Szakszuka, warzywa w sosie pomidorowym po turecku |
Danie to podaje się na zimno, jako przystawkę, najczęściej z dodatkiem jogurtu. Şakşuka jest pożywna i smaczna sama w sobie, może też stanowić dodatek do potraw mięsnych, np. szaszłyków lub grillowanego mięsa, a także ryb. W basenie Morza Śródziemnego tego typu potrawy są dość popularne. W Grecji jada się briam (przygotowany w piekarniku), we Włoszech ciambottę, z kolei w Hiszpanii pisto. Warto tu wspomnieć także o tureckim turlu (to danie z różnych sezonowych warzyw przygotowywane w garnku lub w piekarniku). Uwielbiam tego typu potrawy pełne pysznych sezonowych warzyw. Wypróbujcie koniecznie. Zajrzyjcie też do Zuzi i Emilii, które przygotowały razem ze mną to danie.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 większa cebula
- 4 nieduże ziemniaki (400 g)
- 2 marchewki (około 150 g)
- 1 duży bakłażan (około 400-500 g)
- pół zielonej papryki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- około 600-800 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ostrej tureckiej papryki w płatkach (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki do posypania
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Bakłażana*, paprykę i cukinię także kroimy w kostkę (jeśli cukinia ma dużo pestek, warto je usunąć). Na patelni rozgrzewamy oliwę (oczywiście przeznaczoną do smażenia). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy ziemniaki, marchew, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5-8 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Dokładamy bakłażana, cukinię i paprykę, smażymy kolejne 5 minut . W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej oliwy. Dodajemy pomidory, czosnek, patelnię przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 5-10 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pikantną papryką (jeśli używamy). Jeśli na patelni znajduje się zbyt dużo płynu, redukujemy go. Szakszukę podajemy posypaną natką pietruszki razem z jogurtem naturalnym. Szakszuka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Szakszuka, warzywa w sosie pomidorowym po turecku |
Czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
Szakszuka była pyszna! Szczególnie pasowała mi na dzisiejszy upalny dzień. Ja postawiłam na osobne smażenie warzyw, bo byłam ciekawa efektu smakowego (choć to jednak więcej roboty) – bakłażan wyszedł wyjątkowo smaczny. P.s. śliczna miseczka z natką ukrywa się na Twoim pierwszym zdjęciu:)
takie danie mogę jeść na okrągło :-))
Bardzo ciekawe danie, chętnie bym zjadła 🙂
Kolejny gulasz który na pewno mi posmakuje 🙂 Piękne i cudowne dania czarujesz, dzięki którym mogę zwiedzać Świat!