Gulasz paprykowy |
Dzień dobry,
Pozostajemy w klimacie rozgrzewających i pożywnych dań. Kilka dni temu pokazywałam Wam mój patent na pastę z pieczonej papryki. Dziś mam dla Was pierwszy przepis z jej użyciem. To aromatyczny gulasz wołowy z ziołami. Jeśli lubicie paprykę, to z pewnością przypadnie on Wam do gustu.
Taki gulasz najlepiej serwować z ryżem, niepaloną kaszą gryczaną, kluseczkami gnocchi lub kluskami śląskimi. Postawcie na dodatki, które lubicie najbardziej.
Gulasz z pieczoną papryką
Składniki (na 3-4 porcje):
- 600 g wołowiny na gulasz (u mnie udziec wołowy)
- 1 łyżka mąki pszennej lub mąki ryżowej w wersji bezglutenowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 kostki pasty z pieczonej papryki (patrz uwagi do przepisu)
- 1-2 czerwone papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Jak zrobić gulasz z pieczoną papryką?
Wołowinę kroimy w nieduże kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż pory na mięsie zamkną się. Jeśli patelni jest mała, najlepiej rozłożyć smażenie na 2-3 tury. Mięso przekładamy do rondelka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy tyle przefiltrowanej wody, by zakryć mięso. Zagotowujemy. Kolejno na garnku kładziemy uchylnie pokrywkę i gotujemy gulasz na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 4-5 minut. Dorzucamy paprykę, przesmażamy przez 2-3 minuty i przekładamy do garnka z mięsem. Do sosu dodajemy kostki paprykowe, bazylię i oregano. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, aż papryka będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec doprawiamy gulasz do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz z pieczoną papryką podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na kluski śląskie.
Uwagi:
– pastę paprykową otrzymacie miksując na gładki mus dwie upieczone czerwone papryki (pozbawione gniazd nasiennych i skóry)
Gulasz z pieczoną papryką |
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
25 komentarzy
Uwielbiam gulasze 🙂 Bardzo smacznie prezentuje się Twój 🙂
Dziękuję Aniu 🙂
Aromatu z pewnoscią nie można mu odmówić 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Akurat ostatnio chodził za mną gulasz wołowy, a w lodówce mam piękny kawałek ligawy 🙂 Choć ja spałaszuję w towarzystwie kaszy gryczanej.
Gulasz plus kasza gryczana to jedno ze smaczniejszych połączeń 🙂
Super danie, bardzo apetycznie wygląda 🙂
Jak zwykle cudowna aranżacja i pyszne danie. Pieczoną paprykę bardzo lubię:)
Ale pysznie wygląda!
Uwielbiam takie pyszności. Też lubię z kluchami, ale również z kaszą jest super 🙂
Zjadłabym takie kluseczki i pieczoną paprykę 😉
Na dzisiejszą pogodę obiadek idealny 🙂
Koniecznie muszę zrobić ale na dodatek marzą mi się czeskie knedle 😀
Czeskich knedli jeszcze nie robiłam. Wszystko przede mną 😉
Ja właśnie szykuję się do zrobienia gulaszu wołowego, bo dostałam ostatnio coś a'la Thermomix, tylko z Tefala, do przetestowania na 3 tygodnie i chcę zobaczyć jak się sprawdzi do takiego dania :).
Zuzka, czyżby Cuisine Companion? Mam go od kilku lat i bardzo sobie chwalę. Niezastąpiony pomocnik przy robieniu przetworów i ciasta na pizzę!
Pieczona papryka? Mniam mniam 🙂
Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten gulasz.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
mniam! pysznie wygląda 🙂 aż mi z ekranu zapachniało 🙂
Pysznie danie w sam raz na tę porę roku 🙂 Nasyci i rozgrzeje. Rewelacja 🙂
Mega pyszne:)
Mam pytanko: z przepisu wynika, że osobno przygotowujesz mięso, osobno sos gulaszowy. Potem po prostu dodajesz jedno do drugiego?
Elu, może nie do końca dobrze się wyraziłam. Paprykę i kostki paprykowe przekładamy do garnka (tego z już ugotowanym mięsem).
Aaa, dobra 🙂 Nie załapałam. Dziękuję za wyjaśnienie.
wspaniały pomysł na jesienny gulasz 🙂
Na pewno jest bardziej aromatyczny 🙂