Sałatka z ziemniakami i pieczonymi warzywami

przez Malwina
Sałatka z ziemniakami i pieczonymi warzywami

Sałatki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Na bazie ziemniaków można przygotować lekką i pełną witamin sałatkę, która z powodzeniem zastąpi nam kolację lub będzie dodatkiem do obiadu. Tym razem postawiłam na pieczone warzywa w postaci bakłażana i papryki. Jeśli nie przepadacie za tym pierwszym, możecie go zastąpić cukinią. Całość komponuje się świetnie.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Sałatka ziemniaczana z pieczonymi warzywami

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZONYMI WARZYWAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg małych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 8 anchois, posiekanych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtek papryki
  • 1 mały bakłażan
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. W trakcie pieczenia należy kilka razy delikatnie przemieszać warzywa. Cebulkę siekamy w piórka, zalewamy łyżką octu. Odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę łączymy z octem, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy upieczone warzywa, natkę, cebulkę wraz z zalewą, anchois, całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Majana 20/09/2013 - 5:26 pm

O mniam,jaka apetyczna sałatka!:)

Odpowiedz
Jey 20/09/2013 - 7:12 pm

zdrowo, apetycznie, kolorowo, nic tylko zajadać się! 🙂

Odpowiedz
e marta 20/09/2013 - 8:17 pm

zimno, więc z coraz większym apetytem spoglądam w kierunku piekarnika 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/09/2013 - 9:19 am

Prze-pyszna!!!! Zrobię jak w końcu dorwę bakłażana!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies