Flaugnarde z jagodami

przez Malwina
Deser z jagodami z piekarnika
Flaugnarde z jagodami
Flaugnarde to francuski deser z dodatkiem owoców zapiekany w piekarniku. Ciasto na flaugnarde jest bardzo zbliżone do ciasta naleśnikowego. Mnie ten wypiek kojarzy się ze znanymi Wam zapewne już dość dobrze pieczonymi naleśnikami popularnymi w Skandynawii. Przygotowanie go zajmie Wam kilka chwil, wystarczy bowiem jedynie wymieszać wszystkie składniki i przelać do żaroodpornej formy. Całą resztę zrobi już za Was piekarnik. Proste, prawda?
Jako dodatek do mojego deseru wybrałam jagody, na które sezon rozpoczął się niedawno, trwa jednak wyjątkowo krótko, dlatego zachęcam Was do korzystania z niego pełną parą. Oczywiście sprawdzą się także inne owoce, choć odradzam Wam używanie tych o sporej ilości soku.
Flaugnarde serwujemy na ciepło lub na zimno. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub podać z gałką ulubionych lodów. Częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.
Tani deser z jagodami

FLAUGNARDE Z JAGODAMI 
(FRANCJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #30
Śniadanie Mistrzów #281

Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru (lub zamiennika cukru, np. erytolu, ksylitolu), ewentualnie więcej wg preferencji
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • garść świeżych jagód
  • masło do posmarowania formy
Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy mleko i ekstrakt z wanilii, wbijamy jajka. Składniki dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przelewamy do niego ciasto (zazwyczaj zapominam o smarowaniu formy masłem). Wierzch naszego deseru posypujemy jagodami (są lekkie, więc wypłyną na powierzchnię masy). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek masy będzie suchy po wyjęciu. Czas pieczenia będzie uzależniony od grubości warstwy ciasta (im większe naczynia i tym samym cieńsza warstwa ciasta, tym flaugnarde upiecze się szybciej). Mnie upieczenie flaugnarde z jagodami zajęło dokładnie 40 minut.

Flaugnarde podajemy na ciepło lub na zimno. Można jego wierzch dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Jeśli zdecydujecie się podawać ten deser na ciepło, to polecam serwować go z gałką ulubionych lodów, np.waniliowych lub śmietankowych.

Flaugnarde przepis
Flaugnarde z jagodami
Pieczony deser z jagodami
Flaugnarde z jagodami

Czas przygotowania: 45 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Kinga 09/07/2015 - 2:20 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 09/07/2015 - 4:56 pm

ciekawy wypiek, a wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedz
gin 09/07/2015 - 5:16 pm

Wygląda cudownie, z jagodami musiał smakować bajecznie 🙂

Odpowiedz
Olga Jestem 10/07/2015 - 2:02 pm

Super! A czy myślisz, że maliny dadzą radę? Właśnie kupiłam ich sporą porcję i chętnie bym wypróbowała ten przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/07/2015 - 2:05 pm

Jasne, tylko posyp nimi wierzch flaugnarde po około 5 minutach pieczenia.

Odpowiedz
Anonimowy 10/07/2015 - 6:11 pm

Ach, wygląda przepysznie!
Pozdrawiam
m
Marta

Odpowiedz
Bibi 10/07/2015 - 7:08 pm

Och, pyszny ten przepis 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/07/2015 - 11:51 am

Malwi świetnie wygląda ten "naleśnik" …bardzo smakowicie:)

Odpowiedz
Meryl.S 21/07/2015 - 10:37 am

pyszne i łatwe w wykonaniu, nawet dla laików ciastowych, a z malinami poezja 🙂

Odpowiedz
Barbarella 11/08/2015 - 5:47 pm

Mimo upału włączyłam piekarnik i zrobiłam :-). Było warto, przepyszne! 😀

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2016 - 6:34 pm

Wygląda pysznie! Jak duża forma jest na zdjęciu, chociaż tak mniej więcej? Pozdrawiam! Dorota

Odpowiedz
Malwina 02/08/2016 - 6:53 pm

Dorotko, myślę, że jakieś 16 cm na 24.

Odpowiedz
Kieran Conlon 07/06/2017 - 12:24 pm

a czy uda sie z mrozonymi jagodami?

Odpowiedz
Malwina 07/06/2017 - 12:25 pm

Myślę, że powinny utrzymać się na powierzchni ciasta.

Odpowiedz
kat_black 20/07/2018 - 1:10 pm

Ciasto jest jak z budyniu. Takie miało wyjść?

Odpowiedz
Malwina 20/07/2018 - 2:03 pm

Tak, w środku śliskie, raczej miękkie. To prawidłowa konsystencja.

Odpowiedz
kat_black 20/07/2018 - 4:16 pm

Dziękuję. Wyszło pyszne

Odpowiedz
Malwina 20/07/2018 - 5:51 pm

Miło mi to czytać 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies