jadłam takie oryginalne 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/08/2015 - 10:21 am

Fajne szaszłyki 🙂

Odpowiedz
Monika 24/02/2016 - 12:59 pm

Świetny pomysł na obiad 🙂 Tylko… czemu ma służyć to moczenie patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie? Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/02/2016 - 1:02 pm

Moczenie patyczków zapobiega ich przypalaniu się.

Odpowiedz
Monika 24/02/2016 - 1:06 pm

Dziękuję serdecznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies