Gulasz z pieczoną papryką

przez Malwina
Gulasz paprykowy przepis
Gulasz paprykowy

Dzień dobry,

Pozostajemy w klimacie rozgrzewających i pożywnych dań. Kilka dni temu pokazywałam Wam mój patent na pastę z pieczonej papryki. Dziś mam dla Was pierwszy przepis z jej użyciem. To aromatyczny gulasz wołowy z ziołami. Jeśli lubicie paprykę, to z pewnością przypadnie on Wam do gustu.
Taki gulasz najlepiej serwować z ryżem, niepaloną kaszą gryczaną, kluseczkami gnocchi lub kluskami śląskimi. Postawcie na dodatki, które lubicie najbardziej.
Gulasz paprykowy przepis
Gulasz z pieczoną papryką

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g wołowiny na gulasz (u mnie udziec wołowy)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub mąki ryżowej w wersji bezglutenowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 kostki pasty z pieczonej papryki (patrz uwagi do przepisu)
  • 1-2 czerwone papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić gulasz z pieczoną papryką?

Wołowinę kroimy w nieduże kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż pory na mięsie zamkną się. Jeśli patelni jest mała, najlepiej rozłożyć smażenie na 2-3 tury. Mięso przekładamy do rondelka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy tyle przefiltrowanej wody, by zakryć mięso. Zagotowujemy. Kolejno na garnku kładziemy uchylnie pokrywkę i gotujemy gulasz na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 4-5 minut. Dorzucamy paprykę, przesmażamy przez 2-3 minuty i przekładamy do garnka z mięsem. Do sosu dodajemy kostki paprykowe, bazylię i oregano. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, aż papryka będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec doprawiamy gulasz do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz z pieczoną papryką podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na kluski śląskie.
Uwagi:
– pastę paprykową otrzymacie miksując na gładki mus dwie upieczone czerwone papryki (pozbawione gniazd nasiennych i skóry)

 

Gulasz paprykowy przepis
Gulasz z pieczoną papryką

 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Anna S. 23/10/2017 - 7:45 am

Uwielbiam gulasze 🙂 Bardzo smacznie prezentuje się Twój 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:32 pm

Dziękuję Aniu 🙂

Odpowiedz
Ervisha 23/10/2017 - 10:12 am

Aromatu z pewnoscią nie można mu odmówić 🙂

Odpowiedz
Martynosia 23/10/2017 - 11:43 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 23/10/2017 - 1:55 pm

Akurat ostatnio chodził za mną gulasz wołowy, a w lodówce mam piękny kawałek ligawy 🙂 Choć ja spałaszuję w towarzystwie kaszy gryczanej.

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:32 pm

Gulasz plus kasza gryczana to jedno ze smaczniejszych połączeń 🙂

Odpowiedz
Magda 23/10/2017 - 2:00 pm

Super danie, bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Dorota 23/10/2017 - 2:42 pm

Jak zwykle cudowna aranżacja i pyszne danie. Pieczoną paprykę bardzo lubię:)

Odpowiedz
Monika St 23/10/2017 - 2:59 pm

Ale pysznie wygląda!

Odpowiedz
Agnieszka D 23/10/2017 - 3:36 pm

Uwielbiam takie pyszności. Też lubię z kluchami, ale również z kaszą jest super 🙂

Odpowiedz
Ania S 23/10/2017 - 4:15 pm

Zjadłabym takie kluseczki i pieczoną paprykę 😉

Odpowiedz
Marta Langier 23/10/2017 - 4:44 pm

Na dzisiejszą pogodę obiadek idealny 🙂

Odpowiedz
Marzena T 23/10/2017 - 6:53 pm

Koniecznie muszę zrobić ale na dodatek marzą mi się czeskie knedle 😀

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:33 pm

Czeskich knedli jeszcze nie robiłam. Wszystko przede mną 😉

Odpowiedz
Zuzka 23/10/2017 - 7:30 pm

Ja właśnie szykuję się do zrobienia gulaszu wołowego, bo dostałam ostatnio coś a'la Thermomix, tylko z Tefala, do przetestowania na 3 tygodnie i chcę zobaczyć jak się sprawdzi do takiego dania :).

Odpowiedz
Malwina 24/10/2017 - 2:34 pm

Zuzka, czyżby Cuisine Companion? Mam go od kilku lat i bardzo sobie chwalę. Niezastąpiony pomocnik przy robieniu przetworów i ciasta na pizzę!

Odpowiedz
Megly 24/10/2017 - 6:27 am

Pieczona papryka? Mniam mniam 🙂
Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten gulasz.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 24/10/2017 - 7:52 am

mniam! pysznie wygląda 🙂 aż mi z ekranu zapachniało 🙂

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 24/10/2017 - 12:42 pm

Pysznie danie w sam raz na tę porę roku 🙂 Nasyci i rozgrzeje. Rewelacja 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 24/10/2017 - 9:53 pm

Mega pyszne:)

Odpowiedz
Elżbieta 28/10/2017 - 2:35 pm

Mam pytanko: z przepisu wynika, że osobno przygotowujesz mięso, osobno sos gulaszowy. Potem po prostu dodajesz jedno do drugiego?

Odpowiedz
Malwina 28/10/2017 - 2:44 pm

Elu, może nie do końca dobrze się wyraziłam. Paprykę i kostki paprykowe przekładamy do garnka (tego z już ugotowanym mięsem).

Odpowiedz
Elżbieta 29/10/2017 - 7:31 pm

Aaa, dobra 🙂 Nie załapałam. Dziękuję za wyjaśnienie.

Odpowiedz
Anulla 29/10/2017 - 9:09 am

wspaniały pomysł na jesienny gulasz 🙂

Odpowiedz
Patrycja 02/11/2017 - 12:34 pm

Na pewno jest bardziej aromatyczny 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies