Naleśniki alandzkie

przez Malwina
Naleśniki z kaszy manny

Ålandspannkaka to fińskie pieczone naleśniki z Wysp Alandzkich. Serwuje się je z bitą śmietaną i konfiturą z suszonych śliwek. Spotkałam się z przepisami bazującymi na płatkach ryżowych jak i kaszy mannie i ostatecznie zdecydowałam się na naleśniki alandzkie na tej drugiej. Na całe szczęście na Wyspach Alandzkich mówi się po…szwedzku, pomimo tego, iż terytorialnie należą do Finlandii. Jeszcze w czasach licealnych przez niespełna rok uczyłam się tego języka szwedzkiego i co nieco w dalszym ciągu pamiętam. Muszę przyznać, że miałam pewne obawy podczas ich przygotowywania. Przepisy różniły się pomiędzy sobą ilością jajek i dodanej kaszki, nie wiedziałam, jaką konsystencję powinno mieć ciasto i jakiego efektu ostatecznie się spodziewać. Niestety nie odeślę Was do żadnego konkretnego przepisu, ponieważ ostatecznie improwizowałam przy odmierzaniu składników i ustalaniu proporcji. 
Pieczone naleśniki

Jak smakują naleśniki alandzkie? Na zewnątrz są chrupiące, w środku delikatne, miękkie i lekko wilgotne za sprawą dodatku kaszy manny do ciasta. Podczas pieczenia rosną, później po wyjęciu z piekarnika lekko opadają. Tak naprawdę Ålandspannkaka to pieczone puddingi, nie spodziewające się więc typowego dla znanych Wam do tej pory naleśników smaku. Nie miałam w domu suszonych śliwek, dlatego odpuściłam sobie gotowanie konfitury i moje pieczone Ålandspannkaka podałam z dodatkiem truskawek, cukru pudru i bitej śmietany. Czy warto ich spróbować? Spójrzcie na zdjęcia, raz jeszcze przeczytajcie opis…Ja myślę, że zdecydowanie tak!

Naleśniki z semoliny

NALEŚNIKI ALANDZKIE
(FINLANDIA)
Śniadanie Mistrzów #157
Z naleśnikiem dookoła świata #3

Składniki (na około 3-4 porcje):

  • pół litra mleka (2 szklanki)
  • 1/3 szklanki kaszy manny (semolina)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 szklanki mąki
W garnku umieszczamy mleko, zagotowujemy, przestawiamy na najmniejszy palnik na minimalną moc palnika. Wsypujemy stopniowo kaszę i gotujemy cały czas mieszając przez około 4-6 minut (jeśli obawiacie się grudek w kaszce, zagotujecie w garnku 1,5 szklanki mleka a pozostałe mleko (pół szklanki) wymieszajcie z kaszką i dopiero wtedy dodajcie ją do gotującego się mleka). Odstawiamy do ostygnięcia (ja przekładam kaszkę do miski i stawiam obok otwartego okna, należy co jakiś czas ją mieszać, by nie wytworzył się kożuch). Jajko ubijamy z cukrem, aż stanie się puszyste i zjaśnieje (jak na biszkopt). Dodajemy mąkę, sól i kardamon, miksujemy, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy, miksujemy do połączenia. 3-4 kokilki lub 1 duże naczynie smarujemy masłem, przekładamy ciasto na 3/4 wysokości (należy wybrać niskie naczynia). Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 45-50 minut. Naleśniki alandzkie podajemy z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.

Naleśniki z kaszy manny przepis

Pudding z kaszy manny

Naleśniki pieczone przepis

Czas przygotowania: 50 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 08/05/2014 - 7:04 am

wyglądają rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2014 - 7:13 am

oj czekałm na środowy wpis naleśnikowy:) z kaszy mannej jeszcze nie robiłam i absolutnie nie zastanawiam się nad tym czy warto spróbować;p
ps. piękne te czerwone naczynia do zapiekania!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Pikku Ish 08/05/2014 - 7:27 am

Cudne. Kolejny skandynawski przepis do wypróbowania. Wielkie dzięki za te naleśniki – tym bardziej, że nie miałam o ich istnieniu pojęcia 🙂

Odpowiedz
Pikku Ish 08/05/2014 - 7:28 am

Cudne 🙂 Kolejny skandynawski przepis do wypróbowania 🙂 A brzmi pysznie, bo z moją ulubioną kaszą manną 🙂

Odpowiedz
Suomi 12/04/2019 - 4:09 pm

Finlandia to nie Skandynawia… Finowie to lud uralski pochodzący z terenu obecnej Rosji, język fiński nie ma kompletnie NIC wspólnego z jakimkolwiek językiem skandynawskim. Są jednak silne wpływy skandynawskie w Finlandii (czyli Suomi po fińsku) wynikłe ze szwedzkiego panowania tam, aczkolwiek Finlandia należała też do Rosji i była nawet wtedy jedynym krajem ze wschodnią Polską, która też należała do Rosji.
Jednakże Wyspy Alandzkie to autonomiczna część Finlandii gdzie mówi się wyłącznie po szwedzku (najwyżej 3% zna tam fiński) tak więc ta część jest Skandynawią, ale Finlandia nie jest.

Odpowiedz
Magda C. 08/05/2014 - 7:41 am

Genialnie wyglądają te naleśniki! Pyszności 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 08/05/2014 - 8:32 am

na pewno przygotuje je w ten weekend 🙂 pięknie sie prezentują 🙂

Odpowiedz
majka 08/05/2014 - 8:53 am

Pysznie! Koniecznie musze sprobowac 🙂

Odpowiedz
ozzie 08/05/2014 - 12:27 pm

robiłam też podobne placuszki z kaszy manny , z tym że smażone i bardzo przypadły mi do gustu

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/05/2014 - 1:51 pm

pierwszy raz się z takimi spotykam. do zrobienia – koniecznie!

Odpowiedz
teenager ;) 08/05/2014 - 2:17 pm

coraz bardziej zaskakują mnie te naleśniki tutaj! te muszą wyjątkowo pysznie smakować 🙂 ciekawe!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/05/2014 - 5:43 pm

Muszą smakować bardzo. ..bardzoooo 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies