Pancakes z borówkami |
Pancakes to zapewne doskonale znane każdemu amerykańskie naleśniki. Przygotowuje się je na mące, jajkach, mleku/maślance z dodatkiem środków spulchniających w postaci proszku do pieczenia i/lub sody oczyszczonej. Czasem do ciasta dodaje się różne owoce, czekoladę lub przyprawy. Tak naprawdę przepisów na amerykańskie pancakes jest całe mnóstwo. Każdy ma na nie swój niezawodny przepis. Ja zawsze robię je na maślance a do ciasta dodaję sezonowe owoce.
Z czym najlepiej podawać pankejki? Świetnie smakują z miodem, syropem klonowym, świeżymi owocami, bitą śmietaną, sosem owocowym, czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Śniadanie Mistrzów #190
Z naleśnikiem dookoła świata #12
Składniki (na około 12 sztuk):
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka stopionego i przestudzonego masła lub 1 łyżka oleju
- około pół szklanki borówek amerykańskich
W misce umieszczamy mąkę pszenną i pszenną razową. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę, masło, wbijamy jajko. Składniki łączymy trzepaczką. Odstawiamy na 15-30 minut. Oczywiście jeśli się spieszycie, możecie pominąć ten etap. Do ciasta dodajemy borówki, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano i odkładamy na papierowy ręcznik. Pancakes z borówkami podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, sosem owocowym, syropem klonowym.
Pancakes z borówkami |
Czas przygotowania: 20 minut.
13 komentarzy
te placuszki obowiązkowo do usmażenia – każdego lata! 🙂
Cudowne placuszki, w sam raz na obiad 🙂
Mniam, pyszności!
Świetne są te pancakesy! ; )
Prezentują się fantastycznie!
Ja poproszę jutro na sniadanie! 🙂
O tak pancakes to prawdziwie amerykańskie naleśniki. Z borówkami są super!
Czy można pominąć mąkę pszenną razową, a w zamian dać szklankę pszennej?
Oczywiście
Pankejki to genialny wynalazek 😉 Uwielbiam zwłaszcza podane z syropem klonowym, owocami i płatkami migdałów. Przyznam się, że nigdy nie dodawałam owoców do samego ciasta. Praktykuję to tylko w przypadku racuchów 😉
Uwielbiam te placuszki.Robie je już któryś raz jak nie mam pomysłu co chce wsadzić do bento.Zawsze są pyszne
Malwino, czy i w jakich proporcjach można zastąpić maślankę mlekiem?
P.S. Malwino, masz dużą wiedzę kulinarną, może więc Ty odpowiesz mi na to pytanie: które pancakes są bardziej "amerykańskie" – te na mleku czy maślance właśnie? Spotkałam się z różnymi opiniami, jednak na anglojęzycznych stronach internetowych te na mleku pojawiają się znacznie częściej.
Pozdrawiam!
1 szklankę maślanki proponuję zastąpić 3/4 szklanki mleka, by placki wyszły odpowiednio puszyste. Sama częściej spotykałam się z wersją z maślanką właśnie, a nie mlekiem. Jestem zdania, że przy użyciu maślanki/ew. gęstego kefiru uzyskamy lepsze efekty i smakowe, i wizualne. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂