Flaugnarde z jagodami |
Flaugnarde to francuski deser z dodatkiem owoców zapiekany w piekarniku. Ciasto na flaugnarde jest bardzo zbliżone do ciasta naleśnikowego. Mnie ten wypiek kojarzy się ze znanymi Wam zapewne już dość dobrze pieczonymi naleśnikami popularnymi w Skandynawii. Przygotowanie go zajmie Wam kilka chwil, wystarczy bowiem jedynie wymieszać wszystkie składniki i przelać do żaroodpornej formy. Całą resztę zrobi już za Was piekarnik. Proste, prawda?
Jako dodatek do mojego deseru wybrałam jagody, na które sezon rozpoczął się niedawno, trwa jednak wyjątkowo krótko, dlatego zachęcam Was do korzystania z niego pełną parą. Oczywiście sprawdzą się także inne owoce, choć odradzam Wam używanie tych o sporej ilości soku.
Jako dodatek do mojego deseru wybrałam jagody, na które sezon rozpoczął się niedawno, trwa jednak wyjątkowo krótko, dlatego zachęcam Was do korzystania z niego pełną parą. Oczywiście sprawdzą się także inne owoce, choć odradzam Wam używanie tych o sporej ilości soku.
Flaugnarde serwujemy na ciepło lub na zimno. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub podać z gałką ulubionych lodów. Częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.
FLAUGNARDE Z JAGODAMI
(FRANCJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #30
Śniadanie Mistrzów #281
Z naleśnikiem dookoła świata #30
Śniadanie Mistrzów #281
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru (lub zamiennika cukru, np. erytolu, ksylitolu), ewentualnie więcej wg preferencji
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- garść świeżych jagód
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy mleko i ekstrakt z wanilii, wbijamy jajka. Składniki dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przelewamy do niego ciasto (zazwyczaj zapominam o smarowaniu formy masłem). Wierzch naszego deseru posypujemy jagodami (są lekkie, więc wypłyną na powierzchnię masy). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek masy będzie suchy po wyjęciu. Czas pieczenia będzie uzależniony od grubości warstwy ciasta (im większe naczynia i tym samym cieńsza warstwa ciasta, tym flaugnarde upiecze się szybciej). Mnie upieczenie flaugnarde z jagodami zajęło dokładnie 40 minut.
Flaugnarde podajemy na ciepło lub na zimno. Można jego wierzch dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Jeśli zdecydujecie się podawać ten deser na ciepło, to polecam serwować go z gałką ulubionych lodów, np.waniliowych lub śmietankowych.
Flaugnarde z jagodami |
Flaugnarde z jagodami |
Czas przygotowania: 45 minut.
18 komentarzy
Wygląda smacznie 🙂
ciekawy wypiek, a wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda cudownie, z jagodami musiał smakować bajecznie 🙂
Super! A czy myślisz, że maliny dadzą radę? Właśnie kupiłam ich sporą porcję i chętnie bym wypróbowała ten przepis 🙂
Jasne, tylko posyp nimi wierzch flaugnarde po około 5 minutach pieczenia.
Ach, wygląda przepysznie!
Pozdrawiam
m
Marta
Och, pyszny ten przepis 🙂
Malwi świetnie wygląda ten "naleśnik" …bardzo smakowicie:)
pyszne i łatwe w wykonaniu, nawet dla laików ciastowych, a z malinami poezja 🙂
Mimo upału włączyłam piekarnik i zrobiłam :-). Było warto, przepyszne! 😀
Wygląda pysznie! Jak duża forma jest na zdjęciu, chociaż tak mniej więcej? Pozdrawiam! Dorota
Dorotko, myślę, że jakieś 16 cm na 24.
a czy uda sie z mrozonymi jagodami?
Myślę, że powinny utrzymać się na powierzchni ciasta.
Ciasto jest jak z budyniu. Takie miało wyjść?
Tak, w środku śliskie, raczej miękkie. To prawidłowa konsystencja.
Dziękuję. Wyszło pyszne
Miło mi to czytać 🙂