Naleśniki Suzette |
Naleśniki Suzette |
NALEŚNIKI SUZETTE
(FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #280
Z naleśnikiem dookoła świata #29
- ciasto na naleśniki: 2 jajka, 120 g mąki pszennej, szczypta soli, 300 ml mleka, 1 łyżka stopionego i przestudzonego masła
- masło lub olej do smażenia
- sos pomarańczowy: 2 pomarańcze, 3 łyżki brązowego cukru, 1 czubata łyżka masła, kieliszek (20-25 ml) plus 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Manier)
– Jeśli naleśniki mają jeść dzieci lub kobiety w ciąży, pomiń dodatek alkoholu w przepisie. I bez niego naleśniki, jak i sam sos są bardzo smaczne.
– Przepis można wzbogacić o dodatkową pomarańczę. Po obraniu i wyfiletowaniu jej, dorzucamy cząstki pomarańczy po dodaniu soku pomarańczowego na patelnię.
– Zamiast dodawać otartą skórkę z pomarańczy do sosu, możesz o jej dodatek wzbogacić ciasto naleśnikowe.
– Słodycz sosu możesz przełamać niewielką ilością soku z cytryny.
Naleśniki Suzette |
17 komentarzy
Wspaniałe. Uwielbiam naleśniki 🙂
Uwielbiam naleśniki Suzette, to jedne z najlepszych nalesów, jakie jadłam 🙂
Wygląda apetycznie 😉
Dobrze zrozumiałam, że sos podpalamy jak już skończymy podgrzewać wszystkie naleśniki? I takim palącym się polewamy gotowe danie czy niekoniecznie?
Kingo, naleśniki są cały czas na patelni. Po prostu pod koniec dolewasz dodatkowy alkohol i podpalasz. W przepisie nie ma nic o wyjmowaniu naleśników z sosu. Po podpaleniu płomień dość szybko gaśnie, nie ma się czego obawiać.
Oh, jakoś sama sobie to dopowiedziałam. Jak teraz przeczytałam przepis jeszcze raz… zupełnie nie wiem czemu 😉
Dziękuję za tak szybką odpowiedź 🙂
Jeśli pominę dodatek alkoholu, to wtedy nie podpalać naleśników? 🙂
Bez alkoholu nie będzie miało co płonąć 😉
a nie przeszkadza to że wlewając zimny sok pomarańczowy do gorącego karmelu ten karmel stanie się twardy?:)
pozdrawiam
Nie stanie się twardy. Nie wlewasz tu przecież zimnego soku, no chyba że masz w zwyczaju trzymać pomarańcze w lodówce. A w to akurat wątpię 😉
Staje się twardy. Robiłam juz dwa razy. Po arancze świeże i nie z lodówki.
Po dodaniu soku z masłem należy całość bardzo szybko wymieszać. Myślę, że problemem może być tu patelnia o zbyt cienkim dnie, przez co karmel osiąga zbyt wysoką temperaturę. Ewentualnie czynności są wykonywane zbyt wolno. Dodałam do przepisu uwagę, jak tego uniknąć. Pozdrawiam.
Jak się gotuje sos wystarczająco długo i dokładnie miesza, to ten karmel się rozpuści.
Jejku uwielbiam taki sos, ale jest go bardzo mało, czy można co najmniej podwoić porcję? Kiedyś widziałam takie naleśniki i one wręcz pływały w sosie. Pozdrawiam
Oczywiście.
Czy gdy pominiemy dodatek alkoholu w sosie, dodajemy coś w zamian? Np. wodę, czy coś?
Nic nie dodajemy w zamian. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej soku do sosu.