Pilaw z groszkiem i marchewką |
Pilaw z marchewką i groszkiem to lekkie i zarazem sycące danie. Minimalistyczne pod względem użytych składników. Możecie podać je jako samodzielną potrawę lub dodatek do np. pieczonej ryby, tofu lub grillowanego mięsa. Nie zapomnijcie o doprawieniu ryżu sokiem z cytryny, który w połączeniu z listkami tymianku, nadaje bardzo ciekawego smaku.
Jeśli lubicie połączenie ryżu i warzyw, polecam Wam wypróbować także inne lekkie dania typu pilaw, w szczególności greckie spanakorizo, czyli pilaw z dodatkiem szpinaku oraz prasorizo z dodatkiem dużej ilości pora. Dość często przygotowuję je z myślą o drugim posiłku w pracy.
Jeśli lubicie połączenie ryżu i warzyw, polecam Wam wypróbować także inne lekkie dania typu pilaw, w szczególności greckie spanakorizo, czyli pilaw z dodatkiem szpinaku oraz prasorizo z dodatkiem dużej ilości pora. Dość często przygotowuję je z myślą o drugim posiłku w pracy.
PILAW Z RYŻEM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży por (tylko biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 100 g mrożonego groszku
- 3 łyżeczki posiekanych listków tymianku
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, smażymy przez około 5-6 minut (młodą wystarczy krótko przesmażyć). Dodajemy pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy go. Następnie wlewamy 2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub wody, dodajemy pieprz do smaku (jeśli używacie wody, dodajcie od razu sól do smaku, możecie też dołożyć mały listek laurowy). Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach odcedzamy go na sicie. Gdy ryż wchłonie bulion/wodę, dodajemy do niego groszek, tymianek, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy. Jeśli dopuszczacie w swojej diecie produkty odzwierzęce, możecie dodać do pilawu także łyżkę masła. Pilaw podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.
*aby pilaw był bardziej aromatyczny, dodajcie do niego 2-3 łyżki posiekanego koperku. Dobrze skomponuje się tu także natka z pietruszki.
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Ja bardzo lubię pilawy – ryż jest super na chłodniejsze dni. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Jaki kolorowy ryż 🙂
ok a co mogę dać zamiast groszku?
Możesz dodać pod koniec np. ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła, ewentualnie zieloną fasolkę szparagową.
Wspaniały pomysł. A składniki prawie zawsze są w domu!
Takie wiosenne danie…te kolory!