Pilaw z groszkiem i marchewką

przez Malwina
Pilaw z groszkiem
Pilaw z groszkiem i marchewką

Pilaw z marchewką i groszkiem to lekkie i zarazem sycące danie. Minimalistyczne pod względem użytych składników. Możecie podać je jako samodzielną potrawę lub dodatek do np. pieczonej ryby, tofu lub grillowanego mięsa. Nie zapomnijcie o doprawieniu ryżu sokiem z cytryny, który w połączeniu z listkami tymianku, nadaje bardzo ciekawego smaku.

Jeśli lubicie połączenie ryżu i warzyw, polecam Wam wypróbować także inne lekkie dania typu pilaw, w szczególności greckie spanakorizo, czyli pilaw z dodatkiem szpinaku oraz prasorizo z dodatkiem dużej ilości pora. Dość często przygotowuję je z myślą o drugim posiłku w pracy.

Ryż z marchewką i groszkiem

PILAW Z RYŻEM


Składniki (na 2 porcje):

Ryż z groszkiem i marchewką
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 100 g mrożonego groszku
  • 3 łyżeczki posiekanych listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, smażymy przez około 5-6 minut (młodą wystarczy krótko przesmażyć). Dodajemy pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy go. Następnie wlewamy 2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub wody, dodajemy pieprz do smaku (jeśli używacie wody, dodajcie od razu sól do smaku, możecie też dołożyć mały listek laurowy). Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. 
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach odcedzamy go na sicie. Gdy ryż wchłonie bulion/wodę, dodajemy do niego groszek, tymianek, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy sok z cytryny, delikatnie mieszamy. Jeśli dopuszczacie w swojej diecie produkty odzwierzęce, możecie dodać do pilawu także łyżkę masła. Pilaw podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.

*aby pilaw był bardziej aromatyczny, dodajcie do niego 2-3 łyżki posiekanego koperku. Dobrze skomponuje się tu także natka z pietruszki. 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Zuzanna Ploch 03/10/2014 - 9:18 am

Ja bardzo lubię pilawy – ryż jest super na chłodniejsze dni. Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Magda C. 03/10/2014 - 7:00 pm

Jaki kolorowy ryż 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2014 - 2:48 pm

ok a co mogę dać zamiast groszku?

Odpowiedz
Malwina 06/10/2014 - 2:52 pm

Możesz dodać pod koniec np. ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła, ewentualnie zieloną fasolkę szparagową.

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:34 am

Wspaniały pomysł. A składniki prawie zawsze są w domu!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:28 pm

Takie wiosenne danie…te kolory!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies