Szakszuka, warzywa w sosie pomidorowym po turecku

przez Malwina
Szakszuka, turecki gulasz warzywny
Szakszuka, warzywa w sosie pomidorowym po turecku

Şakşuka to turecki gulasz warzywny. O potrawie tej dowiedziałam się niedawno od Emilii, która od wielu lat mieszka w Turcji. Moim pierwszym skojarzeniem była tunezyjska szakszuka (która oprócz warzyw zawiera także jajka), jednak jak się okazało, turecka wygląda troszkę inaczej. Bazą do tej potrawy są najczęściej warzywa, takie jak bakłażan, cukinia, ziemniaki, papryka, cebula oraz marchewka. Przeglądając tureckie strony natrafiłam na różne metody przyrządzania tego dnia. Część z nich zakładała smażenie osobno każdego z warzyw a następnie wymieszanie ich z pomidorowym sosem. Ja wolałam zrobić wszystko na jednej bardzo dużej patelni. Zaczęłam od przesmażenia najtwardszych warzyw a następnie wszystko krótko dusiłam z dodatkiem pomidorów i czosnku. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie smażyć wszystko osobno. 

Danie to podaje się na zimno, jako przystawkę, najczęściej z dodatkiem jogurtu. Şakşuka  jest pożywna i smaczna sama w sobie, może też stanowić dodatek do potraw mięsnych, np. szaszłyków lub grillowanego mięsa, a także ryb. W basenie Morza Śródziemnego tego typu potrawy są dość popularne. W Grecji jada się briam (przygotowany w piekarniku), we Włoszech ciambottę, z kolei w Hiszpanii pisto. Warto tu wspomnieć także o tureckim turlu (to danie z różnych sezonowych warzyw przygotowywane w garnku lub w piekarniku). Uwielbiam tego typu potrawy pełne pysznych sezonowych warzyw. Wypróbujcie koniecznie. Zajrzyjcie też do Zuzi i Emilii, które przygotowały razem ze mną to danie. 

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym


SZAKSZUKA


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 większa cebula
  • 4 nieduże ziemniaki (400 g)
  • 2 marchewki (około 150 g)
  • 1 duży bakłażan (około 400-500 g)
  • pół zielonej papryki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 600-800 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej tureckiej papryki w płatkach (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Bakłażana*, paprykę i cukinię także kroimy w kostkę (jeśli cukinia ma dużo pestek, warto je usunąć). Na patelni rozgrzewamy oliwę (oczywiście przeznaczoną do smażenia). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy ziemniaki, marchew, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5-8 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Dokładamy bakłażana, cukinię i paprykę, smażymy kolejne 5 minut . W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej oliwy. Dodajemy pomidory, czosnek, patelnię przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 5-10 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pikantną papryką (jeśli używamy). Jeśli na patelni znajduje się zbyt dużo płynu, redukujemy go. Szakszukę podajemy posypaną natką pietruszki razem z jogurtem naturalnym. Szakszuka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

*pokrojonego bakłażana należy wcześniej posolić i zostawić na durszlaku na 15-30 minut. Kolejno opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem

Gulasz warzywny z ziemniakami
Szakszuka, warzywa w sosie pomidorowym po turecku

Czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Zuzanna 09/07/2014 - 5:05 pm

Szakszuka była pyszna! Szczególnie pasowała mi na dzisiejszy upalny dzień. Ja postawiłam na osobne smażenie warzyw, bo byłam ciekawa efektu smakowego (choć to jednak więcej roboty) – bakłażan wyszedł wyjątkowo smaczny. P.s. śliczna miseczka z natką ukrywa się na Twoim pierwszym zdjęciu:)

Odpowiedz
ozzie 09/07/2014 - 6:49 pm

takie danie mogę jeść na okrągło :-))

Odpowiedz
Magda C. 10/07/2014 - 8:02 am

Bardzo ciekawe danie, chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:06 am

Kolejny gulasz który na pewno mi posmakuje 🙂 Piękne i cudowne dania czarujesz, dzięki którym mogę zwiedzać Świat!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies