Sałatki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Na bazie ziemniaków można przygotować lekką i pełną witamin sałatkę, która z powodzeniem zastąpi nam kolację lub będzie dodatkiem do obiadu. Tym razem postawiłam na pieczone warzywa w postaci bakłażana i papryki. Jeśli nie przepadacie za tym pierwszym, możecie go zastąpić cukinią. Całość komponuje się świetnie.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg małych ziemniaków (waga po obraniu)
- 8 anchois, posiekanych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka octu z białego wina
- pół czerwonej papryki
- pół żółtek papryki
- 1 mały bakłażan
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- dressing: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. W trakcie pieczenia należy kilka razy delikatnie przemieszać warzywa. Cebulkę siekamy w piórka, zalewamy łyżką octu. Odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę łączymy z octem, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy upieczone warzywa, natkę, cebulkę wraz z zalewą, anchois, całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
4 komentarze
O mniam,jaka apetyczna sałatka!:)
zdrowo, apetycznie, kolorowo, nic tylko zajadać się! 🙂
zimno, więc z coraz większym apetytem spoglądam w kierunku piekarnika 😉
Prze-pyszna!!!! Zrobię jak w końcu dorwę bakłażana!