Sałatka z bobem i kozim serem |
Lubicie bób? Ja mam do niego wyjątkową słabość i przyznaję, że potrafię przez rok zjeść kilkadziesiąt kilogramów tego warzywa. Obecnie w zamrażarce mam grubo ponad 20 kg bobu, który czeka sobie spokojnie na czas kryzysu (czyt. koniec sezonu na bób). Także Połówek polubił się z tym smacznym warzywem. Ostatnio dość często przygotowuję mu sałatkę z bobem i kozim serem. To niby tylko kilka składników, a dopełniają się idealnie.
SAŁATKA Z BOBEM I KOZIM SEREM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego al dente bobu, obranego z łupinek
- 100 g koziego sera w roladce
- spora garść pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bób umieszczamy w miseczce, dodajemy pokruszony ser, pomidorki pokrojone na pół i drobno posiekany koperek. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Dziękuję za ten super prosty przepis. 🙂 Ja również przepadam za bobem, ale u nas zazwyczaj nie może doczekać momentu przesypania na talerze, bo wyjadany jest już z garnka zaraz po odcedzeniu 🙂
Ale może ukradkiem uda mi się zrobić tę sałatkę,
pozdrawiam
Uwielbiam bób, ale jeszcze w tym roku nie jadłam.
Sałatkami zajadam się ostatnio codziennie, a bób kooocham, więc chyba niedługo zagości ona u mnie;)
Jako bobożerca jestem tą sałatką zauroczona. Musi być genialna w smaku i do tego super wygląda 🙂
a można byłoby użyć fety?
Inna konsystencja sera, jak i smak, ale oczywiście się sprawdzi 🙂